Europa League

Δημάτος: «Κάθε χρόνο και καλύτερη η ΑΕΚ»

Ανάρτηση με αφορμή τη νίκη της ΑΕΚ επί της Κραϊόβα έκανε ο Α. Δημάτος και στάθηκε στους βαθμούς που έχει προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά.

Η ανάρτηση του Ανδρέα Δημάτου

Για μία ομάδα με την ευρωπαϊκή παράδοση της ΑΕΚ οι νίκες και η προσφορά βαθμών στην Ελλάδα σε ματς, όπως αυτό της Πέμπτης στο Ιon Oblemenco Stadion, μπορεί να θεωρούνται ως αυτονόητη υποχρέωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και κάτι το δεδομένο τα τελευταία χρόνια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν άλλωστε ήταν κάτι το τόσο απλό, δεν θα παίζαμε αυτή την περίοδο με την Κύπρο για την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA. Και μάλιστα με ντεζαβαντάζ!

Για την ΑΕΚ αυτό που πρέπει να ισχύει είναι το κάθε χρόνο και καλύτερα, αφού εκτός όλων των άλλων έχει και σημαντικό έδαφος ακόμα να καλύψει, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με τη θέση της στη βαθμολογία της UEFA, αλλά και με την 10ετή της κατάταξη (εκεί υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά) από την οποία εξαρτάται πλέον και ένα μεγάλο μέρος των εγγυημένων εσόδων της UEFA από το market pool της φάσης των ομίλων και στις δυο διοργανώσεις.

Θέλετε ένα απλό παράδειγμα; Πέρσι ήταν η 32η ομάδα των ομίλων του Champions League και από αυτή την πηγή εσόδου εισέπραξε μόλις ένα εκατ. ευρώ. Αν ήταν 31η, θα έβαζε στο ταμείο της δύο, αν ήταν 30η… τρία κ.ο.κ.

Ευρώπη βεβαίως δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη. Ενας από τους λόγους που σήμερα τρέχουμε και δεν φτάνουμε ως προς τη βαθμολογία της UEFA είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια οι ομάδες μας το είδαν κάπως έτσι. Και το πληρώνουμε…

Ευρώπη είναι να αντιλαμβάνεσαι ανά πάσα στιγμή σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεσαι, να μην απογοητεύεσαι όταν βλέπεις τις διαφορές αλλά και να αντιλαμβάνεσαι τα ακριβή μεγέθη για να εκτιμάς και το τι πετυχαίνεις σε κάθε περίπτωση. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο του σήμερα καθαρές εκτός έδρας νίκες απέναντι όχι σε πανίσχυρες αλλά σε οργανωμένες και σκληρές ομάδες όπως η Κραϊόβα, που εφέτος μπήκε φουριόζα με στόχο να επιστρέψει, μετά από χρόνια, στην κορυφή του ρουμανικού ποδοσφαίρου, δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα.

Αν αποτελούσαν, επαναλαμβάνω ότι δεν θα βρισκόμασταν εδώ. Η περσινή σεζόν των ομάδων μας στην Ευρώπη ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο τι θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και τι όχι, ποια είναι τα… καφενεία και τι θεωρείται αυτονόητη νίκη… Και από τη διήμερη επαφή μας με τη ρουμανική ομάδα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΑΕΚ αντιμετώπισε μια κανονική ομάδα. Από κάθε άποψη και σε όλα τα επίπεδα στα οποία μπορείς να κρίνεις μια κανονική ομάδα με οργάνωση σε όλους τους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ νίκησε πέρυσι τέτοια εποχή για πρώτη φορά επί ουγγρικού εδάφους με την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο έκτο της ματς με ουγγρική ομάδα (το 2-1 με τη Βίντι) και εφέτος νίκησε για πρώτη φορά επί ρουμανικού εδάφους με την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο τέταρτό της ματς με ρουμανική ομάδα. Τρεις ήττες είχε στο ιστορικό της με συντελεστή 8-1…

Η 20η συνολικά εκτός έδρας νίκη στην ευρωπαϊκή της ιστορία (και τρίτη στην εποχή της… επιστροφής μετά τα δύο 2-1 επί της Ριέκα και της Βίντι) αποτελεί ένα ορόσημο σε 111 εκτός έδρας αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα διπλά στην Ευρώπη έχουν πάντα τη σημασία τους πέρα από τα πρακτικά οφέλη για τα οποία με ρωτάτε από χθες το βράδυ. Η ΑΕΚ συμπλήρωσε στην Κραϊόβα 19 ολόκληρους βαθμούς προσφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την ημέρα που επέστρεψε στην Ευρώπη. Και φιλοδοξεί να συνεχίσει!

Πρόπερσι ήταν και πάλι πρώτη σε βαθμούς προσφοράς στην Ελλάδα, πέρυσι ήταν δεύτερη, εφέτος μόλις ξεκίνησε…

Η ΑΕΚ κέρδισε… μισό -εγγυημένο- πόντο για τη δική της βαθμολογία με το χθεσινό διπλό και τη διαφαινόμενη πρόκριση επί της Κραϊόβα. Οι βαθμοί στα προκριματικά μετρούν μόνο για την Ελλάδα και στο μισό αλλά η διαφορά είναι ότι η UEFA πριμοδοτεί με 2 πόντους τις ομάδες που αποχαιρετούν την Ευρώπη από τον τρίτο προκριματικό και με 2,5 τις ομάδες που φεύγουν από τα πλέι οφ.

Ο αντικειμενικός στόχος της ΑΕΚ είναι βεβαίως οι όμιλοι του UEFA Europa League όπου η UEFA για τον συλλογικό συντελεστή εγγυάται 3 πόντους, ακόμα και με μηδενική συγκομιδή στον όμιλο, αν και η φιλοδοξία της ΑΕΚ σε αυτή την περίπτωση θα είναι να μαζέψει περισσότερους από αυτούς τους 3 πόντους που αντιστοιχούν σε μία νίκη και μια ισοπαλία.

Ολα αυτά βεβαίως αργούν. Υπάρχει μία ρεβάνς που πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή στα πλέι οφ (είτε με την Τράμπζονσπορ είτε με τη Σπάρτα Πράγας), πριν αρχίσουμε τους υπολογισμούς για το πολύ σημαντικό ενδεχόμενο η ΑΕΚ, αν βρεθεί για τρίτη σερί χρονιά στο Μονακό, να ανέβει ένα σκαλί στην κλήρωση των ομίλων επιστρέφοντας στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας.

Είπαμε κάθε χρόνο και πιο ψηλά. Πρώτος στόχος η τέταρτη σερί πρόκριση σε προκριματικό γύρο της UEFA. Στη συνέχεια η καλύτερη επίδοση της ιστορίας της με πέντε σερί καλοκαιρινές προκρίσεις μετά την Μπριζ, τη Σέλτικ, τη Βίντι και την… Κραϊόβα. Με φόκους στο στόχο και χωρίς υπερεκτίμηση των καταστάσεων όλα μπορεί να επιτευχθούν…

Για την ΑΕΚ υπάρχει μόνο η ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, μία ακόμα ευρωπαϊκή νίκη και ένα ακόμα επίσημο παιχνίδι. Για μία ομάδα που έχει στηθεί από την αρχή, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε ποδοσφαιρική φιλοσοφία, κάθε ματς θα πρέπει κάτι να δίνει, κάτι να προσθέτει…

Αυτό θα είναι το κέρδος. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x