Stoiximan Super League

Γιαννακόπουλος στον Ντέμη: Η προπονητική του καριέρα, οι γκρινιάρηδες Έλληνες οπαδοί και ο «Big Sam»

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Ντέμη και μεταξύ άλλων μίλησε για την καριέρα του προπονητή, τους Έλληνες οπαδούς που γκρινιάζουν και θέλουν πάντα τη νίκη αλλά και τον Αλαρντάις

Τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του ως προπονητής που φθάνουν μέχρι και το εξωτερικό ανέλυσε στην εκπομπή του Ντέμη ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94.6 και στους Αλέξη Σπυρόπουλος και Ντέμη Νικολαΐδη στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο», ο παλαίμαχος άσσος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επικείμενο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, τον Πάουλο Μπέντο και τον χρόνο που πρέπει να του δοθεί αλλά και τον Σαμ Αλαρντάις.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο» και στους Ντέμη Νικολαΐδη και Αλέξη Σπυρόπουλο

Για τη διαφορά του προπονητή με τον ποδοσφαιριστή:
«Δεν έχει σχέση με όσα είχαμε μάθει τόσα χρόνια, να παίζουμε δηλαδή ποδόσφαιρο. Ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθείς είναι να παίζεις ποδόσφαιρο. Όταν είσαι παίκτης ασχολείσαι με τον εαυτό σου, πως θα προπονηθείς καλά, να φας σωστά, να ξεκουραστείς, για να είσαι καλά την Κυριακή. Έχει κίνητρο και πρέπει να έχεις πολύ καλή απόδοση κάθε φορά που παίζεις. Όταν είσαι προπονητής πρέπει να φροντίζεις τα πάντα, να υπάρχουν λίγα παράπονα από τους παίκτες. Υπάρχει, επίσης, το θέμα διαχείρισης του μεγέθους της ομάδας που είσαι, της διοίκησης, του προέδρου, του Τύπου».

Γιατί επέλεξε την προπονητική: «Όπως και σαν ποδοσφαιριστής έτσι και σαν προπονητής, ο σκοπός μου ήταν να φτάσω όσο το δυνατόν ψηλότερα. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είναι το ταβάνι για έναν ποδοσφαιριστή, μπορεί να… σπάσει τα σύνορα και να πάει στο εξωτερικό. Το ίδιο σκεπτικό έχω και σαν προπονητής. Αν δεν έχεις σχέδια καλύτερα να κάτσεις σπίτι. Αυτός ο λόγος με ώθησε, μου αρέσει πολύ και ξοδεύω πολύ χρόνο. Εμείς στην ομάδα έχουμε και ψυχολόγο. Πρέπει να κοντρολάρεις πολλά πράγματα και να τα ελέγχεις όλα σε μια ομάδα.

Στην Ελλάδα αγαπάμε τις νίκες. Είμαστε δίπλα στην ομάδα μας, όταν υπάρχει επιτυχία. Υπάρχει μια απίστευτη γκρίνια, μια μιζέρια, ένα συνεχόμενο αρνητικό κλίμα. Μηδενίζουμε πράγματα και προσωπικότητες».


Για τον Ουζουνίδη και τον Ολυμπιακό: «Είναι διαφήμιση και για τον Ουζουνίδη και για τον Πανιώνιο όταν ο Ολυμπιακός και κάθε μεγάλη ομάδα να θέλει τον προπονητή του. Είναι τιμή για κάθε ομάδα».

Για το ματς του Ολυμπιακού με τον ΑΠΟΕΛ: «Μια ομάδα που αδικείται από το αποτέλεσμα βάση εικόνας. Ο Ολυμπιακός είχε καλή εικόνα, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, δοκάρια, ακυρωθέν γκολ. Το τελικό προϊόν ήταν αυτό που πρόδωσε την ομάδα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση σε κάποιες θέσεις για να γίνει καλύτερος και να κερδίζει και τον κακό του εαυτό. Γίνανε πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι, αλλάξανε δύο προπονητές. Δεν πρέπει κάποιος να περιμένει τόσο σύντομα από τον προπονητή να δει πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο. Αυτό που δεν μου αρέσει στον Ολυμπιακό είναι ότι δεν υπάρχουν Έλληνες. Ούτε και στις υπόλοιπες ομάδες, βέβαια, είναι τόσοι πολλοί».

Για το συμβάν στην αλλαγή του Ελιουνούσι: «Ήταν μια άτυχη στιγμή, κατά την άποψή μου ήταν λάθος να γίνει σε εκείνη τη χρονική στιγμή να βγει ο Μάριν που ήταν από τους πιο επικίνδυνους παίκτες του Ολυμπιακού. Και ο Φορτούνης ήταν καλός για τα παιχνίδια που δεν έπαιξε. Τη στιγμή που η πινακίδα σηκώθηκε, ο Μάριν ήταν ο καλύτερος παίκτης, γι αυτό υπήρχε και η αντίδραση του κόσμου. Ο Μπέντο έκανε λάθος και το κατάλαβα. Πρέπει να μπεις στο σκεπτικό του προπονητή. Τώρα λέει ότι είχε πρόβλημα στο πόδι ο Φορτούνης. Πρέπει πάντα να το σκέφτεσαι, δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό του προπονητή και τι σκέφτεται από μια κίνηση».

Για το μέλλον του Μπέντο: «Νομίζω ότι οι προπονητές τέτοιου επιπέδου τρέφονται από την πίεση. Για να μη νιώθεις πίεση όταν είσαι στον Ολυμπιακό, πρέπει να είσαι αναίσθητος. Αυτό που πρέπει να περάσει προς τα έξω είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, ότι κάνει σωστά τη δουλειά του και στους παίκτες του να τους πει εγώ σας πιστεύω, είχατε ένα ωραίο σύνολο, παρουσιάσατε ωραία εικόνα στο γήπεδο και το αποτέλεσμα ήταν πλασματικό. Η Κυριακή είναι κοντά για να δοθεί η καλύτερη απάντηση. Όπως μας έλεγε και ο Ότο στην Εθνική, δεν με νοιάζει τι λέτε πριν και μετά από το παιχνίδι, με νοιάζει τι θα γίνει στο ματς.

Στην Ελλάδα αγαπάμε τις νίκες, δυστυχώς. Ο Ολυμπιακός είναι μια καινούργια ομάδα, είναι καινούργιος. Χρειάζεται τον χρόνο του να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και την κουλτούρα, να μάθει καλύτερα τους παίκτες του. είναι ένας προπονητής που πριν από τον Σάντος ήταν στην Εθνική Πορτογαλίας. Δεν μπορούμε να λέμε μετά από ένα παιχνίδι ότι θα φύγει. Χρειάζεται στήριξη. Στήριξέ τον και θα δικαιωθείς. Χρειάζεται χρόνος, πάντως».

Για το ότι οι προπονητές του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού ήταν στις ομάδες από πέρυσι: «Αυτό που μου αρέσει να λέω είναι ότι έχουν μομέντουμ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι μεγάλη ιστορία να μην είσαι σκουριασμένος και να έχεις γράψει… χιλιόμετρα με την ομάδα. Ο Ίβιτς και ο Στραματσόνι έχουν παραπάνω χιλιόμετρα από τους άλλους δύο».

Για το ντέρμπι της Κυριακής: «Είναι θέμα διαχείρισης ψυχολογίας των παικτών, καθώς προέρχονται από δυο ήττες. Είναι μειονέκτημα η κούραση, ο κόσμος θα πάει με διάθεση όχι τόσο ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα. Όλοι περιμένουν ένα ξέσπασμα, να βγάλουν επιτέλους μια ποιότητα, να κερδίσουν ένα ντέρμπι και να πουν ότι είμαι εδώ, είμαι αφεντικό, ο πρωταθλητής. Παίζω στην έδρα μου, πρέπει να κερδίσω εύκολα ή δύσκολα με κάθε τρόπο. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να υπάρχει στα αποδυτήρια. Δεν ξέρω αν θα κάνει αλλαγές η οτιδήποτε άλλο ο Μπέντο, ωστόσο όποιους επιλέξει πρέπει να μπούνε φρέσκοι, να τα ξεχάσουν όλα και να μπουν στο γήπεδο για να κερδίσουν το παιχνίδι».

Για το αν οι ξένοι νιώθουν την ίδια πίεση στο ντέρμπι: «Δεν το νομίζω. Εγώ θυμάμαι πως ο Καραταΐδης με τον Καραπιάλη όταν πλησίαζαν τα μεγάλα ματς, όλοι μετά το φαγητό μαζευόμασταν στο τάδε δωμάτιο που έμεναν οι δύο. Όλη η ομάδα εκεί, να φάει τη… ντόπα για να πάμε μετά στο ματς. Πλέον στις ελληνικές ομάδες, πάντως, λείπει το ελληνικό στοιχείο».

Για τον Αθανασιάδη: «Θεωρώ πως είναι ένας καλός επιθετικός, πρέπει να αναφέρεται περισσότερο στα γκολ στο φύλλο αγώνος. Αυτό πιστεύω ότι λείπει από τον Κλάους. Αυτή είναι η δουλειά του, το γκολ»

Για τον ποδοσφαιριστή Κετσπάγια: «Τον θυμάμαι και εγώ σαν ποδοσφαιριστή. Ήταν απίστευτος. Και γι’ αυτό πήγε στην Νιουκάστλ».

Για τον Σαμ Αλαρντάις: «Είναι λάτρης της στατιστικής και της επιστήμης στο back room staff που θα σου παράγει στο ποδόσφαιρο. Ήταν άνθρωπος που έβλεπε πόσα χιλιόμετρα έτρεξα εγώ, αλλά αυτό που τον ένοιαζε ήταν με τι ένταση τα έτρεξες, πόσο ποιότητα είχε το τρέξιμό σου, που τα έτρεξες μέσα στο γήπεδο. Μέτραγε τι πάσες έκανες, αν ήταν πετυχημένες, που την έδινες. Να μην παίρνει δηλαδή το αμυντικό χαφ τη μπάλα από τα στόπερ και την γυρίζει πάλι πίσω. Επιτυχημένη πάσα είναι αυτό;

Αυτό που έπαθε ο «Big Sam» ήταν μια άτυχη στιγμή. Πήγε να βοηθήσει έναν φίλο και του στήσανε παγίδα. Δεν άξιζε αυτή την αντιμετώπιση. Σε δύο-τρεις μήνες που θα πέσει η σκόνη, θα ξαναβρεί ομάδα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x