Euro 2024

Η… ενδεκάδα των ημιτελικών του Μουντιάλ

Έντεκα πράγματα για τις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά

Στην τελική ευθεία έχει μπει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, αφού βρισκόμαστε πλέον στην ημιτελική φάση και απομένουν ουσιαστικά τρεις αγώνες, συν τον μικρό τελικό για να περάσει η διοργάνωση στην ιστορία.

Η αλήθεια είναι πως η τετράδα των ομάδων (Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Κροατία) είναι… ασυνήθιστη, αλλά κάπου είναι λογικό, αφού τα λεγόμενα φαβορί καταποντίστηκαν είτε από τη φάση των ομίλων, όπως η Γερμανία, είτε στα νοκ άουτ, όπως η Αργεντινή, η Ισπανία και τελευταία η Βραζιλία.

Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις ομάδες, που προσδοκούν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Μόσχας.

1. Για πέμπτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι ημιτελικοί θυμίζουν… Euro. Μάλιστα, και τις προηγούμενες τέσσερις, η διοργάνωση είχε φιλοξενηθεί στην Ευρώπη, αφού αυτό συνέβη το 1934 (Ιταλία), 1966 (Αγγλία), 1982 (Ισπανία) και 2006 (Γερμανία).

2. Τελευταία φορά που οι τέσσερις ομάδες έφτασαν στα ημιτελικά ήταν αρκετά χρόνια πριν. Το Βέλγιο το μακρινό 1986, η Αγγλία το 1990, η Κροατία το 1998 και η Γαλλία το 2006.

3. Βέλγιο και Γαλλία θα συναντηθούν για 74η φορά στην ιστορία τους, με τους «κόκκινους διαβόλους» να μετρούν 30 νίκες έναντι 24. Όμως, οι «τρικολόρ» μετρούν δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου (1938 και 1986).

4. Ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνες (Βέλγιο) είναι ο πρώτος προπονητής, που οδηγεί μια άλλη εθνική ομάδα από αυτή της πατρίδας του στην τετράδα, μετά τον Βραζιλιάνο, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, που είχε φτάσει με την Πορτογαλία στα ημιτελικά της διοργάνωσης του 2006.

5. Στο παιχνίδι με το Βέλγιο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν θα κοουτσάρει για 11η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αριθμός ρεκόρ για τους «τρικολόρ».

6. Το Βέλγιο είναι η μοναδική ομάδα, που έχει κερδίσει όλα τα παιχνίδια (5) που έχει δώσει στο τουρνουά, αλλά και η ομάδα με την καλύτερη επίθεση, έχοντας σημειώσει 14 τέρματα.

7. Η Κροατία είναι η δεύτερη ομάδα στην ιστορία, μετά την Αργεντινή το 1990, που κερδίζει δύο φορές στη διαδικασία των πέναλτι στη διάρκεια της ίδιας διοργάνωσης.

8. Στο παιχνίδι της φάσης των «16» με την Κολομβία, η Αγγλία ήταν νικήτρια στη «ρώσικη ρουλέτα» για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας προηγηθεί τρεις αποκλεισμοί.

9. Η Αγγλία φτάνει στα ημιτελικά για τρίτη φορά, όλες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είχε προηγηθεί το 1966, όταν ως διοργανώτρια κατέκτησε το μοναδικό της τρόπαιο και το 1990 στην Ιταλία.

10. Η Κροατία μετράει πέντε σερί παιχνίδια χωρίς ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και εννιά συνεχόμενα ματς σε τελική φάση, που πετυχαίνει τουλάχιστον ένα γκολ.

11. Ο Χάρι Κέιν (Αγγλία) οδηγεί την κούρσα των σκόρερ με έξι τέρματα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο) με τέσσερα, ακολουθούν οι Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία) και Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία) με τρία και ο Λούκα Μόντριτς (Κροατία) με δύο.

Τάσος Νικολόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x