Stoiximan Super League

Εκλογές Super League και… Big-4: Συμμαχίες και ευκαιριακές συμπράξεις!

Ο Άρης Ασβεστάς παρουσιάζει τι ψήφισαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, σε κάθε εκλογική διαδικασία στη λίγκα, από την ίδρυσή της το 2006!

Πολλή κουβέντα έγινε μετά τις χθεσινές εκλογές της Super League, για το –πράγματι- πρωτόγνωρο γεγονός, οι δύο «αιώνιοι» να στηρίξουν μια υποψηφιότητα που προερχόταν από την ΑΕΚ, κόντρα στον υποψήφιο του ΠΑΟΚ.

Όπως ήταν αναμενόμενο δε, ο «δικέφαλος του Βορρά» το έκανε «σημαία», προσδίδοντας στην εκλογική διαδικασία έναν χαρακτήρα… «όλοι σας και μόνοι μας», για να φύγει ηττημένος μεν, αλλά με ένα –έστω- επικοινωνιακό κέρδος που θα του διέσωζε το γόητρο στα μάτια του κόσμου του.

Κάνοντας, ωστόσο, μια αναδρομή στο παρελθόν και πάντα με στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι κι άλλες φορές οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ της χώρας έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους «συμμαχίες», με αλληλο-στήριξη κατά περίπτωση.

Ποτέ όλοι μαζί, αλλά πάντα σε… δυάδες ή τριάδες!

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ που σήμερα μιλάει για ανίερες συμμαχίες σε βάρος του, βλέπουμε ότι στα χρόνια της Super League, όχι απλά έχει στηρίξει υποψηφιότητες που «προωθούσε» ο Ολυμπιακός, αλλά έχει ψηφίσει ακόμα και τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την προεδρία του συνεταιρισμού!

Ωστόσο, κάποιο δείγμα που να αφορά στήριξη κάποιου παράγοντα του «δικεφάλου του Βορρά» από τις άλλες τρεις ΠΑΕ, δεν υπάρχει, διότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε διεκδικήσει ποτέ (μέχρι χθες) την προεδρία της Super League.

Δείτε αναλυτικά πώς διαμορφώνονταν αυτού του είδους οι συμπράξεις ανά χρονιά:

-Τις τέσσερις πρώτες σεζόν της Super League, δηλαδή από το 2006 έως τα μέσα της σεζόν 2009-10, οι Πέτρος Κόκκαλης, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Κώστας Πηλαδάκης και Νίκος Θανόπουλος, διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλον με απόλυτη ομοφωνία στις αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες. Δηλαδή, όλοι τους ψήφιζαν όλους.

-Στα μέσα της σεζόν 2009-10, ο Νίκος Θανόπουλος παραιτείται και βάζουν υποψηφιότητα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Νίκος Πατέρας και ο αείμνηστος πρόεδρος του Εργοτέλη, Απόστολος Παπουτσάκης με την ανοιχτή στήριξη του Ολυμπιακού. Τις εκλογές τις κερδίζει ο Νίκος Πατέρας με ψήφους 9-6 και σε εκείνη την διαδικασία, η ΑΕΚ συνέπραξε με τον Παναθηναϊκό και ψήφισε Πατέρα, ενώ ο ΠΑΟΚ συνέπραξε με τον Ολυμπιακό και ψήφισε Παπουτσάκη.

-Το καλοκαίρι του 2010 και μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες για εκλογή νέου προέδρου, η λίγκα εκλέγει πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη που μόλις έχει αναλάβει τον Ολυμπιακό και ήταν μοναδικός υποψήφιος. Παίρνει 12 ψήφους και τον ψηφίζουν μεταξύ άλλων και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ διαχώρισε τη θέση της και ψήφισε τότε λευκό!

-Το καλοκαίρι του 2011 εκλέγεται ομόφωνα ως μοναδικός υποψήφιος, ο Απόστολος Παπουτσάκης.

-Το καλοκαίρι του 2012, στην προεδρία της Super League εκλέγεται με 13 ψήφους ο Γιάννης Μώραλης, τον οποίο ψηφίζει η ΑΕΚ, όχι όμως και οι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ που ήταν μεν παρόντες, αλλά απείχαν της διαδικασίας! Το καλοκαίρι του 2013, με την ΑΕΚ στην Γ’ Εθνική, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δεν προέβαλαν αντιρρήσεις και είπαν «ναι» στη συνέχιση της θητείας του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού και για δεύτερη σεζόν.

-Το καλοκαίρι του 2014, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης εκλέγεται ομόφωνα, αφού τον ψηφίζουν και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ (η ΑΕΚ ήταν στην Football League).

-Τον Νοέμβριο του 2014 ο Αγραφιώτης παραιτείται και πρόεδρος με 13 ψήφους αναλαμβάνει ο Γιώργος Μποροβήλος. Στην ψηφοφορία, ο Ολυμπιακός υπερψηφίζει, ο Παναθηναϊκός καταψηφίζει και ο ΠΑΟΚ απέχει. Ο Μποροβήλος κρατάει την θέση για δύο σεζόν.

-Το καλοκαίρι του 2016 εκλέγεται για δύο σεζόν ο αντιπρόεδρος της Ξάνθης, Γιώργος Στράτος. Αρχικά ομόφωνα, μετά από λίγο παραιτείται και επανεκλέγεται με την στήριξη Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό να καταψηφίζει.

-Το καλοκαίρι του 2018 εκλέγεται με 9 ψήφους ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να ψηφίζουν «λευκό». Ο ΠΑΟΚ ψηφίζει «παρών», ωστόσο τα αδιάψευστα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών μίλαγαν για σύμπραξη Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ προκειμένου να είναι σίγουρη –αν χρειαστεί η ψήφος του «δικεφάλου του Βορρά»- η εκλογή Μπαταγιάννη, στην περίπτωση που η ΑΕΚ κατέβαζε υποψήφιο τον τότε αντιπρόεδρό της, Πέτρο Καϊμακάμη.

-Τον Απρίλιο του 2019 ο Μπαταγιάννης παραιτείται και με ψήφους 8-6 εκλέγεται πρόεδρος της λίγκας ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Μηνάς Λυσάνδρου με την στήριξη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, κόντρα στον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x