Ιταλία

Αταλάντα: Μια επιθετική μηχανή έτοιμη για... σεντόνι

Μια μαγική σεζόν για την Αταλάντα είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η ομάδα της βόρειας Ιταλίας βρίσκεται μία νίκη μακριά από την παρθενική της συμμετοχή στο Champions League.

Η Αταλάντη είναι μια γυναίκα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν μία όμορφη παρθένα αλλά και περίφημη κυνηγός, η οποία τρόμαζε στην ιδέα του γάμου. Η κόρη του Μαίναλου και προστατευόμενη της Θεάς Αρτέμιδας, ήταν τόσο σκληρή που είχε σκοτώσει με το τόξο της τους δύο κένταυρους που είχαν επιχειρήσει να την βιάσουν. Για να εξηγούμαστε, θέλουμε αρχικά να τονίσουμε πως το σήμα και το όνομα της Αταλάντα είναι εμπνευσμένα από την «δικιά» μας Αταλάντη.

Η ομάδα του Μπέργκαμο «κάθεται»στην τρίτη θέση της Serie A μετά την πρόσφατη ισοπαλία της ομάδας με την Γιουβέντους και σε συνδυασμό με την ήττα της Ίντερ, είναι με το ένα πόδι στα «σαλόνια» του Champions League. Φυσικά, μόνο τυχαία δεν βρίσκεται σε αυτή την προνομιούχο θέση, καθώς το σύνολο του Τζιανπιέρο Γκασπερίνι έχει προσφέρει πολύ όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο Ιταλός τεχνικός από τον Ιούνιο του 2016 που έχει αναλάβει την ομάδα, την έχει εκτοξεύσει ποδοσφαιρικά φτάνοντας την στην 4η και 7η θέση αντίστοιχα. Θέσεις οι οποίες της έδωσαν και την δυνατότητα να αγωνιστεί στο Europa League μετά το 1991, όπου την περσινή χρονιά έφτασε μέχρι τους «32», αλλά αποκλείστηκε από την Ντόρτμουντ.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι ακόμα καλύτερη για τους «μπεργκαμάσκι», καθώς είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στην Serie A (74 γκολ), στατιστικό το οποίο είναι παραπάνω από τιμητικό, αν υπολογίσουμε πως αντίπαλοι της Αταλάντα είναι ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Νάπολι. Αξίζει να αναφερθεί πως η πολυφωνία στον επιθετικό τομέα κάνει την διαφορά για την ομάδα του Γκασπερίνι, με τα 38 από τα συνολικά 74 τέρματα της ομάδας να έχουν προέλθει από αμυντικούς και μέσους.

Φυσικά, απόλυτος πρωταγωνιστής των “μπεργκαμάσκι” είναι ο Ντουβάν Ζαπάτα. Ο Κολομβιανός επιθετικός που βλέπει τον κόσμο από τα 189 εκατοστά, έχει σκοράρει 22 γκολ στο πρωτάθλημα και 27 σε όλες τις διοργανώσεις όντας η αιχμή του δόρατος στην ποδοσφαιρική μηχανή της Αταλάντα. Από δίπλα τον “σιγοντάρουν” οι Αλεχάντρο Γκόμες και Γιόσιπ Ίλισιτς. Ο βραχύσωμος αρχηγός της ομάδας έχει σκοράρει έξι γκολ και έχει μοιράσει δέκα ασίστ(πρώτος με “παρέα” στην σχετική κατηγορία), ενώ ο Σλοβένος χαφ έχει δώδεκα γκολ και επτά ασίστ.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό στατιστικό της ομάδας είναι πως οι 18 από του 23 παίκτες της πρώτης ομάδας(εξαιρούνται οι τερματοφύλακες) έχουν πάρει μέρος τουλάχιστον στα 21 από τα 37 ματς του πρωταθλήματος, κάτι που υποδεικνύει την συμμετοχή και την βοήθεια όλων σε αυτή την επικείμενη μοναδική επιτυχία.

Τα φετινά επιτεύγματα δεν τελειώνουν όμως εκεί. Η Αταλάντα έφτασε μέχρι τον τελικό του Ιταλικού κυπέλλου, όπου ένα κακό δεκάλεπτο στο τέλος του αγώνα, της στέρησε τον πρώτο της τίτλο μετά το 1963. Στο δρόμο προς τον τελικό της Ρώμης κέρδισε τις Κάλιαρι, Γιουβέντους(με το εκκωφαντικό 3-0) και Φιορεντίνα πριν έρθει η Λάτσιο και τη νικήσει με 2-0.

Η επόμενη αγωνιστική θα είναι ίσως η πιο καθοριστική στην ιστορία του συλλόγου από το Μπέργκαμο. Το μεσημέρι της επόμενης Κυριακής, η Αταλάντα θα υποδεχθεί την Σασουόλο αλλά όχι στο «Atleti Azzuri d’Italia», του οποίου γκρεμίστηκε ένα μεγάλο μέρος πρόσφατα με σκοπό την επέκταση των θέσεων. Στον αντίποδα, Ίντερ και Μίλαν θα αγωνιστούν εναντίον των Έμπολι και Σπαλ αντίστοιχα. Οι “μπεργκαμάσκι” μπορούν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο ακόμα και με ισοπαλία αλλά με νίκη θα είναι απόλυτα σίγουροι. Στις ισοβαθμίες η μόνη ομάδα που υπερισχύει των Ιταλών(μετράνε τα ματς μεταξύ των ομάδων) είναι η Μίλαν ενώ στην τρελή περίπτωση της τετραπλής ισοβαθμίας στους 66 βαθμούς, η Αταλάντα είναι από πάνω τους καθώς έχει καλύτερα αποτελέσματα με τις δύο από τις τρεις ομάδες.

Οι Ελβετοί μαθητές που ίδρυσαν την ομάδα στο γυμναστήριο του σχολείου τους το 1907, φαίνεται πως θα έπρεπε να “περιμένουν” 112 χρόνια για να δουν το καμάρι τους στα «αστέρια». Ακόμα κι έτσι όμως, η αναμονή είναι «γλυκιά» και το πάθος, των παικτών και των οπαδών της «Curva Nord», για διάκριση είναι διάχυτο στα βλέμματα όλων.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x