Γενικά

Οριστική η ιστορική επιστροφή των Ιρανών γυναικών στα γήπεδα

Ελεύθερες να παρακολουθούν διά ζώσης ποδοσφαιρικούς αγώνες -αρχής γενομένης από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου- είναι οι Ιρανές φίλαθλες, ύστερα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση.

Ιστορικής σημασίας θα είναι η αυριανή αναμέτρηση στην Τεχεράνη μεταξύ του Ιράν και της Καμπότζης για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συγκεκριμένα, θα αποτελέσει την πρώτη που θα διεξαχθεί με γηγενείς γυναίκες, ύστερα από τη σχετική απόφαση που πήρε το εν λόγω κράτος μετά από πιέσεις της FIFA.

Μία από τις 3.500 θηλυκές παρουσίες στο Ιράν-Καμπότζη θα είναι αυτή της αθλητικής ρεπόρτερ, Ραχά Πουρμπάκσχ. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόκειται να συμβεί αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω στον χώρο, παρακολουθώ τα πάντα από την τηλεόραση. Πλέον, μπορώ να ζήσω την εμπειρία και από κοντά», τόνισε η Ιρανή δημοσιογράφος στο «AFP».

Αφορμή αποτέλεσε το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο με την Σαχάρ Τζονταγιάρι. Η 29χρονη Ιρανή -γνωστή ως «μπλε κορίτσι» (λόγω των χρωμάτων της Εστεγκλάλ Τεχεράνης)- συνελήφθη όταν προσπάθησε να εισέλθει στο γήπεδο της αγαπημένης της ομάδας.

Μόλις έμαθε ότι κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έξι ετών αυτοπυρπολήθηκε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 9 Σεπτεμβρίου. Κάτι το οποίο προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία μάλιστα θα βρίσκεται την Πέμπτη στην Τεχεράνη, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την εφαρμογή των οδηγιών της.

H FIFA απείλησε την αντίστοιχη του Ιράν με κυρώσεις άμα δεν άλλαζε τον -εδώ και 40 χρόνια (από την Ισλαμική Επανάσταση)- περιορισμό περί γυναικείας παρουσίας (γηγενών) στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η σχετική απαγόρευση αν και δεν είναι θεσμοθετημένη, εφαρμόζεται πιστά.

Υπήρχαν κατά καιρούς ορισμένες μεμονωμένες εξαιρέσεις, στις οποίες επιτράπηκε η είσοδος, κυρίως για συγγενικά πρόσωπα ποδοσφαιριστών ή για αθλήτριες. Πλέον, όμως, αποκτά νομική υπόσταση και αναμένεται να φανεί το αν θα εφαρμοστεί και στην πράξη.

Επιμέλεια: Μανώλης Μουσουράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x