Euro 2024

Σουηδία: Πολύ σκληρή και... ελληνική

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τρεις πρώην φιναλίστ Παγκοσμίων Κυπέλλων, στην προσπάθειά της να φτάσει στη Ρωσία, και με τον Μπεργκ σε… δαιμονιώδη φόρμα, η Σουηδία θα ψάξει άλλη μια υπέρβαση!

Δυο πράγματα τραβούν τα βλέμματα μας στην Σουηδία και την προσπάθειά της να διακριθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός πως, για να φτάσει εδώ, η σκανδιναβική ομάδα ξεπέρασε τους… σκοπέλους παραδοσιακών δυνάμεων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το δεύτερο αφορά στο ότι αποτελεί μια από τις πιο… ελληνικές εθνικές, διαθέτοντας στο ρόστερ της ούτε λίγο ούτε πολύ τρεις παίκτες με παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Η Σουηδία τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου της προκριματικής φάσης στην ευρωπαϊκή ζώνη. Αντίπαλοί της ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και η Λευκορωσία, ενώ μέτρησε έξι νίκες, μια ισοπαλία και τρεις ήττες, με τέρματα 26-9. Μάλιστα, ήταν αυτή που κέρδισε τη δυνατότητα να παίξει στα play offs αντί της -τρίτης τελικά- Ολλανδίας, χάρη στη διαφορά τερμάτων… Η κλήρωση την έριξε πάνω στην Ιταλία, όμως αυτή όχι μόνο δε… μάσησε από το όνομα του αντιπάλου αλλά -με μια νίκη και μια «λευκή ισοπαλία»- εν τέλει κατάφερε και απέκλεισε τη «σκουάντρα ατζούρα», χάρη σε ένα γκολ του πρώην… ΑΕΚτζή, Γιάκομπ Γιόχανσον!

Το «αστέρι»:

inner

Τον… απολαύσαμε στα μέρη μας για μια τετραετία, στη διάρκεια της οποίας έδειξε ότι αποτελεί… φονικό «όπλο» για κάθε προπονητή που τον έχει στη διάθεσή του. Για τον Μάρκους Μπεργκ ο λόγος, με τον άλλοτε επιθετικό του Παναθηναϊκού και νυν της Αλ Αϊν να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, μετά και την αποχώρηση του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς από τη Σουηδία. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν μιλάμε για έναν παίκτη που μετράει 55 συμμετοχές και 18 γκολ -οκτώ εκ των οποίων στη διαδικασία των προκριματικών- με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα; Δεινός σκόρερ, με ευχέρεια στις κεφαλιές αλλά και δυνατότητα να «σπάει» άψογα τη μπάλα, ο 31χρονος πλέον Μπεργκ διαθέτει με δυο λόγια… όλο το πακέτο!

Αξίζει να τον δεις:

inner

New entry, στην κυριολεξία, η αλήθεια είναι πως… δεν τον λες. Ο Εμίλ Φόρσμπεργκ μας έχει «συστηθεί» εδώ και μια τριετία, πραγματοποιώντας κατά κανόνα πολύ καλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Λειψίας, με την οποία σημειωτέον κοντεύει τα… 100 ματς! Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός ότι ο 26χρονος μέσος θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μια τόσο «μεγάλη» διοργάνωση, αλλά και την επίδραση που έχει στο παιχνίδι της Σουηδίας, θα… ποντάρουμε στα κέφια και τις ικανότητές του. Αριστερό πόδι… αλφάδι, πολύ δυνατό σουτ και passing game με υψηλή αποτελεσματικότητα, ο Φόρσμπεργκ -που ανακηρύχτηκε Σουηδός μέσος της χρονιάς το 2017- είναι ένα αποδοτικό «εργαλείο» για τον Γιάνε Άντερσον.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

inner

Τερματοφύλακες:
Όλσεν (Κοπεγχάγη), Γιόνσον (Γκινγκάμ), Νόρντφελτ (Σουόνσι).

Αμυντικοί:
Λούστιγκ (Σέλτικ), Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκράνκβιστ (Κρασνοντάρ), Όλσον (Σουόνσι), Αουγκούστινσον (Βέρντερ), Χελάντερ (Μπολόνια), Κραφτ (Μπολόνια), Γιάνσον (Λιντς).

Μέσοι:
Λάρσον (Χαλ), Έκνταλ (Αμβούργο), Φόρσμπεργκ (Λειψία), Σβένσον (Σιάτλ Σάουντερς), Χίλιεμαρκ (Τζένοα), Κλάεσον (Κρασνοντάρ), Ροντέν (Κροτόνε), Ντουρμάζ (Τουλούζ).

Επιθετικοί:
Μπεργκ (Αλ Αΐν), Γκουιντέτι (Αλαβές), Τόιβονεν (Τουλούζ), Τέλιν (Μπέβερεν).

Στην άκρη του πάγκου:

inner

Ο Γιάνε Άντερσον είναι αυτό που, λαϊκά, αποκαλούμε… παλιά καραβάνα. Δηλαδή, ένας ιδιαίτερα έμπειρος τεχνικός, με παραστάσεις τόσο από την πρώτη όσο και τη δεύτερη κατηγορία του σουηδικού ποδοσφαίρου, αλλά και έναν πιο «κοφτό» τρόπο διαχείρισης των ομάδων του, παρότι δείχνει ιδιαίτερα επικοινωνιακός… Ο 55χρονος προπονητής «έφτιαξε» το όνομά του, βέβαια, το 2015. Όταν και κατάφερε να οδηγήσει, πρακτικά από το… πουθενά, τη Νόρκεπινγκ στην κατάκτηση του τίτλου στην Allsvenskan, χάρτη στη νίκη της απέναντι στην -πρώην κάτοχο- Μάλμε εκτός έδρας την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος! Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ανέλαβε την καθοδήγηση της Σουηδίας ένα χρόνο αργότερα, συμμετείχε ενεργά στην… επική πρόκριση επί της Ιταλίας.

Πότε παίζει:

- 18 Ιουνίου: Σουηδία-Νότια Κορέα (15:00)
- 23 Ιουνίου: Γερμανία-Σουηδία (21:00)
- 27 Ιουνίου: Μεξικό-Σουηδία (17:00)

Πού στοχεύει

Μπορεί πολλοί φίλαθλοι να μην το θυμούνται, ωστόσο η Σουηδία υπήρξε φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω στο μακρινό 1958! Όταν και ηττήθηκε με το ευρύ 5-2 από την -ανίκητη, είναι η αλήθεια τότε- Βραζιλία του μεγάλου Πελέ. Γενικότερα, οι Σκανδιναβοί έχουν παρουσιαστεί 11 φορές στην τελική φάση του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γεγονότος του πλανήτη, με πρώτη τους το 1934 και τελευταία πριν από μια δωδεκαετία. Μιλάμε δηλαδή για μια εθνική «μεσαίου» επιπέδου, η οποία ωστόσο έχει να επιδείξει και τέσσερις παρουσίες στα ημιτελικά. Κάτι που δύσκολα θα επιτευχθεί, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, στην επερχόμενη διοργάνωση. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί κίνητρο για όλους μέσα στην ομάδα προκειμένου να έρθει μια ακόμα υπέρβαση…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x