Αγγλία

Οι 300 του Λεωνίδα απέναντι στη Γουέστ Χαμ

Πώς μια ομάδα που έχει «λιώσει» το DVD με τους «300» έχει κολλήσει την πλάτη της Γουέστ Χαμ στον τοίχο; Η Ντομζάλε φέρνει ζάλη και είναι το νέο χιτ της Σλοβενίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφτηκε ιστορία στο Ντομζάλε, προς τα βόρεια της Σλοβενίας. Η τοπική ομάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην 95χρονη ιστορία της, καθώς υπέταξε τη Γουέστ Χαμ με 2-1. Το εκτός έδρας γκολ και η διαφορά δυναμικής –που δεν φάνηκε στο πρώτο ματς- δίνει το προβάδισμα για την πρόκριση στα «σφυριά», όμως οι Σλοβένοι δεν θα πέσουν αμαχητί.

inner

Το αντίθετο, μάλιστα. Έμπνευση για τον προπονητή της ομάδας, Λούκα Έλσνερ, αποτελεί ο άθλος των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες, με την κινηματογραφική μεταφορά του έπους να «χτυπάει υπερωρίες» στις προπονήσεις. Η κραυγή «This is SPARTA» του Τζέραλντ Μπάτλερ ακούγεται πιο συχνά κι από τα συστήματα, με τον 34χρονο τεχνικό να κάνει μίνι πλύση εγκεφάλου στους παίκτες του ώστε να μπουν με το «μαχαίρι στα δόντια» στην ρεβάνς.

Εξυπακούεται πως το έργο είναι εκ προοιμίου δύσκολο, καθώς η διαφορά στο budget και το transfermarkt θυμίζει το πηγάδι που «σουτάριζε» Πέρσες ο king Leonidas. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Έλσνερ «ένα βδομαδιάτικο οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή της Γουέστ Χαμ φτάνει για να πληρωθούμε όλοι στην Ντομζάλε τον μισθό του μήνα».

Ανάλογο χάσμα παρατηρείται και στο γηπεδικό, καθώς το νέο στάδιο των Λονδρέζων χωράει 60.000 θεατές. Ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης του Ντομζάλε είναι 12.588, οπότε γίνεται άμεσα αντιληπτό το χάος που χωρίζει τις δυο ομάδες.

Στα μεταγραφικά είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Για την ακρίβεια, είναι πρακτικά ανύπαρκτα. Ο σλοβενικός σύλλογος παρουσιάζει κυριολεκτικά μηδενική κινητικότητα στις μεταγραφικές περιόδους, με την τελευταία αγορά ποδοσφαιριστή να πηγαίνει 7 χρόνια πίσω. Το ρόστερ αλλάζει συνεχώς, οποιοσδήποτε αξιόλογος παίκτης μετακινείται πάραυτα σε μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, προσθήκες πραγματοποιούνται μόνο με ελεύθερους και δανεικούς.

Αποκορύφωμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε το κενό στο δεξί άκρο της άμυνας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ο Σλοβένος τεχνικός στράφηκε στην διαδικτυακή υπηρεσία εύρεσης εργασίας LinkedIn, «ανεβάζοντας» την εξής αγγελία: «Ζητείται δεξί μπακ με πάθος και χαρακτήρα. Απαγορεύονται οι μισθοφόροι, ούτως ή άλλως δεν έχουμε πολλά λεφτά. Θέλουμε παίκτη με όρεξη για δουλειά». 150 υποψήφιοι «στρατιώτες» ανταποκρίθηκαν, με τον Ισπανό Αλμπέρτο Μπράκι να υπογράφει την τελευταία μέρα των μεταγραφών.

inner

Η περίπτωση του ίδιου του Έλσνερ χαρακτηρίζεται ως οριακά «μη κλινική». Στη χώρα του θεωρείται ο γηγενής Σιμεόνε, έχοντας κοπιάρει τις κινήσεις, το ντύσιμο, τις συνεχείς προτροπές προς το κοινό – όλο το «καμίνι» των 134 θεατών μ.ο.- και την εμμονή με τις στημένες φάσεις.

inner

Το ιδιαίτερο αυτό σύνολο, λοιπόν, κατόρθωσε να «λυγίσει» την Γουέστ Χαμ. Έναν σύλλογο που έφερε πίσω τον Άντι Κάρολ έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ, πόσο που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής αντικειμενικής αξίας των κτιρίων στο Ντόμζαλε. Παρόλα αυτά, οι «πολεμιστές» του στρατηγού Έλσνερ υλοποίησαν τη ρήση «τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα». Μένουν ακόμα 90 λεπτά –ή και 120- για να δούμε αν θα στείλουν τα εκατομμύρια των Άγγλων στον Καιάδα και τους ίδιους στο Πάνθεο των ποδοσφαιρικών ηρώων.

Επιμέλεια: Χρήστος Ντότσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x