Αγγλία

Η… απόκρουση του αιώνα του Μπανκς (video)

Παρά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966 και τις άλλες διακρίσεις, ο Γκόρντον Μπανκς δικαίως έμεινε στην ιστορία κυρίως για την απίστευτη επέμβαση στην κεφαλιά του Πελέ τέσσερα χρόνια μετά, στο Μεξικό!

Ο Γκόρντον Μπανκς απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας φτωχότερο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και βυθίζοντας σε πένθος όλη την Αγγλία. Ο -κατά πολλούς- καλύτερος τερματοφύλακας που έβγαλε ποτέ το «νησί» κέρδισε τρόπαια και διακρίσεις, με κορυφαία το Μουντιάλ του 1966. Ωστόσο, ο πολύς κόσμος δεν θα τον θυμάται μόνο για αυτά…

Αντιθέτως, άπαντες έχουν δει, ακούσει ή έστω διαβάσει για την… απόκρουση του αιώνα! Ο εν λόγω χαρακτηρισμός συνοδεύει τη φάση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Βραζιλίας με την Αγγλία, στο πλαίσιο της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, που διεξήχθη στα γήπεδα του Μεξικού.

Ήταν 7 Ιουνίου, λοιπόν, όταν «σελεσάο» και «λιοντάρια» τέθηκαν αντιμέτωποι στο «Χαλίσκο» της Γουαδαλαχάρα, παρουσία 66.000 θεατών, για το ντέρμπι του τρίτου ομίλου της διοργάνωσης. Στο 18ο λεπτό του αγώνα ο Ζαϊρζίνιο έκανε μία κούρσα από τα δεξιά, απέφυγε έναν αντίπαλο και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε τη σέντρα.

Στην αντίπαλη περιοχή βρισκόταν ο Πελέ, ο οποίος σηκώθηκε σχεδόν ανενόχλητος, έπιασε μια καρφωτή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην κάτω δεξιά γωνία του τέρματος του Μπανκς. Εκείνος κινήθηκε ενστικτωδώς, έβγαλε το χέρι του, βρήκε τη μπάλα και, προτού αυτή καταλήξει στα δίχτυα του, την έδιωξε από… το πουθενά!

Δείτε σε βίντεο την απίστευτη επέμβαση του αείμνηστου Μπανκς που θεωρείται ως η κορυφαία για τον 20ο αιώνα:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x