Γενικά

Κλάτενμπεργκ στον ΣΠΟΡ FM: «Μέχρι ενός ορίου η χρήση του VAR – Έχουν υπάρξει μεγάλες αδικίες»

Υπέρ της ορθολογικής χρήσης του VAR τάχθηκε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος μίλησε στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο & τον ΣΠΟΡ FM 94,6 με αφορμή την παρουσία του στο Socca World Cup που διεξάγεται στην Κρήτη.

Το VAR βοηθάει, όμως η χρήση του πρέπει να γίνεται με ορθολογικό τρόπο, όπως δήλωσε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για λογαριασμό του ΣΠΟΡ FM 94,6.

«Είναι καλό, γιατί υπάρχει η τεχνολογία και θα βοηθήσει τους διαιτητές. Ας αφήσουμε και κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο, όπως με το φάουλ και αυτό μπορεί να το κρίνει ο διαιτητής. Δεν μπορεί να υπάρχει λεπτομερής τεκμηρίωση των αποφάσεων», ανέφερε ο κορυφαίος Βρετανός διαιτητής των τελευταίων ετών στο Νησί που είχε σφυρίξει μέσα σε έναν μήνα τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, τελικό Champions League και Euro το 2016!

Στη συνέχεια, ο Βρετανός ρέφερι υπογράμμισε: «Υπάρχουν και λάθη, σημαντικά λάθη, όπως το χέρι του Τιερί Ανρί στο παιχνίδι της Γαλλίας με την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010. Ο Μάρτιν Χάνσον, ο Σουηδός διαιτητής, σταμάτησε η καριέρα του και αν υπήρχε το VAR δε θα είχε συμβεί ποτέ αυτό και δε θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην εκπομπή «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Για την παρουσία του στο Socca World Cup μετά από μία επιτυχημένη καριέρα ως διαιτητής τοπ επιπέδου: «Είναι εξαιρετικά. Είναι πολύ ωραία. Ωραία πόλη και η παραλία που είναι το γήπεδο. Είναι ζεστό όλο το περιβάλλον, όχι μόνο από πλευράς καιρού. Είναι εξαιρετική η δουλειά από την Laser Leagues, που έχει γίνει από τους διοργανωτές».

Για το πόσο δύσκολο είναι να διαιτητεύσεις σε ένα μίνι ποδόσφαιρο, όπου ο αγωνιστικός χώρος δημιουργεί συνθήκες για έναν γρήγορο αγώνα: «Είναι πολύ καλό το χορτάρι και πολύ γρήγορο, υπάρχουν πολλές φάσεις. Υπάρχουν πολλά φάουλ και αν ο διαιτητής δεν ξέρει, υπάρχουν διαφορετικά τύποι ποδοσφαίρου. Είναι διαφορετικός ο τρόπος τους και τα φάουλ που κάνουν. Είναι πολύ ωραίο ότι έρχονται 40 χώρες, 1.000 αθλητές και έρχονται κοντά τόσες διαφορετικές κουλτούρες».

Για το γεγονός ότι σφύριξε μεγάλα παιχνίδια, κάτι που το ήθελε πολύ, και αν περνάει από το μυαλό ενός διαιτητή να σταματήσει: «Δίνεις τα πάντα, θυσιάζεις πράγματα, προετοιμάζεσαι ψυχικά και σωματικά. Είσαι έτοιμος για τη μεγάλη στιγμή, αλλά κάνεις θυσίες και κάνοντας θυσίες χρειάζεσαι την στήριξη της οικογένειάς σου, χρειάζεται να δώσεις τα πάντα εσύ και κάποια στιγμή αυτό αρχίζει να αποδίδει. Σου δίνουν μεγάλα παιχνίδια, όπως μου δόθηκαν εμένα εκείνον τον μήνα. Σε ορίζουν στον τελικό του Champions League, το ξέρεις δύο εβδομάδες πριν. Αρχίζεις να αγωνιάς, μη τραυματιστώ και μην έχω κάποιο πρόβλημα Ενδιάμεσα είχα τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, δεν τα πήγα καλά και έπρεπε να είχα σφυρίξει καλά. Έπρεπε να είχα δώσει ένα αβαντάζ στην Κρίσταλ Πάλας (με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Κάποια στιγμή έγινε πολύ δύσκολη φάση και ήταν του βοηθού το λάθος, όμως είμαστε ομάδα και αναλαμβάνουμε συνολικά την ευθύνη. Σήμερα αν υπήρχε το VAR, δε θα είχα τέτοια αγωνία. Δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχω πετύχει. Την ώρα που σφυρίζεις, θέλεις αν μπορείς όλο το πράγμα να τελειώσει, να τα έχεις πάει καλά και να μην έχεις αδικήσει κανέναν και μετά να πας να ηρεμίσεις. Και εκεί συνειδητοποιείς ότι ήταν αυτό που όταν ξεκίνησες ήταν αυτό που ονειρευόσουν όλη σου τη ζωή που ήθελες να κάνεις και όταν ήρθε ήθελες να φύγει από τη μέση. Και στην Premier League που σφύριξα επειδή αλλάζουν οι συνθήκες και τα πράγματα, ήθελα πολύ να συνεχίσω. Ήρθε μετά η πρόταση από την Σαουδική Αραβία, αλλά ήταν διοικητική η θέση και δεν μου άρεσε. Ήρθε η πρόταση από την Κίνα και απολαμβάνω ξανά τη δουλειά μου».

Για το VAR και την εξέλιξη της τεχνολογίας: «Είναι καλό, γιατί υπάρχει η τεχνολογία και θα βοηθήσει τους διαιτητές. Υπάρχουν πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο για να υπάρχουν αποφάσεις που αλλοιώνουν αποτελέσματα και να χαλούν το παιχνίδι. Ας αφήσουμε και κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο, όπως με το φάουλ και αυτό μπορεί να το κρίνει ο διαιτητής. Δεν μπορεί να υπάρχει λεπτομερής τεκμηρίωση των αποφάσεων. Όταν βλέπεις ριπλέι και βλέπεις ξανά ριπλέι, όλα γίνονται πιο αργά και όλα μοιάζουν με παράβαση. Το χέρι απλώνεται, η μπάλα δεν ξέρεις αν πήγε στην μπάλα. Υπάρχουν και λάθη, σημαντικά λάθη, όπως το χέρι του Τιερί Ανρί στο παιχνίδι της Γαλλίας με την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010. Ο Μάρτιν Χάνσον, ο Σουηδός διαιτητής, σταμάτησε η καριέρα του και αν υπήρχε το VAR δε θα είχε συμβεί ποτέ αυτό και δε θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη.

Να βλέπουμε ριπλέι, να δίνουμε την ευκαιρία στο VAR, αλλά μη το παρακάνουμε. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν στην επιλογή του διαιτητή. Στο Λίβερπουλ-Λέστερ, υπήρχε μία απόφαση τον διαιτητή που σωστά την κράτησε και σωστά δεν την κοίταξε στο VAR».

Για την βελτίωση των συνθηκών και για τους διαιτητές: «Όταν ξεκίνησα ήμουν 95 κιλά, τώρα είμαι 77 κιλά. Οι ομάδες επενδύουν σε τεχνογνωσία, σε τεχνικούς που βοηθούν όλο το σύστημα. Σε φυσιοθεραπευτές και αναλυτικές, με το ποδόσφαιρο να γίνεται συνεχώς και πιο γρήγορο. Έχει γίνει πάρα πολύ γρήγορο το ποδόσφαιρο σε σύγκριση με το 2004, όταν ξεκίνησα εγώ την καριέρα μου. Όπως και οι παίκτες, έτσι και οι διαιτητές δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ και να ακολουθούν σωστή διατροφή και να προσέχουν γενικότερα τη ζωή τους».

Επίσης, μίλησαν για πολλά άλλα θέματα στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει στο Ρέθυμνο, όπως για το παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία που έκανε ντεμπούτο ο Κλαούντιο Ρανιέρι και πολλά άλλα που θα υπάρχουν στο βιβλίο «Football Talk» που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x