Euro 2024

Κροατία: Θέλει (επιτέλους) το βήμα παραπάνω

Με όπλο το μεσοεπιθετικό της ταλέντο, που μπορεί να συγκριθεί με ομάδων με πιο βαριά φανέλα, η Κροατία θέλει παραμένοντας πιστή στο δημιουργικό της ποδόσφαιρο να περάσει τουλάχιστον από τον όμιλο.

Ναι, πάντα όταν λέμε Κροατία, ενδεχομένως να έχουμε δύο πράγματα στο μυαλό μας.

Πρώτον, αυτή την ξεχωριστή εμφάνιση ερυθρόλευκης σκακιέρας σε μπλε υποστήριξη και δεύτερον φυσικά εκείνη την τρομερή φουρνιά του 1998 των Σούκερ, Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Στάνιτς, Βλάοβιτς, Ασάνοβιτς, Γιάρνι, Τούντορ κλπ.

Το ταλέντο, λοιπόν, παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά τα... μυαλά παραμένουν στα κάγκελα. Αυτή την περίοδο στη χώρα πολύς λόγος γίνεται εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου για το ποιο είναι το ιδανικό σύστημα για να βολευτεί ο Μόντριτς, με τον προπονητή Ζλάτκο Ντάλιτς να μην ακούει κανέναν και να προωθεί το άσο της Ρεάλ ως «10άρι» και η ζωή συνεχίζεται υπό μόνιμη αμφισβήτηση.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους, παραμένουν πλέον μία παραδοσιακή δύναμη της Ευρώπης μετά το 1990, όταν και διασπάστηκε από τη Γιουγκοσλαβία, με το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο να είναι το 5ο στο οποίο θα συμμετάσχουν. Βέβαια, πρέπει και οι ίδιοι να πάψουν να ζουν με τα... φαντάσματα της ομαδάρας του 1998 που τερμάτισε 3η, καθώς από τότε δεν έχει καταφέρει ποτέ ούτε να περάσει τον όμιλο σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας συνολικά δύο νίκες.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Την είχε φάει η εσωστρέφεια κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με αποτέλεσμα μάλιστα να απολυθεί ο Άντε Τσάτσιτς ενδιάμεσα των ματς κόντρα στη Φινλανδία και την Ουκρανία την τελευταία κρίσιμη αγωνιστική. Τελικά, ο Ντάλιτς που ανέλαβε, κέρδισε το ματς-τελικό, αφού οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες και η Κροατία τερμάτισε 2η πίσω από την Ισλανδία που θα τη συναντήσει εκ νέου στον όμιλο. Στα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ έκανε... πλάκα (κακά τα ψέμματα) κόντρα στην Ελλάδα, επικρατώντας 4-1 στο Ζάγκρεμπ και παίρνοντας άνετα το 0-0 στον Πειραιά.

Το «αστέρι»

inner

Δίχως αμφιβολία, ο Λούκα Μόντριτς είναι ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα κεντρικά χαφ του κόσμου. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι αναντικατάστατο στέλεχος του συνόλου που έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα Champions League. Στα 32 του, πια, μετρά 106 συμμετοχές και 12 γκολ με την Κροατία και πιθανότατα αυτό είναι το τελευταίο του Μουντιάλ.

Αξίζει να τον δεις

inner

Αντρέι Κράμαριτς. Τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη της Κροατίας ήταν μονόπατη από τα αριστερά, περιμένοντας τις εμπνεύσεις του Ιβάν Πέρισιτς. Πλέον, η παρουσία του εξτρέμ της Χόφενχαϊμ στο απέναντι άκρο ισορροπεί την κατάσταση και οι Μόντριτς, Ράκιτιτς είναι πιο ευτυχισμένοι βλέποντας περισσότερες επιλογές στη δημιουργία του παιχνιδιού.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

inner

Τερματοφύλακες
Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό), Λόβρε Κάλινιτς (Γάνδη), Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ)

Αμυντικοί:
Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντόμαγκο Βίντα (Μπεσίκτας), Ίβαν Στρίνιτς (Σαμπντόρια), Ντέγιαν Λόβρεν (Λίβερπουλ), Σίμε Βρσάλκο (Ατλέτικο), Γιόσιπ Πίβαριτς (Ντινάμο Κιέβου), Τιν Γέβντα (Λεβερκούζεν), Ντούγε Τσάλετα Τσαρ (Ζάλτσμπουργκ)

Μέσοι:
Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Ίβαν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ), Μίλαν Μπάντελ (Φιορεντίνα), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Φίλιπ Μπράνταριτς (Ριέκα)

Επιθετικοί:
Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Ίβαν Πέρισιτς (Ίντερ), Νίκολα Κάλινιτς (Μίλαν), Άντρεϊ Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μάρκο Πιάτσα (Σάλκε), Άντε Ρέμπιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Στην άκρη του πάγκου

inner

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς ανέλαβε αποστολή αυτοκτονίας, αφού προσελήφθη δύο μέρες πριν από έναν τελικό και τελικά βγήκε... καβάλα στο άλογο. Έχει περάσει από αρκετές ομάδες στα ΗΑΕ και αυτή είναι η πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής σε εθνική ομάδα. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι στον πάγκο, έχει 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες, αμφότερες σε φιλικές αναμετρήσεις.

Πότε παίζει

- 16 Ιουνίου: Κροατία-Νιγηρία (22:00)
- 21 Ιουνίου: Αργεντινή-Κροατία (21:00)
- 26 Ιουνίου: Ισλανδία-Κροατία (21:00)

Πού στοχεύει

Ο στόχος και βάσει ρόστερ και βάσει των όσων δεν έχει κάνει στις προηγούμενες διοργανώσεις, δεν είναι άλλος από την πρόκρισή της από τον όμιλο. Μετά όλα θα είναι ρευστά. Ωστόσο, σίγουρα, θέλει την πρόκριση σε έναν όμιλο που πλην της Αργεντινής δεν έχει και μεγαθήρια. Άλλωστε, την Ισλανδία τη γνωρίζει άριστα από τη φάση των προκριματικών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x