Europa League

Μπλε ραψωδία η Τσέλσι ισοπέδωσε την Άρσεναλ με Αζάρ-Ζιρού

Ο Εντέν Αζάρ με δύο γκολ και μια ασίστ και ο Ζιρού με ένα γκολ, κερδισμένο πέναλτι και ασίστ ισοπέδωσαν την Άρσεναλ με 4-1 στο Μπακού και η Τσέλσι σήκωσε το 2ο Europa League, μετά από εκείνο του 2013.

Ο Εντέν Αζάρ με τον Ολιβιέ Ζιρού ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές για την Τσέλσι που σκόρπισε την Άρσεναλ στο Μπακού με 4-1 και κατέκτησε για 2η φορά το Europa League. O Βέλγος στο τελευταίο του παιχνίδι με τους «μπλε» με γκολ στο 65’ με πέναλτι και στο 72’, αλλά και την ασίστ στο γκολ του Πέδρο στο 60’ αποχαιρετά τους «μπλε» με τρόπαιο. Ο Ζιρού άνοιξε το σκορ στο 49΄ με κεφαλιά, κέρδισε το πέναλτι στο 64΄ και έβγαλε την ασίστ στο 72’. Το γκολ της τιμής για την Άρσεναλ ο Ιγουόμπι στο 69’.

Ο Σάρι διατήρησε την παράδοση των Ιταλών τεχνικών στους «μπλε» και όπως ο Βιάλι το 1998 με το Κύπελλο Κυπελλούχων και ο Ντι Ματέο το 2012 με το Champions League χαρίζει ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Τσέλσι. Η Άρσεναλ από την άλλη για 7ο παιχνίδι σε ευρωπαϊκό θεσμό, δε νίκησε αντίπαλο από τη χώρα της, θα μείνει για 3η σερί χρονιά εκτός Champions League και έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο την χρονιά. Ούτε ο Σωκράτης μπόρεσε να «σπάσει» την κατάρα των Ελλήνων που δεν παίρνουν κούπα σε τελικό.

Η εικόνα του γηπέδου, παρότι στα μακρινά πλάνα σου έδινε την εντύπωση κερκίδων με πληρότητα κατά 80%, στα πιο κοντινά πλάνα των τηλεοπτικών δεκτών, ήταν εύκολα αντιληπτό πως οι κενές θέσεις ήταν πάρα πολλές. Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών, να καλύψουν τα κακώς κείμενα, ως προς τα οργανωτικά, αλλά και τις κενές θέσεις στο γήπεδο, υπήρχε θέμα.

Το ματς

Η Τσέλσι κατέβηκε με διάταξη 4-3-3 και τον Αζάρ, ακροβολισμένο στα αριστερά και τον Πέδρο δεξιά, ενώ από την άλλη η Άρσεναλ ξεκίνησε με 3-4-1-2. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο στην αναμέτρηση, η ομάδα του Έμερι άρχισε ν’ αναπτύσσει μια πρωτοβουλία, με τον Μέιτλαντ- Νάιλς να είναι δραστήριος από δεξιά, περιορίζοντας και τον Βέλγο άσο. Σε μια εφόρρμηση του δεξιού-μπακ χαφ της Άρσεναλ, ο Κέπα έδιωξε ασθενώς, η μπάλα στρώ θηκε στον Ομπαμεγιάνγκ που σούταρε άουτ.

Η Άρσεναλ πήρε τα ηνία του ματς, με την Τσέλσι να δυσκολεύεται πολύ στην ανάπτυξη, αφού ο Αζάρ τραβηγμένος στο αριστερό άκρο, ήταν απομονωμένος. Η Άρσεναλ άρχισε να κερδίζει συνεχώς μέτρα στο γήπεδο, κέρδισε κόρνερ και στο 18’ διαμαρτυρήθηκε για μια φάση στην οποία ο Κέπα φάνηκε να βρίσκει τον Λακαζέτ, αλλά δεν ήταν τέτοιο το μαρκάρισμα που να στοιχειοθετεί πέναλτι. Με τον Σωκράτη να «καθαρίζει» τις επικίδνυνες φάσεις σε κρίσιμα σημεία στο γήπεδο, η Άρσεναλ συνέχισε να είναι πιο δραστήρια επιθετικά. Στο 28’ ήρθε η στιγμή του Τζάκα που έπιασε ένα πολύ δυνατό σουτ, η μπάλα βρήκε ελάχιστα το οριζόντιο δοκάρι και έφυγε έξω.

Ο Αζάρ εμφανίστηκε από το 30’ και μετά, μπήκε περισσότερο στον άξονα και η Τσέλσι άρχισε να βγάζει φάσεις. Στο 34΄έδωσε έξοχη ασίστ στον Έμερσον για να αποκρούσει με εκπληκτικό τρόπο ο Τσεχ, ενώ ακόμα πιο δύσκολη ήταν η επέμβαση του τεράστιου Τσέχου ποριτιέρε, που από αύριο αναλαμβάνει στο τεχνικό τιμ των «μπλε», όταν ο Βέλγος έβγαλε τον Ζιρού σε θέση βολής, αλλά εκείνος κατάφερε πάλι να βγάλει το σουτ με το ένα χέρι, με μια απίθανη επέμβαση. Έτσι το πρώτο μέρος έκλεισε φυσιολογικά με 0-0, με τους «μπλε» ωστόσο να κλείνουν καλύτερα το πρώτο ημίχρονο.

Με το «καλησπέρα» στο δεύτερο μέρος η τεράστια κλάση του Ολιβιέ Ζιρού έκανε την διαφορά. Κι αυτό γιατί σε μια πολύ χαμηλή σέντρα του Έμερσον, ο Γάλλος φορ κατάφερε να οριζοντιωθεί με το έδαφος, να προλάβει την προβολή του Κονσιελνί και με το 11ο τέρμα του στο φετινό Europa League, ν’ ανοίξει το σκορ για να δώσει προβάδισμα στους «μπλε». Η Τσέλσι ήταν πλέον το αφεντικό στο ματς και το έδειχνε σε κάθε περίπτωση, σε κάθε φάση.

Πάνω στη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, οι «μπλέ» του Σάρι χτύπησαν για δεύτερη φορά, μετά τον συνδυασμό του Κόβατσιτς που έδωσε στον Αζάρ. Ο Βέλγος έκοψε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, ενώ ο Ζιρού είχε κάνει μπροστά την κίνηση και έτσι ο Πέδρο έμεινε μόνος για να έχει το χρόνο να σουτάρει σωστά με το αριστερό για να κάνει το 2-0.

Πέντε λεπτά αργότερα η Τσέλσι έδειξε πως θα δώσει χαρακτήρα πάρτι στην επικράτηση της. Ο Πέδρο πέρασε διαγώνια πάσα στον Ζιρού, που σπρώχτηκε από πίσω από τον Μέιταλντ-Νάιλς, για να δείξει ο Ρόκι την άσπρη βούλα. Ο Αζάρ ευστόχησε για να κάνει το 3-0.

Ο Έμερι αναγκαστικά με διπλή αλλαγή, έριξε στο ματς τον Αϊβόμπι και τον Γκεντουζί, γύρισε σε τετράδα την άμυνα και ένας, από τους νεοεισελθόντες, έδωσε μια ανάσα στην Άρσεναλ με τη μείωση του σκορ σε 3-1, με ένα καταπληκτικό σουτ εκτός περιοχής. Όμως οι «κανονιέρηδες» ήδη είχαν χάσει το τρένο και πάνω στη βιασύνη της, σέρβιρε με ένα δικό της λάθος το 4-1.

Ο Ομπαμεγιάνγκ «πουλάει» την μπάλα στο δικό της μισό, ο Αζάρ τη δίνει στον Ζιρού που του την ξαναπετάει και αυτός σερβ ίρει στον Βέλγο το 4-1 που έγινε με το αριστερό από κοντά στο 72’. Ο Τσεχ κράτησε στο 75’ και στο 79’ το σκορ σε αξιοπρεπή επίπεδα, ενώ στο 82’ ο Κέπα νίκησε τον Λακαζέτ σε τετ-α-τετ. Κάπως έτσι, έμεινε το ματς στο 4-1 και η Τσέλσι έγινε η 2η ομάδα μετά την Φέγενορντ (2001-02), που κατακτά αήττητη, το UEFA ή το Europa League.

Οι συνθέσεις:

Τσέλσι: Κέπα, Έμερσον, Νταβίντ Λουίζ, Κρίστενσεν, Αθπιλικουέτα, Ζορζίνιο, Κόβατσιτς (76’ Μπάρκλεϊ), Καντέ, Αζάρ, Πέδρο (71’ Γουίλιαν), Ζιρού

Στον πάγκο έμειναν οι: Καμπαγιέρο, Κάμινγκ, Κέιχιλ, Ζαπακόστα, Αμπαντού, Αλόνσο, ΜακΈχραν, Γκάλαχερ, Ιγκουαΐν

Άρσεναλ: Τσεχ, Μονρεάλ (67’ Γκεντουζί), Κοσιενλί, Παπασταθόπουλος, Τζάκα, Τορέιρα (67’ Ιγούομπι), Κολάσινατς, Μάιτλαντ-Νάιλς, Οζίλ (77’ Γουίλοκ), Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ

Στον πάγκο έμειναν οι: Λένο, Λιχτσάινερ, Μουσταφί, Τζέκινσον, Ελνελνί, Σάκα, Αμαέκι, Νκετιά, Γουέλμπεκ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x