Stoiximan Super League

Βρακάς στον ΣΠΟΡ FM: «Ελπίζουμε να μπει η γραμμή του VAR πριν τα play off»

Για τη γραμμή του VAR, το «εκρηκτικό» κλίμα στο ποδόσφαιρο, την πιθανή συνάντηση του Big-4 με FIFA και UEFA, αλλά και το πλάνο στην Εθνική με τον κ. Φαν ‘τ Σιπ μίλησε ο Κων/νος Βρακάς στον ΣΠΟΡ FM.

Αναλυτικά, μίλησε ο Κωνσταντίνος Βρακάς (Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ και της επιτροπής εθνικών ομάδων) στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή "Επίθεση από τα μπακ" με τον Σωτήρη Ταμπάκο για:

-την αξία που έχουν οι υποδομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Οι υποδομές είναι το μέλλον για το ποδόσφαιρο μας. Αποτελούν μονόδρομο και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο και συνεπώς πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα».

-την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της τοξικότητας: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων. Έτσι όπως το διαχειριζόμαστε και τους βάζω όλους μέσα, όπως είναι η ομοσπονδία, τις ομάδες, τους διαιτητές και τους δημοσιογράφους, δεν οδηγούμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να ενωθούμε για να καταλάβουμε το καλό όλων μας. Πρέπει το ποδόσφαιρο να βρει τον δρόμο του, την ταυτότητά του και δεν πρέπει να το απαξιώνουμε. Είναι μονόδρομος, όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Θα μας βαρεθούν από FIFA και UEFA και θα έχουμε GRexit. Αυτό θα είναι καταστροφή. Είμαστε υπό την εποπτεία τους και μπορούν να παρέμβουν ούτως ή άλλως αν δουν ότι κάτι δεν πάει καλά, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν κοιτάμε τους ποδοσφαιριστές, αλλά τη διαιτησία. Κοιτάμε να απαξιώσουμε ακόμα και το VAR. Αντί να κοιτάμε όλοι μαζί για να διορθώσουμε τα θέματα και τα κακώς κείμενα που υπάρχουν, αλλά θέλουμε να τα μεγεθύνουμε και να βλέπουμε… φαντάσματα».

-το αν θα επέμβουν η FIFA και η UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει άμεσα αντίδραση από FIFA και UEFA. Με την τοξικότητα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες, όπως τα περιστατικά βίας, θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ίσως έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρέπει να εξελιχθεί το ποδόσφαιρο μας. Θα είναι και προς όφελος των ΠΑΕ. Είμαστε από τα χειρότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει και οικονομική ζημιά. Δηλαδή, έχουν ζημιά και οι ΠΑΕ. Να κάτσουν να βρουν τι τους χωρίζει. Εμείς ως ομοσπονδία είμαστε δίπλα και προσπαθούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο. Αν θέλουν το κοινό καλό μπορούν να βρουν τις… γραμμές για να πατήσουν».

-το αν θα γίνει συνάντηση ανάμεσα στους μεγάλους τους ποδοσφαίρου με τις FIFA και UEFA: «Θεωρώ ότι από τη στιγμή που το βλέπουν θετικά από FIFA και UEFA, θα πρέπει να υπάρχει θετική βούληση και από τους μεγάλους του ποδοσφαίρου. Με τα τελευταία γεγονότα δεν βλέπω να θέλουν κάτι τέτοιο κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους μεγάλους). Οπότε, δεν ξέρω αν θα γίνει η συνάντηση, αλλά και αν θα έχει αποτέλεσμα αν γίνει».

-το αν υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι από την πλευρά της ομοσπονδίας για το καλό του ποδοσφαίρου: «Η ΕΠΟ προσπαθεί να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοκρατία και να αναβαθμίσει το προϊόν. Αν δεν μπορεί το ίδιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο, η ίδια η Super League δεν καταλαβαίνει το συμφέρον της και το πώς πρέπει να κινηθεί, δεν έχει κάποια τύχη και το βλέπουμε αυτό. Κάποιοι θέλουν να δημιουργείται πρόβλημα στα πρωταθλήματα. Ίσως επειδή νιώθουν ότι έχουν αδικηθεί. Ίσως κάποιες φορές να αδικούνται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση. Πάντα θα υπάρχουν τα λάθη των διαιτητών. Με το να το δυναμιτίζουμε το κλίμα με την πρώτη ευκαιρία, δεν βοηθάμε».

-τη λειτουργία του VAR: «Μπήκε πρώτη φορά το VAR. Θα γίνει κι αυτό με τη γραμμή του οφσάιντ. Είναι σημαντικό κι αυτό, ίσως να είναι το επόμενο βήμα. Αντιλαμβανόμαστε τα κακώς κείμενα και προσπαθούμε να το διορθώσουμε αυτό. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει αυτή η καχυποψία και η τοξικότητα».

-το κονδύλι της γραμμής οφσάιντ του VAR και αν θα καλυφθεί συνδυαστικά από ΕΠΟ, Λίγκα και Πολιτεία: «Κάπως έτσι θα γίνει, δεν το ξέρω τώρα. Θα λυθεί το οικονομικό κομμάτι. Θα μπει και η γραμμή. Ελπίζουμε να γίνει πριν τα play off».

-την πρόσληψη του Φαν ‘τ Σιπ: «Θεωρήσαμε με τον κ. Παπαχρήστο ότι πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπήρχε η λογική ότι η Εθνική μπορεί μόνο να παίξει μόνο άμυνα, αλλά υπάρχει η ποιότητα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξει πλάνο και να παίζουμε μοντέρνο ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να υπάρχει και υπομονή. Δεν σημαίνει ότι επειδή είχαμε μια επιτυχία με συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, ότι μπορεί να επαναληφθεί και πως είναι ο σωστός δρόμος. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το δύσκολο μονοπάτι. Μια εύκολη επιλογή ίσως να ήταν ένα πιο… βαρύ όνομα, που θα είχε κάποιες επιτυχίες με την πρόσληψη του νέου προπονητή. Στον κύριο Φαν ‘τ Σιπ και στους συνεργάτες του, Άαρον Βίντερ και Μιχάλη Βαλκάνη έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη. Χρειάζεται υπομονή από όλους και δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με το παραμικρό. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στο ταλέντο που υπάρχει».

-τη φιλοσοφία που έχει ο Φαν ‘τ Σιπ και τα στοιχεία που του έκαναν εντύπωση: «Είναι γνώστης του ποδοσφαίρου και έχει μάθει σωστά το ποδόσφαιρο. Δεν τον νοιάζει να κάνει δημόσιες σχέσεις, δεν τον νοιάζουν και τα ονόματα όπως είδατε και τα κλαμπ που παίζουν οι παίκτες. Δεν θέλουμε μια γρήγορη επιτυχία, θέλουμε να δημιουργήσουμε σε… βάθος. Πιστεύουμε ότι θα γίνουμε μια ανταγωνιστική δύναμη. Έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και δουλειάς. Δεν φοβάται να πάρει τα ρίσκα, αλλά και να προσπαθήσει να πείσει όλους για να δουλέψουν πάνω σε αυτό που θέλει να κάνει.

Θα επαναλάβω αυτό που είπα πριν. Πρέπει να πάρουν ευκαιρία οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ήρθε ο κύριος Φαν ‘τ Σιπ και πήγε να δει παιχνίδια ελληνικών ομάδων και έβλεπε μόνο έναν Έλληνα παίκτη να παίζει στη μια ομάδα, δύο στην άλλη, τρεις στην τρίτη. Πρέπει να αποτελεί βιτρίνα το ελληνικό ποδόσφαιρο για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Πιστεύω ότι ο Φορτούνης αν ήταν Πορτογάλος θα έκανε 50 εκατ. ευρώ».

-τη γενικότερη αλλαγή φιλοσοφίας σε όλα τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης σε όλες τις Εθνικές ομάδες και όχι μόνο στην Ανδρών, αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, σε συνεργασία με τον κύριο Κωνσταντινίδη και τον κύριο Φύσσα. Είναι κινητήριοι μοχλοί. Διαμορφώνεται μια προσέγγιση άκρως ποδοσφαιρική και θα είμαστε έτοιμοι Μάιο με Ιούνιο. Θέλουμε να λειτουργήσουμε πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Ως επιτροπή ανάπτυξης, στην οποία είναι επικεφαλής ο κύριος Μπάμπης Ζελενίτσας, έχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο κομμάτι των αναπτυξιακών ηλικιών. Θέλουμε να δούμε που πρέπει να δουλέψει και να βελτιωθεί ο Έλληνας ποδοσφαιριστής. Είναι πλάνο οκταετίας. Πρέπει όλοι μαζί, όπως και οι ΠΑΕ, να πιστέψουμε στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και να του δώσουν ευκαιρίες. Οι ομάδες επενδύουν χρήματα, αλλά όταν φτάνει η στιγμή για να τους δώσουν ευκαιρίες δεν το κάνουν».

-την έδρα της Εθνικής ομάδας και το προπονητικό κέντρο: «Με το προπονητικό αυτό που συμβαίνει είναι κρίμα. Κάναμε μια προσπάθεια και πήραμε μια έκταση στον δήμο Σπάτων. Είχαμε συμφωνήσει με τον κύριο Βασιλειάδη, που είχε αποφασίσει να μας βοηθήσει και να μας στηρίξει. Άλλαξε ο υφυπουργός Αθλητισμός, πλέον είναι ο κύριος Αυγενάκης. Έχουμε κάποιους πόρους ως ΕΠΟ. Χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια για να γίνει κάτι καλό. Έχουμε κάνει μια συνάντηση μαζί του και περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις του τις επόμενες ημέρες. Διότι στον Άγιο Κοσμά που, κακά τα ψέματα φιλοξενείται η Εθνική, εκεί θα γίνει το project του Ελληνικού και υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να μείνουν οι Εθνικές ομάδες χωρίς εγκαταστάσεις για να προπονηθούν. Σε ό,τι αγορά την έδρα μας, το ΟΑΚΑ δεν είναι έδρα από τη στιγμή που δεν έχει κόσμο. Πληρώνουμε κι εδώ την τοξικότητα. Είναι κακή η κουλτούρα μας. Πρέπει να είναι πάνω από όλους η Εθνική. Παίζει σε διάφορες έδρες και τη γιουχάρουμε. Πρέπει να ξεπεραστούν κάποια θέματα. Όπως αυτά που υπάρχουν στο Παγκρήτιο, όπως αυτό με το στέγαστρο. Ευελπιστούμε να λυθεί το θέμα που υπάρχει με την έδρα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x