Stoiximan Super League

Ο Ατρόμητος έκλεισε την καλύτερη «μεταγραφή» με τον καλύτερο προπονητή στη Super League

Πολλοί εστίασαν (και όχι αδικαιολόγητα) στην απόδοση των δανεικών του Ατρόμητου, ωστόσο οι Περιστεριώτες έκαναν ήδη την κίνηση-ματ με την ανανέωση του καλύτερου προπονητή στη Super League.

Πόσο μακρινό παρελθόν μπορεί να φαντάζει για τον Ατρόμητο και τον προπονητή του, τον Νταμίρ Κάναντι, το καλοκαίρι του 2017…

Ένα καλοκαίρι που ο Αυστριακός βρέθηκε –κατά πολλούς- μέσα έναν μήνα μια ανάσα από την απομάκρυνσή του, κάτι όμως που σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν ίσχυε ούτε στο ελάχιστο.

«Έχουμε πέσει όλοι από πάνω του για να τον βοηθήσουμε. Δεν πρόκειται να χάσουμε το στοίχημα “Κάναντι”», ήταν το σχόλιο ιθυνόντων των Περιστεριωτών εκείνη την περίοδο, μέσα σε μια εβδομάδα που είδαν να χάνουν από τον Αστέρα Τρίπολης με 6-1 και από τον Πανιώνιο με 6-2 και στο ενδιάμεσο να επικρατούν του Ολυμπιακού με 1-0.

Ένα σκωτσέζικο ντουζ, που όσοι το έβλεπαν απ’ έξω, πόνταραν πολλά χρήματα στο ότι ο Νταμίρ Κάναντι θα κουνήσει πρώτος μαντήλι, από τη «φτωχή», αλλά παραδόξως απαιτητική Super League. Άλλωστε, όποιος ήταν παρών στην παρουσίαση του Αυστριακού, μπορεί να θυμάται τον εκνευρισμό του ισχυρού άνδρα της ομάδας, Γιώργου Σπανού, στις συνεχείς και επίμονες ερωτήσεις για το αν θα στηρίξει την επιλογή του ίδιου και του τεχνικού διευθυντή, Γιάννη Αγγελόπουλου.

Τα δεδομένα, μάλιστα, δεν ήταν υπέρ του Νταμίρ Κάναντι. Είναι ένα πρόσωπο που δεν ήξερε τίποτα από την Ελλάδα, πλην της ιστορίας της και των νησιών, είναι ένα πρόσωπο που δεν το γνώριζε κανείς και μία φυσιογνωμία πολύ συμπαθητική, για να μην φανεί ύποπτη στον μέσο οπαδό της χώρας μας.

Επιπλέον, όταν ανέλαβε τον Ατρόμητο, το ρόστερ των Περιστεριωτών είχε τους Κίναλη, Μανδά από τερματοφύλακες, Κιβρακίδη, Κατράνη (που έφυγε κιόλας), Φυτανίδη (που επίσης αποχώρησε), Στρούγγη στην άμυνα, Νάτσο, Λαζαρίδη, Κυριακίδη, Ούμπιντες, Πλατέλλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής και τους Ντάουντα, Ντιγκινί, Μπαστακό στην επίθεση. Άρα, έπρεπε, να φτιάξει μια νέα ομάδα στην οποία έγιναν 14(!) μεταγραφές, στην οποία ο στόχος ήταν η επιστροφή στην πεντάδα.

Τελικά, ο στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε ουσιαστικά από το τέλος του πρώτου γύρου της Super League, αλλά με τη δουλειά του ο Αυστριακός και με τη χημεία που έδωσε στο σύνολό του, ο Ατρόμητος μπήκε στα σοβαρά έως ενός σημείου στη συζήτηση του πρωταθλήματος, παρουσίασε εξαιρετική ποιότητα ποδοσφαίρου και οδήγησε συγκεκριμένους παίκτες στην καλύτερη σεζόν της καριέρας τους (Κιβρακίδης, Χατζηισαΐας, Ρισβάνης, Γιαννούλης, Μάντσον, Βασιλακάκης, Ντιγκινί, Ουάρντα).

Παράλληλα, έμεινε αήττητος από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (από μία νίκη και ισοπαλία με τον καθένα), έχασε με δεδομένες απώλειες παικτών δύο φορές στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με εχθρική διαιτησία και με σαφέστατη αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ βρίσκεται εκεί που βρίσκεται βαθμολογικά, έχοντας κόντρα την τύχη, καθώς είναι στην 1η θέση στη σχετική κατηγορία με τα δοκάρια, καταγράφοντας 12, όταν ο Ολυμπιακός είναι 2ος με 10.

Κι επειδή αρκετός λόγος γίνεται για τη διαιτησία στα χρόνια της εξυγίανσης, αξίζει να δούμε τις αλλοιώσεις που έχουν γίνει σε βάρος της ομάδας του Κάναντι σε φάσεις ξεκάθαρες, για τις οποίες μάλιστα η ΚΕΔ έχει τιμωρήσει διαιτητές και βοηθούς.

1. Στο ματς με την ΑΕΛ, με την μπάλα να περνά τη γραμμή σε κεφαλιά του Ρισβάνη στο 86’. Τελικό αποτέλεσμα 0-0.

2. Στο ματς της Τούμπας και με το σκορ στο 0-1, ο Ντιγκινί ανακόπτεται λανθασμένη για οφσάιντ, ενώ ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει με πέναλτι που είδε ο Παπαπέτρου. Τότε (20/11/17) σημειώθηκε η πρώτη ήττα της χρονιάς με 2-1.

3. Στο ματς του Περιστερίου με τον Παναιτωλικό, ο Ντιγκινί ανατράπηκε από τον Τσοκάνη σε φάση για κόκκινη κάρτα, αλλά ο Αρετόπουλος δεν έδωσε ούτε φάουλ. Στη συνέχεια της φάσης ο Παναιτωλικός πέτυχε το γκολ της επικράτησής του.

4. Στο ματς του Περιστερίου με τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν σε 2-2 με γκολ-οφσάιντ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

5. Στο ματς του Περιστερίου με την ΑΕΚ, οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με γκολ οφσάιντ (εξαιρετικά δύσκολη φάση), ωστόσο στο 83’ σε πολύ πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις ο Σιδηρόπουλος δεν έδωσε απευθείας κόκκινες κάρτες σε Μοράν και Λιβάγια.

6. Τελευταία απώλεια του Ατρόμητου από το 50-50 που έχει υποστεί φέτος, ήταν κόντρα στον Πανιώνιο, όταν οι Νεοσμυρνιώτες άνοιξαν το σκορ με γκολ που ξεκινά από ξεκάθαρη θέση οφσάιντ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Νταμίρ Κάναντι κέρδισε το δικό του στοίχημα και έπιασε τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ παράλληλα έχει περάσει πλέον στη συνείδηση του κόσμου ότι ίσως είναι καλός προπονητής. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύουν και σύλλογοι του εξωτερικού που τον προσέγγισαν αυτό το διάστημα, αλλά ο τρόπος προσέγγισης του Γιώργου Σπανού και του Γιάννη Αγγελόπουλου (τους ανήκει 100% η σημερινή επιτυχία της ανανέωσης του συμβολαίου του Κάναντι) τον έπεισαν να πει γρήγορα το «ναι» και το καλοκαίρι να ζήσει με τον Ατρόμητο της επιβράβευση των προκριματικών ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Όσο για τους δανεικούς και την αποδυνάμωση που φαίνεται ότι θα έχει ο Ατρόμητος το καλοκαίρι; Ο ίδιος ο Αυστριακός έχει μεταφέρει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη διοίκηση ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιοι θα αποχωρήσουν, αφού γνωρίζει ότι οι περιπτώσεις Γιαννιώτη, Ρισβάνη, Χατζηισαΐα, Ουάρντα είναι δύσκολες και είναι σίγουρος ότι μπορεί να δημιουργήσει και πάλι ένα ανταγωνιστικό σύνολο με τις μεταγραφές που θα γίνουν. Τώρα αν οι νέοι που θα πιάσουν… Περιστέρι θα έχουν την ίδια απόδοση με τη φετινή ομάδα-μοντέλο είναι άλλο ζήτημα.

Το θέμα είναι όμως ότι ο Ατρόμητος κατάφερε να κάνει ήδη την πιο ουσιαστική του μεταγραφή εν όψει της νέας σεζόν, διατηρώντας στον πάγκο του ίσως τον καλύτερο προπονητή της Super League. Μην ξεχνάμε ότι πάλεψε στα ίσια με «σφεντόνες» απέναντι στα «πυρηνικά όπλα» (όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Γιώργος Σπανός) που διέθεταν οι φετινοί του αντίπαλοι.

Ποιος μπορεί να του στερήσει αυτόν τον τίτλο;

Υ.Γ.: Όπως είχαμε μεταφέρει μέσω του sportfm.gr, στο νέο συμβόλαιο του Κάναντι έχει τοποθετηθεί ρήτρα, εφόσον έρθει πρόταση από σύλλογο του εξωτερικού (Αγγλία, Γερμανία). Το νούμερο είναι εξαψήφιο, κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που υπήρχε στο συμβόλαιο του Ρικάρντο Σα Πίντο και έχει ισχύ μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία, που ορίζεται στις… πολύ αρχές του καλοκαιριού.

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x