Ελλάδα

Έτσι θα πετύχει ο Σκίμπε

Οι πρώτες οκτώ ημέρες του Μίχαελ Σκίμπε στην Εθνική ομάδα ήταν μια περίοδο προσαρμογής και το sport-fm.gr προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Γερμανού για το τι θέλει να πετύχει στον «γαλανόλευκο» πάγκο.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μίχαελ Σκίμπε αμέσως μετά τις υπογραφές στο νέο του συμβόλαιο με την ομοσπονδία ήταν να πληροφορηθεί αναλυτικά για όλους τους διεθνείς που έχουν κληθεί στην Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια. Παλιούς και νέους. Αρχικά να μάθει τα ονόματα τους και στη συνέχεια να σχηματίσει σιγά-σιγά άποψη για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους.

Του Σωτήρη Ταμπάκου

Μια γενική εικόνα είχε για τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Γερμανία. Τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Θάνο Πέτσο (με θητεία σε Λεβερκούζεν, Καϊζερσλάουτερν και Γκρόιτερ Φιρτ), τον Κώστα Φορτούνη από το πέρασμα του στην Καϊζερσλάουτερν και τον Κώστα Μήτρογλου, που έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Γκλάντμπαχ. Μέχρι εκεί. Ολοκληρωμένη άποψη είχε μόνο για τον Γιώργο Τζαβέλλα, τον οποίο είχε παίκτη στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Εξάλλου, την ευθύνη των κλήσεων για τα δύο φιλικά με Λουξεμβούργο και Τουρκία πήρε ουσιαστικά, ο Κώστας Τσάνας καθώς ο Μίχαελ Σκίμπε είχε αναλάβει λίγα 24ωρα πριν και ήταν φυσιολογικό να μην έχει ουσιαστική συμμετοχή στις επιλογές των διεθνών.

Την περασμένη Τρίτη, στην πρώτη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, ο εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έβαζε κανόνες λειτουργίας στο εσωτερικό της ομάδας. Εγερτήριο στις 08:30, κατάκλιση στις 23:00, την ώρα των γευμάτων και στις ομιλίες του προπονητή απενεργοποιημένα τα κινητά τηλέφωνα των ποδοσφαιριστών. Αυτά αναφορικά με το εξωαγωνιστικό της Εθνικής.

Στον συγκεκριμένο τομέα, βέβαια, θα χρειαστεί τη βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει καλά το περιβάλλον της «γαλανόλευκης». Ένας παλιός διεθνής δηλαδή, που θα είναι ο συνδετικός κρίκος του προπονητή με τους παίκτες. Για την ώρα πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει υποψήφιος στον ορίζοντα που μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο και παράλληλα δεν είναι στις προθέσεις της ΕΠΟ μία τέτοια κίνηση.

Από τις πρώτες προπονήσεις ο Μίχαελ Σκίμπε είχε αποφασίσει να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα στα δύο φιλικά προκειμένου να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει τη μελέτη τους προσεχείς μήνες, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συγκέντρωση που είναι τον Μάρτιο πριν καταλήξει στον βασικό κορμό.

Ο 50χρονος Γερμανός τεχνικός θα τσεκάρει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές πηγαίνοντας σε όλα τα γήπεδα της Super League, αρχής γενομένης από το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός το Σάββατο, στη Λεωφόρο. Στη συνέχεια θα επιστρέψει για λίγες ημέρες στη Γερμανία και ξανά στην Αθήνα για να συνεχίσει τη δουλειά μαζί με τους συνεργάτες του, Κώστα Τσάνα και Ηρακλή Μεταξά.

Όσον αφορά τη διάταξη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, ο Μίχαελ Σκίμπε θα την προσαρμόζει ανάλογα με τις επιλογές που θα έχει στα χέρια του, αλλά και τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Με το αδύναμο Λουξεμβρούργο επέλεξε στο πρώτο ημίχρονο το 4-4-2, ενώ στο δεύτερο μέρος το γύρισε σε 4-2-3-1. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα κατεβάσει ξανά την ομάδα με δύο επιθετικούς.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι τον κέρδισε το σχήμα με τους τρεις στόπερ που χρησιμοποίησε στη φιλική αναμέτρηση με την Τουρκία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θύμισε την Εθνική που παίζει σαν ομάδα με κύριο μέλημα την καλή αμυντική λειτουργία. Εν κατακλείδι, ο ομοσπονδιακός προπονητής δείχνει να προτιμά είτε το κλασικό 4-2-3-1 είτε το 3-5-1-1.

Και ποιο είναι αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο; Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξτρέμ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη στην Εθνική ομάδα που θα πατούν περιοχή για να δίνουν στηρίγματα στον επιθετικό. Αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη αδυναμία και θα προσπαθήσει να βρει τη λύση κάνοντας… αλχημείες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε περισσότερο και έκανε πολύ καλή εντύπωση στον Σκίμπε είναι ο Ανδρέας Σάμαρης με τη συνολική του παρουσία στα δύο φιλικά «τεστ» κόντρα στο Λουξεμβούργο και την Τουρκία.

Σχετικά με τις επόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις, τον Μάρτιο η «γαλανόλευκη» θα δώσει ένα ή δύο φιλικά. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει την Ουκρανία στο Κίεβο, ενώ τον Ιούνιο η αποστολή της Εθνικής θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για δύο φιλικούς αγώνες. Ραντεβού λοιπόν, τον Μάρτιο με τον Μίχαελ Σκίμπε να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις η Εθνική να γίνει ξανά ΟΜΑΔΑ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x