Euro 2024

Κόστα Ρίκα: Με τις πιθανότητες εναντίον της

Με τα «όπλα» της το… άστρο του Νάβας και την ποιότητα του Ρουίθ, η Κόστα Ρίκα πάει για την έκπληξη σε δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον της…

Θα έλεγε κανείς, με μια πρώτη ματιά, ότι η Κόστα Ρίκα είναι η… σταχτοπούτα του ομίλου όπου συμμετέχει. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως όποια εκ των τριών υπολοίπων κάνει το λάθος να τη υποτιμήσει θα το… πληρώσει. Ενδεχομένως και ακριβά! Δεν έχουν περάσει άλλωστε και πολλά χρόνια από όταν, ουσιαστικά, έπαθε κάτι αντίστοιχο και η Εθνική Ελλάδας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Κόπιασε… πολύ μέχρι να καταφέρει να φτάσει στα γήπεδα της Ρωσίας η Κόστα Ρίκα, αφού έκανε δύο προκρίσεις σε ισάριθμους προκριματικούς γύρους στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα, στον τέταρτο προκριματικό γύρο τερμάτισε πρώτη στον δεύτερο όμιλο, με απολογισμό πέντε νίκες και μια ισοπαλία και τέρματα 11-3. Με τους Μπράιαν Ρουίθ και Κρίστιαν Μπολάνιος να συνεισφέρουν από δύο γκολ έκαστος. Ενώ στον πέμπτο γύρο, οι «τίκος» τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του γκρουπ, πίσω μόνο από το πρωτοπόρο Μεξικό, μετρώντας σε 10 ματς τέσσερις νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και δύο ήττες. Ενώ σκόραραν 16 γκολ και δέχθηκαν άλλα επτά… Πρώτος σκόρερ τους ήταν ο Μάρκο Ουρένια, που έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα τρεις φορές.

Το «αστέρι»

inner

«Ο Θεός είναι ο οδηγός μου. Αν προσπαθούσα ακόμα να ικανοποιήσω τον κάθε άνθρωπο, τότε δεν θα ήμουν υπηρέτης του Χριστού». Τάδε έφη, Κέιλορ Νάβας. Κάτοχος τριών Champions League με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο 31χρονος τερματοφύλακας «έφτιαξε» την καριέρα του το καλοκαίρι του 2014. Με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του στο τότε Παγκόσμιο Κύπελλο, κατάφερε άλλωστε να πάρει και τη μεταγραφή στους «μερένγκες»! Ανάμεσα στα… θύματα του Νάβας, βέβαια, ήταν και η Ελλάδα, καθώς με την απόκρουση του στο πέναλτι του Φάνη Γκέκα χάρισε στην Κόστα Ρίκα την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης… Παράλληλα, φιγουράρει στην τρίτη θέση των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έχοντας 80 τον αριθμό.

Αξίζει να τον δεις

inner

Παλιά… καραβάνα, αρχηγός, ηγέτης. Όπως και να χαρακτηρίσει κανείς τον Μπράιαν Ρουίθ… μέσα θα πέσει! Επιθετικογενής μέσος, ο οποίος μπορεί να παίξει αι ως περιφερειακός επιθετικός, ο 32χρονος άσος ήταν καθοριστικός τόσο στο τελευταίο Μουντιάλ, όσο και στην προκριματική φάση για το… τρέχον. Παρότι δυσκολεύτηκε αρκετά στην πρώτη του σεζόν στην Πορτογαλία, ξεκινώντας να παίζει με την Σπόρτινγκ μετά τα μέσα Νοέμβρη, κατέληξε να προσφέρει πολύτιμες βοήθειες στα «λιοντάρια», μέχρι τον αποκλεισμό τους από την Ατλέτικο Μαδρίτης, στα προημιτελικά του Europa League. Μετά από 109 εμφανίσεις με το εθνόσημο και 23 γκολ, μόνο… τυχαία δεν αποτελεί την πηγή έμπνευσης ολόκληρης της χώρας και έναν από τους καλύτερους παίκτες που έβγαλε ποτέ η Κόστα Ρίκα!

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή:

inner

Τερματοφύλακες:
Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πέμπερτον (Αλαχουένσε), Μορέιρα (Χερεδιάνο).

Αμυντικοί:
Γκαμπόα (Σέλτικ), Σμιθ (Νόρκεπινγκ), Ματαρίτα (Νέα Υόρκη), Οβιέδο (Σάντερλαντ), Ντουάρτε (Εσπανιόλ), Γκονζάλες (Μπολόνια), Κάλβο (Μινεότα), Γουάστον (Βανκούβερ), Ακόστα (Ριονέγκρο).

Μέσοι:
Γκουζμάν (Πόρτλαντ), Τεχέδα (Λωζάνη), Μπόρχες (Λα Κορούνια), Αζοφέιφα (Χερεδιάνο), Γουάλας (Νέα Υόρκη), Μπολάνιος (Σαπρίσα), Ρουίθ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).

Επιθετικοί:
Κολίντρες (Σαπρίσα), Κάμπελ (Μπέτις), Βενέγας (Σαπρίσα), Ουρένια (Λος Αντζελες Γκάλαξι).

Στην άκρη του πάγκου:

inner

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, ήρθε η τρίτη και.. φαρμακερή για τον Όσκαρ Ραμίρες, ο οποίος μετά τα δύο του περάσματα από τον πάγκο της Κόστα Ρίκα σαν βοηθός, πρώτα το 2006 και μετά το 2015, ήρθε η ώρα να αναλάβει και χρέη πρώτου προπονητή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του. Αντικαθιστώντας τον Πάουλο Γουάντσοπ, τον Αύγουστο του 2015 και βαδίζοντας στα… χνάρια του Χόρχε Λουίς Πίντο, σε ό,τι αφορά στην τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού. Όπερ εστί, συμπαγής άμυνα, «σφιχτό» κέντρο και γρήγορες αντεπιθέσεις! «Συνταγή» που, τους έδωσε και την καλύτερη τους θέση σε Μουντιάλ, προ τετραετίας. Ως ποδοσφαιριστής, ο 53χρονος πλέον κόουτς αγωνίστηκε με την Κόστα Ρίκα σε τέσσερα παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Ιταλία το 1990…

Πότε παίζει

- 17 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα-Σερβία (15:00)
- 22 Ιουνίου: Βραζιλία-Κόστα Ρίκα (15:00)
- 27 Ιουνίου: Ελβετία-Κόστα Ρίκα (21:00)

Πού στοχεύει:

Σε έναν τέτοιο όμιλο… φωτιά, η αποστολή της κατάκτησης της δεύτερης θέσης -θεωρώντας περίπου ως… δεδομένη την πρωτιά της Βραζιλίας- φαντάζει πολύ εκ προοιμίου δύσκολη. Πόσο μάλλον για μια χώρα με το ποδοσφαιρικό «μέγεθος» της Κόστα Ρίκα. Μιας χώρας που έκανε την πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990 ενώ η πιο πρόσφατη χρονικά ήταν αυτή στο Μουντιάλ του 2014, με την καταγεγραμμένη νωρίτερα πορεία της και το αντάμωμα με την δική μας εθνική ομάδα. Με στήριγμα μια τετράδα ιδιαίτερα έμπειρων παικτών, αλλά και το πώς κατάφερε από το πουθενά στα γήπεδα της Βραζιλίας να πρωταγωνιστήσει, τηρουμένων των αναλογιών, θα επιδιώξει κάτι ανάλογο και τώρα. Θα τα καταφέρει ξανά; Δύσκολο πολύ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x