Stoiximan Super League

Μια ιστορία για τον Ζιλό και τον Ισά...

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές υπήρξε περίοδος (αρκετά πριν λήξει το πρωτάθλημα κι ενώ είχε φύγει ο Μπέντο) που ο Ισά πρότεινε επίμονα στους πρωταθλητές τον συγκεκριμένο προπονητή

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Το όνομα του Φρανσίς Ζιλό, μπορεί να μη λέει πολλά στους φίλους του Ολυμπιακού. Σίγουρα όμως λέει πολλά στον Πιέρ Ισά. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως ο πρώην αθλητικός διευθυντής των “ερυθρόλευκων” είναι στο...κόλπο και στις συζητήσεις των πειραιωτών με ξένους προπονητές. Κυρίως φυσικά με τους Γάλλους.

Ας επιστρέψουμε όμως στο όνομα του Φρανσίς Ζιλό, για τον οποίο ο Ισά θεωρούσε πως θ' αποτελούσε εξαιρετική επιλογή για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Και λέμε θεωρούσε γιατί σύμφωνα με γαλλικά σάιτ ο 57χρονος κόουτς είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή ν' αναλάβει την Οσέρ. Σύμφωνα όμως με καλά ενημερωμένες “πηγές” υπήρξε περίοδος (αρκετά πριν λήξει το πρωτάθλημα κι ενώ είχε φύγει ο Μπέντο) που ο Ισά πρότεινε επίμονα στους πρωταθλητές τον συγκεκριμένο προπονητή. Έχει όμως ενδιαφέρον η παρουσίαση του προπονητικού προφίλ του 57χρονου Ζιλό, που κάποια στιγμή “έπαιξε” πολύ δυνατά για τον πάγκο του Ολυμπιακού, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γαλλία.

Κάποιες “πηγές” μάλιστα αναφέρουν πως πριν από δυόμισι μήνες ήταν στη χώρα μας, μαζί με τον Πιέρ Ισά και έφτασε πολύ κοντά στο ν' αναλάβει τους “ερυθρόλευκους”. Κι όλα αυτά ενώ είχαν προηγηθεί επαφές του Ολυμπιακού με τους Μοντανιέ και Γκαρντ, οι οποίοι είχαν επίσης έρθει στη χώρα μας. Ξεκαθαρίζουμε πάντως πως αυτή τη στιγμή το όνομα του Ζιλό δεν “παίζει” για τον πάγκο του Ολυμπιακού, καθώς οι “ερυθρόλευκοι” θεώρησαν ότι δεν ήταν το στυλ προπονητή που θα ήθελαν για την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Πειραιά. Ας δούμε όμως, έστω και για εμπλουτισμό γνώσεων, ποιος είναι ο προπονητής που ο Πιέρ Ισά θεωρούσε εξαιρετική επιλογή για τον Ολυμπιακό.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σαν κόουτς στις ακαδημίες της Σοσό κι εν συνεχεία υπήρξε βοηθός προπονητή στην ίδια ομάδα. Στη συνέχεια δούλεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως βοηθός του Μπρούνο Μετσού και τον Γενάρη του 2005 ανέλαβε τα “ηνία” της Λανς. Η ομάδα του τερμάτισε στην έβδομη θέση και ο Ζιλό υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Η επιτυχία της επόμενης χρονιάς ήταν μεγάλη, καθώς η Λανς εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Την επόμενη σεζόν έφτασε μια “ανάσα” απ΄τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ σε μιαν ακόμα εξαιρετική χρονιά. Η Λανς τερμάτισε στην πέμπτη θέση, έναν πόντο πίσω από τη θέση που οδηγούσε στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Το συμβόλαιο του ολοκληρώθηκε κι έφυγε από τη Λανς, με τους φίλους της γαλλικής ομάδας να τον θεωρούν αναμορφωτή του συλλόγου τους.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Σοσό την οποία ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2008. Κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, ενώ το πέτυχε και την επόμενη σεζόν. Η μεγάλη του επιτυχία όμως ήταν τη σεζόν 2010-2011, όταν οδήγησε τη Σοσό στην πέμπτη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος. Ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και γι' αυτό το λόγο άλλωστε ήταν υποψήφιος για προπονητής της χρονιάς στη Γαλλία, έχοντας οδηγήσει τη Σοσό στο Γιουρόπα Λιγκ.

Το καλοκαίρι του 2011, η Μπορντό θα εμπιστευτεί τον Ζιλό και στην πρώτη του χρονιά θα οδηγήσει τους Γιρονδίνους στην πέμπτη θέση. Η καλύτερη στιγμή της καριέρας του με την Μπορντό ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου τη σεζόν 2012-2013. Αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Μπορντό τον Μάιο του 2014 έχοντας δεχθεί μια εξαιρετική προσφορά από την Κίνα.

Η ομάδα που ανέλαβε ήταν η Σανγκάι Σενχούα, στην οποία συνεργάστηκε με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο κι έμεινε εκεί για ένα ένα χρόνο, μέχρι δηλαδή τα τέλη Νοεμβρίου του 2015.

Γύρισε στην πατρίδα του και είχε προτάσεις για να εργαστεί σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας, αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει πως επιθυμούσε να μείνει μια σεζόν μακριά από τους πάγκους. Όλα δείχνουν πως θ ΄αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Οσέρ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x