Stoiximan Super League

Κάναντι: «Ο Ατρόμητος μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ. Γιατί να μην θέλω να μείνω;»

Κοινή συνέντευξη παραχώρησαν ο τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αγγελόπουλος και ο προπονητής του Ατρόμητου, Νταμίρ Κάναντι.

Με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία τους στον Ατρόμητο μίλησαν οι Γιάννης Αγγελόπουλος και Νταμίρ Κάναντι σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη «Live Sport».

Ο τεχνικός διευθυντής των Περιστεριωτών και ο προπονητής της ομάδας αναφέρθηκαν στην έως σήμερα κοινή τους πορεία, για τα όνειρα των «κυανόλευκων» ενώ ο Αυστριακός τεχνικός μίλησε και για το μέλλον του.

Αναλυτικά:

- Έγιναν αλλαγές στον Ατρόμητο, αλλά είστε σταθερά ψηλά...


«Νομίζω ότι οι αλλαγές πάντα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα. Συζητήσαμε πάρα πολύ με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Γιάννη Αγγελόπουλο, ώστε να βρούμε παίκτες που ταιριάζουν πάρα πολύ στον Ατρόμητο. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Ο στόχος είναι να είμαστε μέσα στην πρώτη πεντάδα και προσπαθούμε πάρα πολύ όλοι».

- Η συνολική εικόνα της ομάδας σάς καλύπτει;

«Παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Κι όταν αυτό συνδυάζεται με επιτυχίες δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι προπονητής του Ατρόμητου».

- Πέρυσι ο Ατρόμητος συχνά λεγόταν ότι ήταν η ομάδα του Ουάρντα. Φέτος;

«Ο Ατρόμητος είναι πάνω από όλα. Είναι η ομάδα του Ατρόμητου. Το προφίλ μας είναι συνολικό, δεν ποντάρουμε στις μονάδες. Πέρυσι ο Ουάρντα είχε σημαντικό ρόλο, αλλά εξελίχθηκε με τη δική μας βοήθεια. Ποτέ δεν είναι μόνο ένας, αλλά πάντα μετρά η δύναμη όλης της ομάδας».

- Μπορείτε να φτάσετε στο πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο;

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο. Αρχικός στόχος είναι να είμαστε στην πεντάδα. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης, Παναθηναϊκός, Αστέρας, Ξάνθη, Πανιώνιος είναι καλές ομάδες και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μείνουμε στην πρώτη πεντάδα. Το πρωτάθλημα είναι όνειρο για μένα. Πάντα θέλω να έχω τίτλο, με κάθε ομάδα μου, και γι' αυτό προσπαθώ κάθε μέρα. Από μικρός αυτό ονειρεύεσαι και, γιατί όχι, με μία ομάδα με μικρότερο μέγεθος σε σχέση με άλλους συλλόγους. Βέβαια, βάζεις ρεαλιστικούς στόχους. Στον Ατρόμητο, με τα δικά μας όπλα, θα προσπαθούμε για το καλύτερο. Εστιάζουμε στον πολύ μεγάλο στόχο της πρώτης πεντάδας και είναι σημαντικό να μην τον αλλάξουμε. Θέλουμε 46 με 48 βαθμούς για να βγούμε στην Ευρώπη. Όταν τους μαζέψουμε, θα μιλήσουμε για άλλον στόχο, αλλά, έως τότε, βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι».

- Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για τον Ατρόμητο, που μοιάζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γκολ του Κουλούρη;

«Πάντα μπορούμε να παίξουμε καλύτερα, ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος, συνέχεια προσπαθώ για μεγαλύτερη εξέλιξη. Έχουμε για το σκοράρισμα τον Κουλούρη, που μπορεί να πετύχει πολλά γκολ και να μας βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν είναι μόνος. Είναι και ο Ουγκράι με τον Μπρούνο, θέλουμε βέβαια πιο πολλά από τον Μάντσον και τον Μπουσούλαζιτς, ωστόσο γενικά είμαστε πιο δυνατοί στις στημένες φάσεις. Το βασικότερο ίσως για τον Ατρόμητο και το μυστικό μας είναι ότι είμαστε μία πολύ πεινασμένη ομάδα. Με τον κύριο Αγγελόπουλο ψάχνουμε για παίκτες που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους και μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Οι επιτυχίες μας δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φυσικά, αλλά σίγουρα απέναντι στον Αστέρα και τον Πανιώνιο είχαμε τύχη».

- Πώς φαίνεται η Ελλάδα στα δικά σας μάτια;

«Έχει πολύ καλούς παίκτες, με εξαιρετική ποιότητα, πληρώνει καλύτερα σε σχέση με την αυστριακή Λίγκα, έχει καλά γήπεδα, αλλά και ορισμένα που είναι λιγότερο μοντέρνα, όπως αυτά του Λεβαδειακού, της Κέρκυρας και του Πλατανιά. Σαν χώρα η Ελλάδα είναι πολύ ωραία, ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά στους δρόμους επικρατεί ένα μικρό χάος. Οι εντυπώσεις μου ωστόσο είναι πολύ ευχάριστες τους 17 μήνες που είμαι εδώ».

- Άρα, θα θέλατε να συνεχίσετε εδώ;

«Γιατί όχι; Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ευκαιρία που μου έδωσε ο Ατρόμητος να έρθω και να εξελιχθώ. Ήταν πολύ σωστή επιλογή για μένα. Στο ποδόσφαιρο, βέβαια, δεν ξέρεις ποτέ πού μπορείς να βρεθείς. Αλλού κοιμάσαι το ένα βράδυ κι αλλού βρίσκεσαι την επομένη. Έχω όνειρα, θέλω να πετύχω στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος στον Ατρόμητο».

- Γενικά, πάντως, δείχνετε περισσότερο ήρεμος φέτος...

«Πρώτα από όλα, απολαμβάνω την πολύ καλή επαφή και τη σύνδεσή μου με την ομάδα και τον κόσμο της. Είμαι πάντα αυθεντικός και πάρα πολύ υπερήφανος που είμαι στον Ατρόμητο. Η εικόνα μου προς τα έξω εξαρτάται κι από το παιχνίδι. Πάντα μένω πιστός στη φιλοσοφία και τις ιδέες μου. Είμαι πιο νευρικός αν οι παίκτες μου δεν κάνουν όλα όσα λέμε. Όταν κερδίζεις, σίγουρα έχεις ηρεμία, αλλιώς έρχονται προβλήματα».

- Τι χαρακτήρας είναι ο Νταμίρ Κάναντι;

«Εργατικός, φιλόδοξος, με έμφαση στην πειθαρχία, πάντα με μεγάλη θέληση για νίκες, πολύ θετικός αλλά και αυστηρός και δυνατός ως χαρακτήρας. Συνάντησα δυσκολίες, αλλά τις ξεπέρασα. Υποχρεώθηκα λόγω τραυματισμών να αφήσω νωρίς το ποδόσφαιρο στα 26 και ξεκίνησα ως προπονητής από την 7η κατηγορία. Μετά ανέβηκα σταδιακά και από το 2008, από τα 38 μου, είμαι επαγγελματίας προπονητής».

- Ωστόσο, στην Ελλάδα ίσως σας βοήθησε να προσαρμοστείτε και το βαλκανικό DΝΑ που έχετε...

«Οι γονείς μου μετανάστευσαν από τη Γιουγκοσλαβία στην Αυστρία και εγκαταστάθηκαν στη Βιέννη, όπου γεννήθηκα. Εκείνοι πέθαναν το 2000 και το 2005, αλλά ζει ο αδελφός μου στη Βιέννη, όπου είναι βέβαια και η σύζυγός μου με τα δυο παιδιά μας, καθώς δεν ήταν εύκολο να αφήσει η μικρή κόρη μου το σχολείο της. Φυσικά νιώθω λίγο Βαλκάνιος κι αυτό με διευκολύνει ώστε να καταλαβαίνω την ελληνική νοοτροπία. Στην Κροατία, μάλιστα, έχω αρκετούς συγγενείς και σπίτι σε ένα νησί. Είμαστε από την ίδια... γειτονιά».

Για τον Γιάννη Αγγελόπουλο: «Η συνεργασία μου με τον κύριο Αγγελόπουλο είναι πάρα πολύ θετική, ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Θέλει πάντα το καλύτερο. Και οι δύο επιθυμούμε να εξελίξουμε τον Ατρόμητο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά οι στόχοι είναι κοινοί και ο σεβασμός αμοιβαίος. Με εντυπωσιάζει, γιατί πρώτη φορά συναντώ άνθρωπο που έχει αυτήν τη ιδιότητα και είναι στο 99% των προπονήσεων της ομάδας. Λείπει μόνο όταν είναι άρρωστος. Μου δίνει κίνητρο και θετική ενέργεια, ξέρω ότι θα φέρει καλούς παίκτες, σε υψηλό επίπεδο και έτσι, ακόμα κι αν έχουμε απώλειες, δεν έχω άγχος. Με εμπιστεύθηκε για να φέρω τους Σάκιτς, Μούγιακιτς, Μπρούνο που δεν έπαιζαν στη Ραπίντ και στη Λασκ κι αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο στο ποδόσφαιρο».

Γιάννης Αγγελόπουλος

- Κύριε Αγγελόπουλε, πως είναι η συνύπαρξή σας με τον Κάναντι;

«Είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις πολλές ώρες όχι μόνο για τον Ατρόμητο. Πηγαίνει στο γήπεδο για να δει 3-4 αγώνες τη βδομάδα ώστε να έχει άποψη για όλες τις ομάδες. Έχει πολύπλευρες γνώσεις και ποτέ δεν πλήττεις μαζί του. Του αρέσει να είναι με θετικούς ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί. Κι εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο ώστε να διευκολύνουμε το έργο του. Είτε στο προπονητικό κέντρο θα είναι είτε μαζί με τους συνεργάτες του σε εστιατόριο με καλό φαγητό. Αυτή είναι η διασκέδασή του. Αλλά όλη τη μέρα για ποδόσφαιρο μιλάει».

- Η έλευσή του στην Ελλάδα αποδείχθηκε καλή επιλογή...

«Λειτουργώ συνήθως με συναίσθημα και ένστικτο. Μας είχαν προταθεί πάρα πολλοί προπονητές, όταν έφυγε ο Σα Πίντο, αλλά ασχολήθηκα αμέσως με τον Κάναντι. Μου άρεσε ότι ξεκίνησε από πάρα πολύ χαμηλά, με αργά και σταθερά βήματα. Όλες οι ομάδες του είχαν επιτυχίες, αλλά ειδικά με όσα είχε πετύχει με την Αλτάχ εντυπωσιάσθηκα, γιατί είδα μία ''ομάδα του προπονητή'', χωρίς παίκτες με ιδιαίτερη ποιότητα, αλλά προσηλωμένους στο πλάνο του προπονητή. Για πρώτη φορά είδα προπονητή με τόσες εναλλαγές στα σχήματα, ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Το ίδιο κάνει και εδώ, με μεγάλη επιτυχία».

- Έχει βάλει τη σφραγίδα του στον Ατρόμητο;

«Ναι. Έχει περάσει το πνεύμα του νικητή, εκτός από την έμφαση στην τακτική. Είναι δίκαιος, απαιτεί να είναι σχεδόν όλες οι προπονήσεις στο 100% και παλεύει μέχρι το τέλος. Το έχει περάσει και στους παίκτες. Βοηθά, βέβαια, συνολικά το περιβάλλον του Ατρόμητου».

- Οι μεταγραφές πώς γίνονται;

«Βλέπουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών, συζητάμε με τον προπονητή και προχωράμε με ατού τη διοικητική σταθερότητα και φερεγγυότητα, όπως και τις καταπληκτικές εγκαταστάσεις μας. Τώρα πια οι σοβαροί μάνατζερ ψάχνουν τον Ατρόμητο. Αξιολογούμε μετά τις προτάσεις και με τη βοήθεια του αναλυτή Γιάννη Αντωνόπουλου ξεχωρίζουμε με τον προπονητή 3-5 παίκτες για κάθε θέση που θέλει για την ομάδα και καταλήγουμε σε εκείνον που χρειαζόμαστε. Βεβαίως, οι μεταγραφές συχνά είναι θέμα τύχης. Πέρυσι, με τον Κάναντι ούτε έναν μήνα στην ομάδα, κάναμε 15 μεταγραφές. Με εμπιστεύτηκε κι αυτό είναι το μυστικό της συνεργασίας μας. Ο σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη. Eλπίζω να μείνει αρκετά ακόμα χρόνια μαζί μας. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε εδώ. Σαν άνθρωπος και σαν προπονητής έχει υπέροχη νοοτροπία και κουλτούρα».

- Μεταγραφές θα γίνουν τον Ιανουάριο;

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα. Ξέρω, βέβαια, το σκεπτικό του προπονητή. Πιστεύει πολύ στο ρόστερ που είναι ποιοτικό και ευέλικτο, με πολλούς παίκτες οι οποίοι μπορούν να αγωνιστούν σε διαφορετικές θέσεις, κάτι που ζητά ο Κάναντι».

«Δύσκολη σεζόν, αλλά είμαστε έτοιμοι για το κάτι παραπάνω»

Η κουβέντα με τον Γιάννη Αγγελόπουλο δεν μπορούσε να μην πάει και στους στόχους του Ατρόμητου τη φετινή σεζόν.

«Ξέρουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουμε κάτι παραπάνω, να κατακτήσουμε δηλαδή το πρωτάθλημα, αλλά έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, με το εχέγγυο της σταθερής διοίκησης, ώστε να διατηρηθούμε στο τωρινό υψηλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια ο Ατρόμητος, στις χειρότερες σεζόν του, ήταν 6ος και 7ος και πρώτοι εμείς το θεωρήσαμε αποτυχία, έπαιξε έξι φορές στην Ευρώπη, ήταν σε δυο τελικούς Κυπέλλου, βγήκε 3ος στο πρωτάθλημα, έχασε στις λεπτομέρειες τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και δυο φορές την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Έχουμε μία δύσκολη σεζόν, όμως είμαστε έτοιμοι για το κάτι παραπάνω. Έχουμε πετύχει πολύ σπουδαία πράγματα, έχει μεγαλώσει πάρα πολύ ο Ατρόμητος και στη συνείδηση του Έλληνα φιλάθλου, αλλά έχουμε διάθεση και όνειρα για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Στις χρονιές που δεν πήγαμε καλά βιώσαμε την πίεση, όμως πεισμώσαμε και προχωρήσαμε. Για την τωρινή εικόνα του Ατρόμητου ο Κάναντι έχει πολύ μεγάλη συμβολή. Τον πειράζει πάρα πολύ η ήττα, δεν μπορεί να την αποδεχθεί, σε αυτό ταιριάξαμε ο πρόεδρος κ. Σπανός, ο Κάναντι κι εγώ.

Ουσιαστική και μεγάλη είναι η συμβολή και του Ούμπιδες, που έχει κομβικό ρόλο στα αποδυτήρια και τον σεβασμό όλων των παικτών. Σημαντική και η βοήθεια του Λαζαρίδη, ως τιμ μάνατζερ, σπουδαία όμως είναι η δουλειά από όλο το επιτελείο. Ο βοηθός του Κάναντι, Έρικ (είναι ο μόνος που έφερε μαζί του δείχνοντας εμπιστοσύνη στο τιμ του Ατρόμητου και δικαιώθηκε) είναι εξαιρετικός, όπως και ο γυμναστής Ρούσσης, ο προπονητής τερματοφυλάκων Σούιτσα, ο εργοφυσιολόγος Ζιώγας, όλη η ιατρική ομάδα με πατέρα και γιο Πισκοπάκη, οι δύο φροντιστές μας που είναι όλη τη μέρα στο προπονητικό κέντρο, το προσωπικό των γραφείων της ΠΑΕ που διεκπεραιώνει κάθε θέμα στο ακέραιο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x