Αγγλία

Φιλ Νέβιλ: «Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος δεν αποτελεί πια ταμπού για την Αγγλική Ομοσπονδία»

Για την ιδιαίτερη γυναικεία φυσιολογία και το πώς αυτή επηρεάζει την επίδοση των αθλητριών στο γήπεδο μίλησε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας της εθνικής Αγγλίας.

«Καταφέραμε να μετατρέψουμε θέματα χαρακτηριζόμενα ως "ταμπού" σαν και αυτά, σε φυσιολογικά θέματα συζήτησης και έρευνας», είπε Φιλ Νέβιλ.

«Είναι κομμάτι των γυναικών και ανάμεσα στα μέλη της ομάδας μας δεν αποτελεί ταμπού ούτε για τις παίκτριες αλλά ούτε και για τα ανδρικά μέλη του τεχνικού επιτελείου. Αν αποδεχτούμε ότι επηρεάζει και εξελίσσει την απόδοση των αθλητριών, θα έχουμε κάνει μερικά μεγάλα βήματα προόδου», πρόσθεσε ο πρώην αμυντικός της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και της Έβερτον.



Κατά την άποψη του 43χρονου τεχνικού, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα ότι θα αποχωρήσει από τα ηνία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας τον Ιούλιο του 2021, σημαντικό ρόλο στην διερεύνηση που καλείται η Ομοσπονδία να κάνει, θα διαδραματίσουν τα «κατά παραγγελία» προγράμματα τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ψυχοσωματικών χαρακτηριστικών των παικτριών.





Προς αυτή την κατεύθυνση τεράστια πρέπει να θεωρείται και η συμβολή της Ντον Σκοτ, η οποία ανέλαβε χρέη διευθυντή φυσικής κατάστασης στην εθνική ομάδα της Αγγλίας τον περασμένο Νοέμβριο. Η Σκοτ για πολλούς θεωρείται σήμερα η κορυφαία του είδους της, έχοντας αποτελέσει το «μυστικό όπλο» στην φαρέτρα της Τζιλ Έλις κατά τα πρόσφατα Παγκόσμια Κύπελλα και τις άλλες διεθνείς διοργανώσεις, όπου οι ΗΠΑ σάρωσαν δίχως προηγούμενο.

Μάλιστα, ο 43χρονος έκανε ειδική αναφορά στην ιδέα της Σκοτ για την δημιουργία ενός ειδικού συστήματος πριν κιόλας από το SheBelieves Cup, με την βοήθεια του οποίου θα μπορούσαν να παρακολουθούν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο των παικτριών.



Ωστόσο, μπορεί οι ΗΠΑ να έγιναν η πρώτη εθνική ομάδα που ασχολήθηκε με την παρακολούθηση του εμμηνορρυσιακού κύκλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου έτους, ωστόσο η Τσέλσι ήταν εκείνη που έκανε την διερεύνησή του κομμάτι της καθημερινότητας των παικτριών του, με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεών τους, αλλά και την αποφυγή σημαντικών τραυματισμών κατά την σταδιοδρομία τους.



Την πρωτοβουλία στο εν λόγω εγχείρημα ανέλαβε η τεχνικός του λονδρέζικου συλλόγου Έμμα Χέιγς η οποία, όπως και ο Νέβιλ με την Σκοτ, αντιλήφθηκε ότι η αντιμετώπιση των γυναικών στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ίδια με αυτή των ανδρών. «Τα πάντα από την τακτική, την αποκατάσταση, την ενδυνάμωση και την αντιμετώπιση παθήσεων γίνονται με βάση το τι γίνεται στους άνδρες το οποίο είναι λάθος» είχε δηλώσει. «Είναι προφανές να πεις ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως «μικροί άνδρες» από την ποδοσφαιρική βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που οφείλει να αλλάξει» πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα της ανάγκης των γυναικών αθλητριών να βρεθεί το «ελιξήριο» της επιτυχίας, ήταν η συνεργασία της τεχνικού των «μπλε» με την Δρ Τζόρτζι Μπρούινβελς, η οποία δημιούργησε μια σχετική εφαρμογή για το κινητό, μέσω της οποίας οι αθλήτριες θα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν τον εμμηνορρυσιακό τους κύκλο, αλλά και να λαμβάνουν απαντήσεις για καίρια ζητήματα που αφορούν αυτόν. «Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία και η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς» είχε πει η δρ Μπρούινβελς.





Επιπροσθέτως, ο Νέβιλ μιλώντας στο podcast της «Oxford Union», αποκάλυψε ότι ο εμπλουτισμός των γνώσεων του πάνω σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, του έδειξε εμμέσως την κατεύθυνση μέσω της οποίας και ο ίδιος μπορεί να βελτιωθεί πάνω στο αντικείμενό του, αλλά και το ίδιο το ποδόσφαιρο γυναικών δύναται να εξελιχθεί περαιτέρω. «Χρειάζονται αυτά τα μοντέλα για το κομμάτι της φυσιολογίας του σώματος αλλά και του πνεύματος. Όσο αφορά την προετοιμασία, δεν μπορείς να βάλεις άντρες και γυναίκες στο ίδιο πρόγραμμα, αφού κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε» επισημαίνει.

«Τα τελευταία δύο χρόνια αντιλήφθηκα γρήγορα την σημασία των «κατά παραγγελία» μοντέλων και «πάνω στο αντικείμενο» προγραμμάτων, γενικά για τις γυναίκες αθλήτριες και ειδικότερα για τις ποδοσφαιρίστριες. Νομίζω ότι αυτό που κάνουν τώρα στην FA είναι να δημιουργήσουν αυτό το μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά.



Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ξεκίνησε ένα γνωμοδοτικό πρόγραμμα σκοπός του οποίου αποτελεί η συλλογή και ανταλλαγή απόψεων από τους κορυφαίους αθλητικούς επιστήμονες του Νησιού, με αφορμή την καταπολέμηση συγκεκριμένων μοτίβων στους τραυματισμούς που παρουσίασαν τον τελευταίο καιρό οι κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, αποτελεί η αυξημένη εμφάνιση τραυματισμών του πρόσθιου σταυρωτού συνδέσμου, που «χτύπησαν» μια μεγάλη μερίδα αθλητριών φέτος στην πρώτη και στην δεύτερη κατηγορία στην Αγγλία. Όλα αυτά, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διακοπή των εκάστοτε πρωταθλημάτων.

Ήδη έρευνες που διενεργήθηκαν με σκοπό την ενδελεχή εξέταση του εν λόγω θέματος, απέδειξαν ότι οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες είναι κατά οχτώ φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάποιου είδους τραυματισμό στο γόνατο, από ότι οι ομόλογοί τους άνδρες ποδοσφαιριστές, κάτι το οποίο εν μέρει οφείλεται και σε ορμονικές διακυμάνσεις κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.



«Είναι περίεργο όταν έχεις κόρη και αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα με τον εμμηνορρυσιακό της κύκλο και θεωρείς ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η γυναίκα σου. Τώρα που είμαι άμεσα εμπλεκόμενος με τον γυναικείο αθλητισμό καταλαβαίνω ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νέβιλ.

«Μου φάνηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα για τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και για την ιδιαίτερη προσέγγιση που χρειάζονται οι γυναίκες αθλήτριες» πρόσθεσε, ενώ τέλειωσε την συνέντευξη λέγοντας «ότι είναι κάτι το οποίο αφορά τις γυναικείες ομάδες τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σε αυτό έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Τα κορίτσια της ομάδας είναι ανοιχτά στο να μάθουν περισσότερα για τους εαυτούς τους, τα σώματά τους και φυσικά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο».



Επιμέλεια: Γιάννης Γατσούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x