Ελλάδα

Γκούμας στον ΣΠΟΡ FM: «Το αριστερό του τερματοφύλακα Σιαμπάνη θα το ζήλευαν και… επιθετικοί»! (vid)

Την απόφασή του να εκτελέσει ο Σιαμπάνης -αριστουργηματικά, όπως αποδείχθηκε- το πέναλτι της Εθνικής Νέων στο ματς με τη Ρωσία, σχολίασε στον ΣΠΟΡ FM ο Γιάννης Γκούμας. Τι είπε για τη μεγάλη ανατροπή.

Την, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη απόφασή του, να δώσει εντολή στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Μάριο Σιαμπάνη, να εκτελέσει εκείνος το πέναλτι, για το 1-1 της Εθνικής Νέων κόντρα στη Ρωσία, σχολίασε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιάννης Γκούμας.

Φιλοξενούμενος στους 94,6 των Γιώργου Χελάκη και Σωτήρη Κωσταβάρα, ο 42χρονος κόουτς μίλησε, φυσικά, για τη σπουδαία ανατροπή των πιτσιρικάδων και τη μάγκικη πρόκρισή τους στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Εθνική Ανδρών και στο μέλλον του Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της, τονίζοντας πως «ο ρεαλιστικός στόχος της δεύτερης θέσης στον όμιλο επετεύχθη.

Απλά ήμασταν άτυχοι στην κλήρωση των πλέι οφ, συν ότι κάναμε πολλά αβίαστα λάθη στο πρώτο ματς με την Κροατία, τα οποία και πληρώσαμε. Τα παιδιά λένε πως είναι μια οικογένεια και αυτό έχει σημασία
».

Αρχικά, λοιπόν, είπε για τον Σιαμπάνη: «Ξέρω τον Σιαμπάνη, τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Έχει πολύ καλά χτυπήματα και εξαιρετικές, μεγάλες μπαλιές. Ο σύγχρονος τερματοφύλακας πρέπει να έχει και πόδια. Αν δεν έχει πόδια, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Ο Σιαμπάνης, λοιπόν, έχει πολύ καλά πόδια. Ειδικά το αριστερό του, θα τον ζήλευαν και επιθετικοί!

Τον είδα ότι έχει την κατάλληλη ψυχολογία, για να χτυπήσει το πέναλτι. Γιατί ξέρω πως έχει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να χτυπήσει ένα πέναλτι. Το έχει αποδείξει στις προπονήσεις. Βέβαια, άλλο η προπόνηση, άλλο το παιχνίδι. Ωστόσο, ήταν το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου και βλέποντας πόσο καλή ψυχολογία είχε, θεώρησα ότι είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Και το πέναλτι, τελικά, το εκτέλεσε άψογα! Και να έπεφτε ο Ρώσος, δεν θα το έπιανε. Ακριβώς την ίδια απόφαση θα έπαιρνα ακόμη και αν ήμουν στην Εθνική Ανδρών. Με την ίδια σοβαρότητα βλέπω τη δουλειά στις ''μικρές'' εθνικές
».

Θυμηθείτε στο παρακάτω βίντεο το γκολ του Σιαμπάνη:



Για το γεγονός ότι η εικόνα στις «μικρές» εθνικές είναι πιο… επιθετική, σε σχέση με εκείνη της Ανδρών: «Στις μικρές εθνικές, στόχος είναι να παίζουμε ποδόσφαιρο, να δημιουργούμε, αλλά και να ευχαριστήσουμε τον κόσμο. Πάνω από όλα τα παιδιά, βέβαια, πρέπει να το ευχαριστιούνται. Αυτή είναι η φιλοσοφία, που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά. Από εκεί και πέρα, πρέπει το ταλέντο να το εξελίξεις. Μόνο με το ταλέντο, δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε, λοιπόν, να εξελίξουμε αυτά τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ανδρών, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ανέκαθεν, στην άμυνα στηριζόμασταν και από εκεί και πέρα, σε κάποια αντεπίθεση, με τους γρήγορους επιθετικούς που υπήρχαν ανά περίοδο, ψάχναμε το γκολ. Εφόσον υπάρχει μια πετυχημένη συνταγή, γιατί να την αλλάξουμε; Με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε το EURO, το 2004. Ούτε καν μπορούσε να το φανταστεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο!

Εμείς, από την πλευρά μας, όπως προείπα, προσπαθούμε μέσα από την καθημερινή προπόνηση να τους φτάσουμε στο ταβάνι τους. Εγώ είμαι πεπεισμένος, πάντως, ότι κάποια στιγμή θα παίξει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο η Εθνική Ανδρών. Υπάρχει το πάθος και η ψυχή, αλλά χρειάζεται και η σωστή καθοδήγηση
».

Για το αν έχει δεχθεί «ενοχλήσεις» από μάνατζερ για παίκτες: «Κοιτάξτε, οι ομοσπονδιακοί πάμε σε πολλά ματς, προκειμένου να κατασταλάξουμε στην 20άδα. Οι μάνατζερ, από τη μεριά τους, θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Πολλές φορές μας παίρνουν τηλέφωνο, πράγματι, για να πάμε να δούμε έναν παίκτη. Αλλά κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλλει να τον πάρεις στην ομάδα. Εσύ θα τον αξιολογήσεις και αν είναι καλός, θα τον πάρεις. Είμαστε υποχρεωμένοι, ωστόσο, να τον δούμε».

Για το γεγονός ότι τα τωρινά παιδιά της Εθνικής Νέων δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους: «Παλιά, είχαμε τον Λημνιό, τον Ευαγγέλου, τον Ρέτσο… Σήμερα, αν εξαιρέσεις τον Δουβίκα, του Αστέρα Τρίπολης, τα υπόλοιπα παιδιά δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία. Όμως, η Εθνική Νέων είναι ομάδα με κεφαλαία γράμματα. Παίζει ο ένας για τον άλλον, με πάθος, με ψυχή… Αν βγάζουμε την ψυχή μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν αντίπαλο. Θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως είναι τιμή για αυτούς, που εκπροσωπούν τη χώρα τους. Όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, να σηκώνεται η τρίχα τους! Την ανατροπή με τη Ρωσία την πέτυχαν, γιατί, ακριβώς, έβγαλαν αυτή την ψυχή. Γιατί ήθελαν να κρατήσουν την ελληνική σημαία ψηλά».

Τέλος, για την Εθνική Ανδρών και το μέλλον του Σκίμπε στην ομάδα: «Κακά τα ψέματα, όταν έγινε η κλήρωση και βγήκαμε με Βέλγιο και Βοσνία, η πρώτη θέση δεν ήταν ρεαλιστικός στόχος. Στόχος, λοιπόν, ήταν η δεύτερη. Ο ρεαλιστικός στόχος επετεύχθη! Απλά, ήμασταν άτυχοι στην κλήρωση των πλέι οφ, που πέσαμε πάνω στην Κροατία. Συν το παιχνίδι Ζάγκρεμπ, εκεί όπου κάναμε πολλά αβίαστα λάθη, και το πληρώσαμε. Στο δεύτερος παιχνίδι, ωστόσο, τα παιδιά τα έδωσαν όλα και αυτό αποδεικνύεται και στο τέλος, που ο κόσμος χειροκρότησε. Σίγουρα, είναι αποτυχία να μη βρίσκεσαι σε μια τελική φάση, τα παιδιά λένε, όμως, πως έγιναν ξανά οικογένεια με τον Σκίμπε στον πάγκο και αυτό έχει σημασία».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x