Euro 2024

Μεξικό: Σταθερή αξία, αναζητάει διάκριση

Το Μεξικό με το… αλέγκρο στυλ και την σταθερή αλλά «αναιμική» παρουσία στα Παγκόσμια Κύπελλα θα τα δώσει όλα απέναντι στη Σουηδία για το… κάτι παραπάνω αυτή την φορά!

Από τις… κλασικές -και συνήθως συμπαθητικές- παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα, το Μεξικό αναμφίβολα θα χρειαστεί να παίξει στο όριο των δυνατοτήτων του αν θέλει να έχει ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση της φετινής διοργάνωσης! Διαθέτει αρκετή ποιότητα μεσοεπιθετικά, με ποδοσφαιριστές που μπορούν να σκοράρουν με ευχέρεια, αλλά την ίδια ώρα η έλλειψη παραστάσεων αρκετά μεγάλου μέρους του ρόστερ ενδέχεται να του κοστίσει.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Συμμετέχοντας στην ζώνη της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό πέρασε αρχικά από τον πρώτο όμιλο του τέταρτου γύρου της προκριματικής φάσης. Ονδούρα, Καναδάς και Ελ Σαλβαδόρ ούτε που… άγχωσαν τους «Ελ Τρι», οι οποίοι είχαν απολογισμό πέντε νίκες και μια ισοπαλία, ενώ πέτυχαν 13 γκολ και δέχτηκαν… ένα! Στον πέμπτο γύρο ήρθε μια ακόμα πρωτιά, αυτή την φορά έναντι των Κόστα Ρίκα, Παναμά, Ονδούρα, ΗΠΑ και Τρίνινταντ και Τομπάγκο . Με τους παίκτες του Χουάν Κάρλος Οσόριο να σημειώνουν έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και αυτή τη φορά μια ήττα, από την Ονδούρα, με 3-2, την τελευταία αγωνιστική... Πρώτοι σκόρερ ήταν στον μεν τέταρτο γύρο ο Χεσούς Κορόνα και στον πέμπτο ο Ιρβιν Λοθάνο, αμφότεροι με τρία τέρματα.


Το «αστέρι»

inner

Άξιος συνεχιστής του Χουατεμόκ Μπλάνκο και τοιυ Τζάρεντ Μπορχέτι, ο Χαβιέ Ερνάντεθ όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις των μέχρι πρότινος πρώτων σκόρερ του Μεξικού, αλλά να αποτελεί πλέον και τον ρέκορντμαν της πατρίδας του... Με 100 εμφανίσεις και 49 τέρματα, ήτοι 0,49 γκολ ανά ματς, ο «Τσιτσαρίτο» όπως έχουμε συνηθίσει να τον συναντάμε στα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα του σε αυτή την διοργάνωση! Κάτοχος της Premier League… εις διπλούν, με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων χάρη στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο 29χρονος στράικερ της Γουέστ Χαμ διακρίνεται για την ταχύτητα, την τεχνική αλλά πάνω απ’ όλα την ικανότητά του να… μυρίζεται το γκολ.

Αξίζει να τον δεις

inner

Ο Ίρβιν Λοσάνο, ή «Τσάκι» όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του στην Αϊντχόφεν, είναι το… φρέσκο αίμα τόσο στην ολλανδική ομάδα όπως και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Σε ηλικία μόλις 22 ετών μετακόμισε στην PSV πέρυσι το καλοκαίρι, υπογράφοντας… εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας. Δείγμα του πόσο υπολογίζουν στις ικανότητες και το ταλέντο του στην Αϊντχόφεν! Έκτοτε, ο Λοθάνο μετράει 29 συμμετοχές και 17 τέρματα, ενώ στην εθνική έχει 25 παρουσίες και επτά γκολ, στους «μεγάλους» πάντοτε. Εξτρέμ… παλαιάς κοπής, παίζει στα αριστερά παρότι δεξιοπόδαρος στο 4-2-3-1 και αρέσκεται να απειλεί με δυνατά σουτ. Διαθέτει καλή κίνηση χωρίς τη μπάλα, ενώ το περιοδικό «Don Balon» τον χαρακτήρισε το 2015 ως έναν από τους καλύτερους παίκτες που έχουν γεννηθεί μετά το 1994!

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή:

inner

Τερματοφύλακες:
Κορόνα (Κρους Ασούλ), Ταλαβέρα (Τολούκα), Οτσόα (Σταντάρ Λιέγης).

Αμυντικοί: Άλβαρες (Αμέρικα), Αγιάλα (Τίγκρες), Γκαγιάρδο (Πούμα), Λαγιούν (Σεβίλλη), Μορένο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ρέγιες (Πόρτο), Σαλσέδο (Άϊντραχτ Φρανκφούρτης).

Μέσοι: Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Φαμπιάν (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Γουαρδάδο (Μπέτις), Ερέρα (Πόρτο), Μαρκές (ελεύθερος), Ακίνο (Τίγκρες).

Επιθετικοί: Κορόνα (Πόρτο), Ερνάντες (Γουέστ Χαμ), Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Χιμένες (Μπενφίκα), Λοσάνο (Αϊντχόφεν), Περάλτα (Αμέρικα), Βέλα (Ρεάλ Σοσιεδάδ).

Στην άκρη του πάγκου:

inner

Επονομαζόμενος και «ο αναμορφωτής», λόγω των ανορθόδοξων προπονητικών μεθόδων του, ο Χουάν Κάρλος Οσόριο βρίσκεται στον προπονητικό θώκο του Μεξικού από τον Οκτώβρη του 2015. Μάλιστα, όχι μόνο κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην πρόκριση για τα τελικά της Ρωσίας, αλλά το έκανε και με… επιβλητικό τρόπο, για τα δεδομένα του Μεξικού. Εξασφαλίζοντας το «εισιτήριο» για το Μουντιάλ τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της προκριματικής φάσης! Αφού πρώτα αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1987, σε ηλικία μόλις 26 ετών λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, στη συνέχεια ασχολήθηκε με το ρόλο του βοηθού προπονητή, προτού ο 56χρονος σήμερα Οσόριο περάσει από ουκ ολίγα κλαμπ ως πρώτος τεχνικός. Με μεγαλύτερη επιτυχία από την Ατλέτικο Νασιονάλ, όπου και πανηγύρισε αρκετά πρωταθλήματα.

Πότε παίζει

- 17 Ιουνίου: Γερμανία-Μεξικό (18:00)
- 23 Ιουνίου: Νότια Κορέα-Μεξικό (18:00)
- 27 Ιουνίου: Μεξικό-Σουηδία (17:00)

Πού στοχεύει

Παραδοσιακή και υπολογίσιμη δύναμη, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη Λατινική Αμερική το Μεξικό, αλλά… μέχρι εκεί. Επ’ ουδενί δεν αποτελούν οι «Ελ Τρι» μια από τις χώρες που θα δούμε να πηγαίνουν πολύ ψηλά. Άλλωστε, δεν το έκαναν… σχεδόν ποτέ στα Παγκόσμια Κύπελλα! Οι 15 συμμετοχές τους σε Μουντιάλ, με την πρώτη να καταγράφεται το 1930 και την πιο πρόσφατη χρονικά να είναι εκείνη το 2014, την ίδια ώρα που έχουν φτάσει μόνο δύο φορές στα προημιτελικά της διοργάνωσης, συγκεκριμένα το 1970 και το 1986, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές… Αναμφίβολα, το παιχνίδι κλειδί για τη συνέχεια της πορείας τους φέτος θα είναι εκείνο με τη Σουηδία, στις 17 Ιουνίου στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x