Ελλάδα

ΘΕΜΑ: Η Εθνική του 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (video/pics)

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία των ποδοσφαιριστών της Εθνικής ομάδας του 2004.

Το sportfm.gr βρέθηκε στις Βρυξέλλες και κατέγραψε την ωριαία συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα του αθλητή στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι διεθνείς από την Εθνική ομάδα του 2004, ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την ελεύθερη διακίνηση ποδοσφαιριστών, ο αντιπρόεδρος της FIFPro για την Ευρώπη, Τόνι Χίγκινς, ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΠ, Κώστας Πούλιος, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης παρέστη και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι.

Αποστολή στις Βρυξέλλες, Σωτήρης Ταμπάκος

Ο επί σειρά ετών, αρχηγός της «γαλανόλευκης», καλωσόρισε τους παλιούς συμπαίκτες του, Γιώργο Καραγκούνη, Ντέμη Νικολαϊδη, Στέλιο Γιαννακόπουλο, Τάκη Φύσσα, Βασίλη Τσιάρτα, Αντώνη Νικοπολίδη, Άγγελο Μπασινά, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Παντελή Καφέ, Φάνη Κατεργιαννάκη, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον συνεργάτη του Ότο Ρεχάγκελ, Γιάννη Τοπαλίδη.

Τα μέλη της Εθνικής ομάδας του 2004, υπέγραψαν πολλά αυτόγραφα στο προσωπικό που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους επισκέπτες, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα της εκδήλωσης.



Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ζαγοράκης που προλόγισε την εκδήλωση ανέφερε: «Χιλιάδες επαγγελματίες αθλητές στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, εξακολουθούν να στερούνται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματά τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλείται να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την προώθηση των ελάχιστων προτύπων απασχόλησης για τους επαγγελματίες αθλητές στην Ευρώπη, βάσει μιας συμφωνίας σε ενωσιακό επίπεδο, η οποία θα καλύπτει όλους τους κοινωνικούς εταίρους στον τομέα του αθλητισμού».

inner

Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν που διεκδίκησε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και δικαιώθηκε το 1995, ανέλυσε τα επιχειρήματά του. «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια το 1990 και την ολοκληρώσαμε το 1995. Οι δύο ομοσπονδίες, FIFA και UEFA έχουν μακριά χέρια και στην πραγματικότητα είναι μονοπώλιο. Εκείνη την εποχή δεν ανέχτηκαν τη δυνατότητα των ποδοσφαιριστών να μπορούν να διακινούνται σε κάποια άλλη ομάδα και να διεκδικούν το δικαίωμα στην ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Βέλγος πρώην ποδοσφαιριστής στο sportfm.gr.

inner

Ο Τόνι Χίγκινς, αντιπρόεδρος της FIFPro για την Ευρώπη, μίλησε για τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, χωρίζοντας τους σε τρεις κατηγορίες. Σύμφωνα με τον Σκωτσέζο παλαίμαχο χαφ, στην πρώτη κατηγορία τοποθετούνται τοπ επιπέδου παίκτες από τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Στη δεύτερη εντάσσονται παίκτες από τις σκανδιναβικές χώρες, την Σκωτία και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ στην τρίτη κατηγορία υπολογίζεται ότι ανήκει το 40% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν χαμηλούς μισθούς και σε αρκετές περιπτώσεις μένουν απλήρωτοι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ελληνική πλευρά, εκπροσώπησε θεσμικά ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΠ, Κώστας Πούλιος που στην ομιλία του στάθηκε στην ισχυροποίηση της θέσης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. «Είμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, προτείνοντας, παράλληλα, λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών».

Με τη σειρά του, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι μίλησε με κολακευτικά λόγια για την Εθνική ομάδα του 2004 και εστίασε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ομάδες από νεαρούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Ευρώπης.

inner

Επί των θεμάτων τοποθετήθηκαν και έκαναν τις παρατηρήσεις τους και οι διεθνείς της Εθνικής του 2004. Ο Ντέμης Νικολαϊδης μίλησε για την ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών σε όλες τις κατηγορίες και κυρίως στις μικρότερες. Ο Τάκης Φύσσας στάθηκε στην υποχρέωση όλων να σέβονται και να αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο. Τέλος, ο Βασίλης Τσιάρτας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η μη τήρηση των συμβολαίων και η μη καταβολή των συμφωνηθέντων από την πλευρά των εκάστοτε διοικήσεων, αφού η όλη αβεβαιότητα μοιραία οδηγεί τους παίκτες στη σκέψη πως μπορεί να βρουν διέξοδο επιβίωσης μέσω του στοιχηματισμού.

Στο μεταξύ, η «γαλανόλευκη» αποστολή επισκέφτηκε το ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών, «Κεστεκίδειο». Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας του 2004 υπέγραψαν αυτόγραφα, μοίρασαν δώρα και φωτογραφήθηκαν με τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

inner

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν οι παίκτες από την Εθνική του 2004, ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που φωτογραφήθηκε με τους δύο αρχηγούς, Θοδωρή Ζαγοράκη και Γιώργο Καραγκούνη, αλλά και με τους Γιάννη Τοπαλίδη και Φάνη Κατεργιαννάκη.

inner


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x