Αγγλία

Οι καλύτεροι έντεκα στην προπονητική καριέρα του Μουρίνιο (pics)

O Ζοσέ Μουρίνιο έχει δουλέψει με μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες, σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Υπάρχουν όμως κάποιοι παίκτες που ξεχώρισαν περισσότερο από τους άλλους.

Στα 15 χρονιά προπονητικής καριέρας στο τοπ επίπεδο, ο Μουρίνιο έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε ομάδες όπως η Πόρτο, η Τσέλσι, η Ίντερ και η Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιοι από αυτούς όμως θα έμπαιναν στην καλύτερη ενδεκάδα με βάση την ποιότητα αλλά κυρίως την προσφορά τους υπό τις οδηγίες του «Special One»;

Τερματοφύλακας - Πετρ Τσεχ

inner

Όταν ο Πετρ Τσεχ μετακόμιζε στο Λονδίνο και την Τσέλσι το καλοκαίρι του 2004 από την Ρεν για το ποσό των 11 εκ. λιρών, κανείς δεν περίμενε να εξελιχθεί στον καλύτερο τερματοφύλακα της ιστορίας της. Κάνεις εκτός από τον Μουρίνιο ο οποίος είχε δηλώσει ότι «πήραμε τον καλύτερο τερματοφύλακα των επόμενων 15 ετών». Ο καλύτερος δεν ξέρω αν είναι σίγουρα όμως είναι από τους καλύτερους. Από την πρώτη χρονιά έδειξε τι θα επακολουθούσε αφού κράτησε ανέπαφη την εστία του για 21 παιχνίδια, βοηθώντας καταλυτικά τους «μπλε» να φτάσουν στο πρώτο τους πρωτάθλημα.

Δεξί μπακ - Χαβιέ Ζανέτι

inner

«Ξέρω παίκτες που στα 22 είναι ήδη μεγάλοι και ξέρω παίκτες που είναι στα 37 τους είναι ακόμα νέοι. Ο Ζανέτι ήταν ήδη 37 χρονών όταν ήμουν στην Ίντερ αλλά όταν άλλοι παίκτες ερχόντουσαν με το αυτοκίνητο τους χαλαρά μετά από ρεπό από την προπόνηση, ο Ζανέτι θα έτρεχε από το σπίτι του μέχρι το προπονητικό κέντρο για να κάψει ότι ενέργεια δεν μπόρεσε στο ρεπό του» είχε πει ο Μουρίνιο για τον βιονικό θρύλο της Ίντερ.

Κεντρικός αμυντικός – Ρικάρντο Καρβάλιο


inner

Έχοντας κερδίσει το Champions League με την Πόρτο, ο Ζοσέ Μουρίνιο πηγαίνοντας την επόμενη χρονιά στην Τσέλσι, πήρε μαζί του κάποιους παίκτες που πίστευε και εμπιστευόταν. Ένας από αυτούς και ίσως ο μόνος που μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο ήταν ο Ρικάρντο Καρβάλιο. Ο Πορτογάλος στόπερ ήταν το μυαλό της άμυνας της Τσέλσι συμβάλλοντας στα μέγιστα όσον αφορά την εξέλιξη του Τζον Τέρι, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Άγγλο αμυντικό. Στα έξι χρόνια παραμονής του στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ο 38χρονος αμυντικός κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Αγγλίας.


Κεντρικός αμυντικός – Τζον Τέρι

inner

Ο αρχηγός. Ο παίκτης ο οποίος ο Μουρίνιο εμπιστευόταν στην Τσέλσι περισσότερο από τον καθένα και ήταν ο προπονητής του Πορτογάλου εντός των τεσσάρων γραμμών. Όπως αναφέραμε και παραπάνω μαζί με τον Καρβάλιο είχαν συνθέσει ένα από τα πληρέστερα δίδυμα συνδυάζοντας με εκπληκτικό τρόπο τα φυσικά προσόντα του Τέρι και το μυαλό και εξαιρετικό διάβασμα του Καρβάλιο.


Αριστερός μπακ – Άσλεϊ Κόουλ

inner


Με την επιλογή του Άσλεϊ Κόουλ συμπληρώνεται η πεντάδα της άμυνας, με τους τέσσερις από πέντε να αποτελείται από παίκτες της Τσέλσι. Η μεταγραφή του Άγγλου μπακ το 2006 από την Άρσεναλ συνοδεύτηκε από πολλές αποδοκιμασίες καθώς είναι γνωστή η λονδρέζικη κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων. Όλα αυτά όμως γρήγορα ξεχάστηκαν καθώς ο Κόουλ εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας των «μπλε» και ένας από τους αγαπημένους της εξέδρας. Ένα ολοκληρωμένο φουλ-μπακ το οποίο είχε εκπληκτική ισορροπία όσον αφορά τις αμυντικές και επιθετικές του αρμοδιότητες. Για πολλούς ο καλύτερος Άγγλος αριστερός μπακ όλων των εποχών.


Αμυντικός μέσος – Κλοντ Μακελελέ

inner

Όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε ερωτηθεί ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης εκείνος είχε πει «ο Κλοντ Μακελελέ. Αν δεν υπήρχε ο Κλοντ εμείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά που κάναμε στην επίθεση» και είχε απόλυτο δίκιο. Σε όποια ομάδα πήγε ο Γάλλος ήταν ο πιο κομβικός παίκτης δίνοντας απίστευτη σιγουριά στους συμπαίκτες του. Στην μεσαία γραμμή της Τσέλσι ήταν καταλυτικός και μαζί με τον Λάμπαρντ είχαν δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία της Premier League.


Κεντρικός μέσος – Φρανκ Λάμπαρντ

inner


Με 208 γκολ και 150 ασίστ σε 626 συμμετοχές δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Φρανκ Λάμπαρντ είναι από τους μεγαλύτερους Άγγλους παίκτες και ίσως ο κορυφαίος στην ιστορία της Τσέλσι. Πρώτος σκόρερ στης ιστορία της Τσέλσι και τρίτος στην ιστορία της Premier League , ο Λάμπαρντ με προπονητή τον Μουρίνιο μπόρεσε να εξελιχθεί σε ένα οκταρό-δεκάρι με απίστευτη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την δημιουργία και την εκτέλεση σε τέτοιο βαθμό που ο νυν παίκτης της Νιου Γιόρκ Σίτι έβαζε πάνω από 20 γκολ ανά σεζόν. Αυτή η εξέλιξη, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στον παρτενέρ του στην μεσαία γραμμή Μακελελέ, ο οποίος με την σιγουριά που έδινε στο ανασταλτικό κομμάτι έδινε την ελευθερία και πολυτέλεια στον Άγγλο μέσο να αφοσιωθεί στα επιθετικά του καθήκοντα. Με τον Μουρίνιο προπονητή ο Λάμπαρντ κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 2 League Cup,1 FA Cup και 1 Super Cup Αγγλίας.


Κεντρικός μέσος – Γουέσλεϊ Σνάιντερ

inner


Υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου τεχνικού, ο Σνάιντερ το 2010 έκανε ίσως την καλύτερη και πιο μεστή χρονιά της καριέρας του. Εκείνη την χρονιά η Ίντερ κατέκτησε το Champions League με τον 32χρονο να είναι ο «ενορχηστρωτής» των «νερατζούρι» στην πορεία τους για ένα ιστορικό τρεμπλ. Ο Ολλανδός χαφ είχε μετακομίσει το προηγούμενο καλοκαίρι στο Μιλάνο από την Ρεάλ Μαδρίτης με μόλις 15 εκ. ευρώ, ποσό που το κατατάσσει σε ένα από τα μεγαλύτερα bargains στην ιστορία του ποδοσφαίρου.


Μεσοεπιθετικός – Μεσούτ Εζίλ

inner

Ο Γερμανός «αρτίστας» δεν είναι ο παίκτης που ταιριάζει στην φιλοσοφία του Μουρίνιο. Δεν είναι το δεκάρι που εκείνος θέλει, το δεκάρι που θα τρέχει, θα καλύπτει χώρους και θα μαρκάρει. Σε άλλη περίπτωση ο Πορτογάλος θα εισηγούντο την παραχώρηση του (βλέπε Μάτα, ίδια χαρακτηριστικά και αδυναμίες), όμως ο Εζίλ ήταν διαφορετικός. Μοναδικός όπως είχε ο ίδιος δηλώσει το 2013 χαρακτηρίζοντας τον το καλύτερο 10αρι στον κόσμο. Παραδόξως ο πρώην παίκτης της Βέρντερ έφυγε το ίδιο καλοκαίρι με τον Πορτογάλο, αφού έπρεπε να «θυσιαστεί» ώστε να αποκτηθεί ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Επιθετικός – Ντιντιέ Ντρογκμπά

inner

Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι η καλύτερη value for money μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ. Η περίπτωση του Ιβοριανού επιθετικού είναι ξεχωριστή από όπου και αν την πιάσεις. Κάνοντας το «μπαμ» στην καριέρα του στην «προχωρημένη» ηλικία των 25 όταν και πήρε μεταγραφή από την Μαρσέιγ στην Τσέλσι, μαζί με τους Τέρι και Λάμπαρντ θεωρούνται οι μεγαλύτεροι παίκτες που έχουν φορέσει την μπλε φανέλα. Οι τρεις τους δημιούργησαν μια ραχοκοκαλιά η οποία συνεχίστηκε και μετά Μουρίνιο εποχή φέρνοντας ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην ομάδα του Αμπράμοβιτς.



Επιθετικός – Κριστιάνο Ρονάλντο

inner

Ο Μουρίνιο είχε πει κάποτε για τον Ρονάλντο: «Αν ο Μέσι είναι ο καλύτερος σε όλο τον πλανήτη, ο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος σε όλο το σύμπαν». Όταν ο Special One υπέγραψε στην Ρεάλ, όλοι περίμεναν να δουν(και εγώ μαζί) το πώς αυτές οι δύο ιδιόρρυθμες προσωπικότητες θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στην ίδια ομάδα. Και όμως. Με τον Μουρίνιο ο CR7 μέτρησε 168 γκολ σε 164 συμμετοχές και η Ρεάλ κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2008 «σπάζοντας» το κατεστημένο της Μπαρτσελόνα.


Επιμέλεια: Δημήτρης Λέων

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x