Ο Μίχαελ Ένινγκ μίλησε για το προσεχές ματς του Άρη με την Ξάνθη και αναφέρθηκε γενικότερα στην αποστολή που έχει με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «κιτρινόμαυρων».

Εξέφρασε την πίστη του για τις δυνατότητες του ρόστερ της νέας του ομάδας, επεσήμανε ότι στόχος του είναι να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία της και όχι μόνο το αμυντικό κομμάτι και πως λείψει η αυτοπεποίθηση λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Αναλυτικά μίλησε στη Nova για:

-το γεγονός ότι μιλάει αρκετές ξένες γλώσσες: «Προσπαθώ να μιλάω σε κάθε παίκτη στην μητρική του γλώσσα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία. Είμαι δάσκαλος (σ.σ. ποδοσφαιρικά), αυτό είναι το επάγγελμά του. Αυτό είναι το σημαντικό, να ξέρω τι σκέφτεται ένας ποδοσφαιριστής».

-τις πρώτες του εντυπώσεις από τον Άρη: «Αισθάνονται πολύ καλά. Το γκρουπ είναι στενά δεμένο και σε μία ομάδα με τόσες εθνικότητες δεν είναι εύκολο. Είναι καλό και για μένα και για την ομάδα. Η ομάδα χρειάζεται καθοδήγηση. Παίζει καλά, της λείπει η αυτοπεποίθηση γιατί δεν παίρνει καλά αποτελέσματα. Γι αυτό είμαι εδώ για να μπει η ομάδα στον σωστό δρόμο. Στην παρούσα φάση, ακόμα μαθαίνω τους παίκτες. Είναι ακόμα αρχή, θα φανεί στον χρόνο. Υπάρχει όμως καλό κλίμα, αλλά θα το δούμε στην πορεία».

-το ποιους έχρισε ο ίδιος ως... βοηθούς του από τους παίκτες: «Αυτό θα φανεί στο μέλλον, αλλά υπάρχουν ηγέτες, όπως ο Ματίγια, ο Γκάμα και ο Ιντέγε στην επίθεση. Είναι ένας άξονας που μπορούμε να πατήσουμε. Είμαι δάσκαλος του ποδοσφαίρου για να το διευκρινίσω και το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του κανόνες».

-τα γκολ που δέχεται ο Άρης: «Αυτό φυσικά διαρκεί πολύ δεν γίνεται άμεσα. Θα δουλέψουμε σε κάποια πράγματα, όπως τις στημένες φάσεις, γιατί δεχόμαστε πολλά από αυτές».

-το τι θέλει να αλλάξει στην ομάδα: «Αυτό που χρειάζεται είναι συνολική βελτίωση, όχι μόνο της άμυνας, αλλά της συμπεριφοράς γενικότερα, που ξεκινά από την επίθεση. Δεμένοι στο γήπεδο, να κυνηγάμε τις μπάλες. Ο κόσμος δεν το βλέπει άμεσα, αλλά έτσι είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο πλέον».

-την Ξάνθη: «Σίγουρα μελετάμε τον αντίπαλο και υπάρχει ολόκληρο τιμ προπονητικό, ο χρόνος είναι σύντομος. Στόχος είναι να φέρουμε την δική μας ομάδα αρχικά στο σωστό μονοπάτι».

-τη βαθμολογική διαφορά των δύο ομάδων και αν επηρεάζει την ψυχολογία: «Δεν κοιτάζουμε την βαθμολογία, ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε βαθμούς. Είναι ιδιαίτερο γιατί θα παίξουμε μπροστά σε λίγο κόσμο, κρίμα που δεν θα έχουμε τον δικό μας κόσμο».

-την απουσία του κόσμου του Άρη από το ματς: «Εμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι γίνεται αυτό στην Ελλάδα. Η μοναδική τέτοια εμπειρία που είχα μπροστά σε λίγο κόσμο, ήταν με την Βάσας στο Ισραήλ για την Ευρώπη, που ήταν τιμωρημένη η ομάδα του Ισραήλ για επεισόδια».

-το τι μπορεί να αλλάξει: «Δεν είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε, στο ρόστερ, σημασία έχει η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη. Δουλεύουμε με αυτά που έχουμε, ο Ιανουάριος δεν είναι ακόμα κοντά».

-το αν νιώθει ενθουσιασμένος με την νέα σελίδα της καριέρας του: «Φυσικά και είμαι και μόνο που βλέπω τον ήλιο στον ουρανό αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερο (σ.σ. γέλια), θα φτιάξουμε κάτι καλό».

-το αν του έστειλε μήνυμα ο Γκουντογκάν, όπως έκανε και πέρσι: «Φυσικά και μου έστειλε, πέντε λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της Εθνικής Γερμανίας που πέτυχε γκολ, αλλά δεν ήταν και ο μόνος, όπως και ο Σον που είναι στην Τότεναμ».