Ελλάδα

Γραμμένος: «VAR από το ξεκίνημα της νέας περιόδου - Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει ρότα»

Για όλα όσα απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε σε συνέντευξή του ο Βαγγέλης Γραμμένος.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

Για την επιτήρηση της FIFA και της UEFA: «Γιατί βρέθηκε ελληνικό ποδόσφαιρο υπό επιτήρηση; Προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά. Καλώς ήρθαν για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Είναι εδώ και πρέπει να αποδείξουμε ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Αλάθητος κριτής για μένα και τους συναδέλφους μου στην ΕΠΟ είναι η ελληνική κοινωνία. Ο μικρόκοσμος του ποδοσφαίρου ναι έχει λόγο, αλλά στο τέλος θα κριθούμε από την ελληνική κοινωνία».

Για πιέσεις από τις ΠΑΕ: «Δεν θα έλεγα ότι δέχομαι πιέσεις από ΠΑΕ. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει ρότα, φιλοσοφία. Δεν μου αρέσει που κάθε Σαββατοκύριακο ασχολούμαστε με το διαιτητή, και τον βοηθό, έναν συντελεστή του ποδοσφαίρου. Είναι μία παθογένεια να ασχολούνται όλοι με τους διαιτητές. δεν είμαι της άποψης ότι όλα πρέπει να κινούνται γύρω από τη διαιτησία. Πρέπει να σταματήσει αυτό. να καταλάβουν όλοι ότι το ποδόσφαιρο βραχυπρόθεσμα μπορεί να βγει ωφελημένο αν σταματήσουμε επιτέλους να μιλάμε για τη διαιτησία».

Για τις δυσφημιστικές δηλώσεις των παραγόντων: «Μας απασχόλησε και πέρσι αυτό το φαινόμενο. Έκανα λάθος, και αυτό το λάθος το χρεώνομαι που πέρσι επέλεξα ανάμεσα στην καταστολή άμα τη εμφανίση του φαινομένου και από την άλλη της προσπάθειας για διάλογο και μέσω αυτών της προσπάθειας για εξεύρεση λύση. Το έκανα, δεν έφερε αποτέλεσμα. Φέτος αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο της καταστολής. Και έχει γίνει. Δεν είμαι υπέρ της καταστολής. Με το ξεκίνημα των πρωταθλημάτων, οι δηλώσεις που έχουν δυσμενείς κρίσεις, η ΕΠΟ τις στέλνει στα αρμόδια δικαστικά όργανα, σε τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς και αυτοί κρίνουν αν δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε όμως για δυσμενή κρίση, απαξίωση, όχι για τα μίντια που μπορεί καθημερινά κάποιος να λέει ότι θέλει. Αν κάποιος κάνει δηλώσεις και δεν περιέχει αυτό το αντικειμενικό στοιχείο, τότε δεν παραπέμπεται.».

Για ξένους διαιτητές και ξένο αρχιδιαιτητή: «Μετά το κόψιμο των διαιτητών που προκάλεσαν, και μάλιστα με προκλητικό τρόπο τον κόσμο, πρέπει να παράξεις διαιτητές. Έφερες στην διαιτησία καινούργια πρόσωπα. Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Πιστεύω στους Έλληνες διαιτητές, αυτή η μεταβατική περίοδος όμως, πρέπει να έχουμε ξένους διαιτητές, όχι γιατί είναι καλύτεροι. Η ατμόσφαιρα όμως στο γήπεδο; Οι παράγοντες έχουν τον Έλληνα διαιτητή καθημερινά στο στόχαστρο, όχι όμως και τον ξένο. Παρά την εμπιστοσύνη που έχουμε στους Έλληνες διαιτητές, πρέπει η φετινή χρονιά να τελειώσει και με ξένους διαιτητές στα σημαντικά παιχνίδια».

Για ξένους διαιτητές και σε άλλα παιχνίδια: «Ο Μέλο Περέιρα θα κρίνει αν υπάρχει ανάγκη για ξένους και σε άλλα παιχνίδια εκτός από τα παιχνίδια ανάμεσα στους μεγάλους και το «κλάσικο» της Θεσσαλονίκης που συμφωνήθηκε στο ξεκίνημα της περιόδου. Είναι στην απόλυτη ευχέρεια του. Αν κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη, ναι θα γίνει»..

Για την ανανέωση του συμβολαίου του Μέλο Περέιρα που λήγει το καλοκαίρι: «Δεν έχω συζητήσει μαζί του. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον ίδιο».

Για την αξιολόγηση Χέρμπερτ Χούμπελ τον Απρίλιο: «Είμαι αισιόδοξος. Έχουν εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ τα πέντε από τα έξι σημεία της Σαμούρα (γεν. γραμματέας της FIFA). Απομένει η στρατηγική της ΕΠΟ η οποία θα περάσει και αυτή. Αρχιζει και υλοποιείται λοιπόν, το σχέδιο. Όλο αυτό το κομμάτι θα φέρει ηρεμία στο ποδόσφαιρο και είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα μας "εγκαταλείψει" η Επιτροπή Παρακολούθησης».

Για πόσο ακόμα θα υπάρχει η Επιτροπή Παρακολούθησης στην ΕΠΟ: «Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία. Δεν έρχεται ένας μπαμπούλας να σε δέρνει κάθε μέσα, έρχεται να σε συμβουλεύσει, να δώσει την τεχνογνωσία του, να βοηθήσει. Η διαδικασία αυτή είναι προς όφελος της ΕΠΟ. Αυτή η ιστορία νομίζω ότι θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να μπει σε άλλη ρότα, φιλοσοφία. Είναι ανάγκη αυτό, είναι μονόδρομος».

Για τη Super League: «Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι, κι εμείς ως ΕΠΟ και η Λίγκα, στη βία, στην οργάνωση των πρωταθλημάτων. Θα πρέπει να σκύψει κάποια στιγμή η Λίγκα πάνω από τα προβλήματα της. Τα περισσότερα προβλήματα είναι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου άρα αυτός που πρέπει να τα δει με διαφορετικό μάτι είναι η Λϊγκα. Δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω μαζί τους. Πρέπει να βρεθεί η κοινή συνισταμένη».

Για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων: «Πέρασε από κάποια δοκιμασία, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου. Κρίθηκε από τους δικαστές. Όταν έχεις διαφωνία ανάμεσα σε δύο Λίγκες, η μαμά ΕΠΟ θα δώσει τη λύση και αυτό έκανε (αναφέρεται στο μπαράζ), είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Έχω καλές σχέσεις με τους κύριους Γκαγκάτση και Μπαταγιάννη».

Για τις σχέσεις της ΕΠΟ με την Πολιτεία: «Δεν γίνεται οι Εθνικές Ομοσπονδίες, όχι μόνο η ΕΠΟ, να μην συνεργάζονται με την Πολιτεία. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει το αυτοδιοίκητο, με τους δικούς του κανόνες που επιβάλει η FIFA. Στη βία όμως, δεν μπορείς να μην συνεργαστείς με την πολιτεία. Τι θα κάνεις; Τι είσαι το Βατικανό; Προφανώς δεν είσαι. Είσαι μία Ομοσπονδία που υπακούει στους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές, το ζήτημα είναι αν τις παραβιάζεις είτε εσύ, είτε η Πολιτεία. Μπορείς να οργανώσεις από μόνος σου την καταπολέμηση της βίας; Δεν μπορείς. Δεν μπορείς χωρίς την αρωγή της Πολιτείας να αντιμετωπίσεις τα χειραγωγημένα. Έχουμε κάνει συζητήσεις, έχουμε χαράξει δρόμους και θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Η συνεργασία και η σχέση με Πολιτεία, τη συντεταγμένη Πολιτεία, είναι εξαιρετική. Όχι με τις κυβερνήσεις όμως, το κράτος δικαίου να βρίσκεται δίπλα σου, αυτό με ενδιαφέρει.Κι εσύ να είσαι σε ένα συνταγματικό πλαίσιο χωρίς να ξεφεύγεις και να κάνεις αυτά που κάποιοι στο παρελθόν επικαλούνταν».

Για την κοινή υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης του Euro 2028 και του Μουντιάλ 2030: «Η ανάληψη μιας διοργάνωσης έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Έχει να κάνει με τη φορολογία, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές. Θα γίνει προσπάθεια. Θα το περπατήσουμε. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας».

Για το αν δέχτηκε πιέσεις για να παραιτηθεί: «Πιέσεις δεν δέχθηκα, ήρθα σε δύσκολη θέση γιατί έβλεπα ότι ένα ποδόσφαιρο που πήγαινε καλά, ξαφνικά πυροδοτήθηκε και δεν μπορούσες να κοιμηθείς το βράδυ. θα ήμουν ανεγκέφαλος και ανόητος αν δεν με απασχολούσε αυτό το ζήτημα. Δεν έκανα ποτέ δήλωση ότι σκέφτηκα να παραιτηθώ. Ούτε το σκέφτηκα. Αντιλαμβάνομαι τη σφοδρή επιθυμία κάποιων να παραιτηθώ. δεν παρακάλεσα κανέναν για να βρεθώ εδώ που βρίσκομαι, άλλοι με πρότειναν και κυρίως οι ΕΠΣ. Όταν βρίσκεσαι σε τέτοιες δύσκολες θέσεις πρέπει να έχεις την αυτοκυριαρχία, να είσαι ψύχραιμος για να δεις την επόμενη μέρα. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, όμως ζήτημα παραίτησης μου δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου».

Για την απειλητική επιστολή που είχε δεχθεί: «Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κιόλας. Είναι από τις περιπτώσεις που είναι πολύ δύσκολο για την Ελληνική Αστυνομία να την εξιχνιάσει».

Για τους τακτικούς δικαστές: «Πριν από 10-12 χρόνια είχα φέρει σε μία ΓΣ της ΕΠΟ να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Τότε δεν είχε περάσει. Είμαι ευχαριστημένος που έχουμε τακτικούς δικαστές. Οφείλουμε σεβασμό».

Για τις αφαιρέσεις βαθμών: «Πέρσι καταλήξαμε σε κάποια πράγματα, οι διεθνείς ομοσπονδίες, ζήτησαν να παραμείνουν κάποια. Η αναθεώρηση τους άλλωστε, είχε γίνει και με τη συνδρομή τους κατά την ΠΔΕ. Η μία όψη λέει ότι με αφαιρέσεις μπορείς να αλλοιώσεις το πρωτάθλημα. Η άλλη όψη λέει να πας την αφαίρεση από την επόμενη περίοδο. Είναι ένα πρόβλημα οι αφαιρέσεις των βαθμών. Για να κάνεις έναν πειθαρχικό κανονισμό θα πρέπει να στηριχθείς σε αυτό που έχεις, στην παραβατικότητα του ποδοσφαίρου. Αν είναι λάιτ, θα είναι λάιτ και οι κανονισμοί. Τι έχουμε στη χώρα μας, έχουμε υψηλή, χαμηλή, μέτρια παραβατικότητα; Θα ξεκινήσει πάλι μία ομάδα εργασίας για να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, γιατί έχει κάποιες αστοχίες και αβλεψίες, θα τα συμμορφώσουμε».

Για το VAR: «Φέτος κατηγορηματικά όχι, δεν θα έρθει το VAR στα γήπεδα. Μακάρι να έρθει στον τελικό του Κυπέλλου. Μέσα στον Φλεβάρη θα έχουμε την ανάδειξη του μειοδότη και τις υπογραφές και θα αρχίσει η διαδικασία της προσομοίωσης και η εκπαίδευση των διαιτητών. Από το ξεκίνημα της νέας περιόδου θα μας βρει το VAR. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για το Κύπελλο Ελλάδας γιατί ξέρω ποια είναι η διαδικασία. Αν καταφέρουμε, μακάρι. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε τον τελικό του Κυπέλλου. Είναι από τους μεγάλους στόχους της Ομοσπονδίας. Σε βάθος πενταετίας θα κοστίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Βλέπετε πως συνυπάρχει η Ελληνική Πολιτεία και η ΕΠΟ; Είναι μία πρόοδος το VAR. Θα φέρει αποτελέσματα, δεν θα εξαλείψει, δεν το κάνει σε προηγμένα πρωταθλήματα».

Για την Εθνική ομάδα: «Ο Σκίμπε είναι ένας τζέντλεμαν, τον είχαμε εμπιστευτεί, στην πορεία όμως, είδαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την Εθνική. Και το διαπιστώναμε μέρα με τη μέρα. Εκεί οφείλεις να παρέμβεις την κατάλληλη στιγμή. Αν το αφήσεις, ενδεχομένως θα χάσεις το παιχνίδι. Αποφασίσαμε και διακόπηκε η συνεργασία μας μαζί του. Λύσαμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Στο τεχνικό επιτελείο έχει λόγο και ο προπονητής. Από τον Βρύζα δεν είχα παράπονα, είναι και χρόνια φίλος μου. Θα πρέπει να δεις αν ταιριάζουν τα χνώτα, ανθρώπων που τους εμπιστεύεσαι κάτι πολύ σπουδαίο, τον καθρέφτη του ελληνικού ποδοσφαίρου… Δεν μπορείς να πας και να πεις, αυτός θα είναι εδώ κι εσύ εδώ όταν δεν θα μπορούν να συνυπάρξουν οι άνθρωπο αυτοί...»

Για το πλάνο των Εθνικών ομάδων: «Σαφώς και ισχύει και είναι από τα ζητήματα που δεν παίζονται στα μίντια. Το τμήμα ανάπτυξης της Ομοσπονδίας κάνει σπουδαία δουλειά. Ξεκινάει από από το grassroots, υπάρχει το "πάσα στα θρανία", το "μπάλα παντού", η διασύνδεση του ερασιτεχνικού με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα Σάντος ήταν καταπληκτικό. Ο στόχος είναι ένας, έχεις ενιαία προπονητική, επανδρώνεις, παράγεις, συνθέτεις για να φτάσεις στη μεγάλη Εθνική ομάδα που είναι ο καθρέφτης σου. Να σας θυμίσω την πορεία που έκανε φέτος η Ελπίδων».

Για το τεχνικό τιμ της Εθνικής: «Τους μαθαίνω κάθε μέρα και καλύτερα. Τον Άγγελο τον ξέρω, μάλιστα. Έχουν διάθεση και πάθος με αυτό που κάνουν. Είναι ένα στοιχείο που για μένα μετράει πολύ. Ο Εθνικός προπονητής δεν πρέπει απλά να συγκεντρώνει την Εθνική, πρέπει να έχει καθημερινή ενασχόληση και αυτοί οι δύο το έχουν. Θα κριθούν από μία πορεία που θα έχουν οι Εθνικές ομάδες. Έχω την άποψη ότι θα κάνουν τα πάντα για την πρόκριση στο Euro. Το δείχνουν, τους εμπιστευόμαστε απόλυτα και πιστεύω ότι στο τέλος η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία. Οι ποδοσφαιριστές μας είναι καλά παιδιά, και αυτοί που καλούσε ο Σκίμπε και αυτούς που θα καλέσει ο Αναστασιάδης. Το θέμα είναι ο Εθνικός προπονητής τι παίρνει από τους παίκτες. Είχα την άποψη ότι ο προπονητής θα πρέπει να είναι Έλληνας. Πιστεύω στον Άγγελο Αναστασιάδη και ότι θα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια που θα γίνει».

Για το αν αποκαταστάθηκε η ηρεμία με τους διαιτητές; «Νομίζω πως ναι, ήταν εποικοδομητική η συνάντηση. Θέλαμε να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη μας ότι είμαστε δίπλα τους. Κάντε αυτό που πρέπει. Γράψτε το bulling. Γράψτε το στο φύλλο αγώνα όμως. Το χτύπημα στον Τζήλο είναι χτύπημα στην ελληνική διαιτησία. Η Αστυνομία θα πρέπει να σηκώσει το θέμα. Να μπορεί ο διαιτητής να αισθάνεται ασφαλής. Επιτέλους θα πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την αποτρόπαια και καταδικαστέα πράξη και να συλληφθούν».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x