Κύπελλο Ελλάδας

Παπαβασιλείου στον ΣΠΟΡ FM: «Μοναδικό και ανεπανάληπτο το επίτευγμα της Καστοριάς»

Άγνωστες στιγμές από το ιστορικό επίτευγμα της Καστορίας, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1980, μοιράστηκε ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και τον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Τριάντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Καστοριά έγινε μία από τις πρώτες ομάδες της επαρχίας που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Στις 25 Μαΐου 1980, η μακεδονική ομάδα «σήκωσε» το τρόπαιο στον τελικό απέναντι στον Ηρακλή και ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου μοιράστηκε άγνωστες στιγμές από εκείνο το επίτευγμα με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και τον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου στην εκπομπή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Για το μοναδικό επίτευγμα με την Καστορία το 1980 για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας: «Μέχρι τα μέσα της σεζόν προπονητής μας ήταν ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, ο οποίος έφυγε για τον Ολυμπιακό, και τότε συνεχίσαμε με τον Σάββα Βασιλειάδη που τότε ήταν β’ προπονητής στην ομάδα της Καστοριάς. Είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μία όμορφη ομάδα, όμως για να φτάσουμε εκεί έγιναν τρελά πράγματα. Είχαμε πάρει μοναδικά αποτελέσματα με Εθνικός και κατά σύμπτωση στο πρωτάθλημα είχε πολλά δοκάρια. Είχαμε φορέσει και μία ιδιαίτερη μπλούζα, την είχαν φέρει οι ομογενείς. Η Καστορία ήταν πιστεύω η πρώτη ομάδα λαϊκής βάσης στην Ελλάδα. Εκτός από τους παράγοντες που ήταν κοντά στην ομάδα, υπήρχαν πολλά εργαστήρια έδιναν συνδρομές και πληρωνόμασταν. Το γήπεδο τότε είναι η σημερινή πλατεία της πόλης. Είχαν έρθει παιδιά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατάφεραν να δέσουν πάρα πολύ καλά. Ήταν μία διέξοδος για όλους το ποδόσφαιρο της Κυριακής. Μας είχε βγει πολύ καλά ο αγώνας. Υπήρχε ταλέντο και τα παιδιά που πέτυχαν αυτό το πράγμα έκαναν μεγάλη καριέρα. Ο Σάββας Βασιλειάδης ήταν πολύ ισορροπημένο άτομο, ήταν πολύ σπουδαίος για την εποχή του».

Για τα χρέη που είχε ένας ιδιοκτήτης και το Κύπελλο δεν παραδόθηκε ποτέ στην ομάδα: «Η ομάδα πλέον δεν υπάρχει. Δεν κατεβαίνει πολλά χρόνια. Τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν μία ομάδα στη δεύτερη κατηγορία στο τοπικό. Πρέπει να το κάνει και ο δήμος, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάπτυξη και στηρίζεται μόνο από τον εσωτερικό τουρισμό. Μπορούν να γίνουν μερικά πράγματα για τους τουρίστες μεταξύ των οποίων και το Κύπελλο που είχε κατακτήσει η ομάδα».

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (36ος)

Αθήνα, Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας, Κυριακή 25 Μαΐου 1980

Καστοριά – Ηρακλής 5-2 (ημίχρονο: 1-1)

Σκόρερς: Παπαδόπουλος (40? αυτογκόλ), Δίντσικος (49? κεφαλιά), Τσιρώνης (69? σουτ, 87? σουτ, 90? + 2? πέναλτι) / Καλαμπάκας (14? πέναλτι), Μαυροδουλάκης (80? κεφαλιά)

Αποβολή: 54? Μιχαηλίδης

Διαιτητής: Β. Βουράκης (Πειραιά) -Επόπτες: Δέδες, Βασάρας.

Εισιτήρια: 9.741

Τηλεοπτική μετάδοση: ΕΡΤ (Γιάννης Διακογιάννης)



Η ανάλυση του αγώνα

Ο τελικός πρόσφερε έκτακτο σώου, αφού σημειώθηκαν 7 γκολ, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο συχνά. Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με πέναλτι που κτύπησε εύστοχα ο Καλαμπάκας (14΄). Σε βαθιά σέντρα του Ξανθόπουλου, διεκδίκησαν τη μπάλα οι Σαργκάνης-Χατζηελευθερίου. Ο πρώτος με εξοντωτική ενέργεια σήκωσε τα πόδια του και έπεσε πάνω στον Χατζηελευθερίου, που κτύπησε στο χέρι. Ο Βουράκης καταλόγισε αμέσως την εσχάτη των ποινών και οι “κυανόλευκοι” πανηγύρισαν για την πρωτοπορία στο σκορ(1-0).

Η Καστοριά ισοφάρισε στο 40΄.Ο Σημαιοφορίδης εκτέλεσε από αριστερά αράουτ. Η μπάλα έφθασε στην περιοχή. Την διεκδίκησαν οι Παπαδόπουλος-Βοϊτσίδης. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε λανθασμένα και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του(1-1). Το 1-2 έγινε στο 49΄: Ο Αργύρης Παπαβασιλείου κτύπησε κόρνερ και ο Δίντσικος με φοβερή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αφού στο μεταξύ ο γκολκήπερ είχε πιάσει … αέρα.

Ο Τσιρώνης στο 69΄εδραίωσε την κατάκτηση του κυπέλλου. Προηγήθηκε μπάσιμο από αριστερά του Βοϊτσίδη, που απέφυγε τον Βούλγαρη και τροφοδότησε τον Τσιρώνη. Αυτός από πλάγια θέση, σημείωσε ένα πολύ δύσκολο γκολ (1-3). Η διαφορά μειώθηκε στο 80΄. Ο Βούλγαρης κτύπησε φάουλ από δεξιά και ο Μαυροδουλάκης με κεφαλιά σκοράρισε (2-3). Ακριβώς στο 87΄ο Τσιρώνης με πείσμα έφθασε στην περιοχή των Θεσσαλονικέων. Κάνοντας επίδειξη προσόντων και αποτελεσματικότητας δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον Παπαδόπουλο (2-4).

Ο Τσιρώνης ήταν και πάλι ο παίκτης που επισφράγισε το πελώριο 2-5: Κέρδισε πέναλτι, όταν ανατράπηκε βίαια από τον Αλεξιάδη. Το μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος με εύστοχο κτύπημα.

Μπορεί να έλειπε το μεγάλο όνομα από τον τελικό. Ωστόσο, η Καστοριά με την συγκλονιστική εμφάνιση της, “τρέλανε” τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έσπασε το μονοπώλιο, χαρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας, για πρώτη φορά, στην επαρχία. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη νίκη του ποδοσφαίρου μας στις εσωτερικές διοργανώσεις. Τιμή και δόξα, λοιπό, στα γενναία παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη. Όλοι οι Έλληνες – ανεξάρτητα από συλλογικές αποχρώσεις-εύχονται στην Καστοριά “καλή τύχη”, στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι Ηρακλειδείς, μόλις συνήλθαν από το σοκ, παραδέχθηκαν πως έχασαν από ανώτερο αντίπαλο και συνεχάρησαν τους νικητές.

Η διαιτησία του Πειραιώτη κ. Βουράκη (επόπτες οι κ.κ. Δέδες – Βασσάρας), χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Στην κρίση του ήταν να δώσει από ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα. Έδειξε, πάντως, την κλάση του στην περίπτωση της αποβολής του Μιχαηλίδη που σωστά δεν του χαρίστηκε. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σαργκάνης (13΄), Δίντσικος (18΄), Μαυροδουλάκης (32΄).

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80΄ Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70΄ Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88΄ Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71΄ Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώ-νης.





Η επιστροφή των νικητών στην Καστοριά

Στις 10.30 έφθασε με την υπ’ αριθμόν 823 πτήση Αθήνα-Καστοριά στο αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού η αποστολή της Καστοριάς. Οι χιλιάδες των φιλάθλων που τους περίμεναν ήταν κάτι το φανταστικό. Κανένας από τους επιβαίνοντες παράγοντες ή ποδοσφαιριστές δεν μπορούσε καν να το φανταστεί. Οι κάτοικοι της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού εγκατέλειψαν την πόλη και πήγαν στην υποδοχή.

Με έξαλλο τρόπο προσπαθούσαν να πλησιάσουν τους θριαμβευτές για να τους αγκαλιάσουν, να τους φιλήσουν ή για να αρπάξουν στα χέρια τους ένα από τα δύο κύπελλα. Οι ποδοσφαιριστές Παράσχος, Παπαβασιλείου, Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Σαργκάνης, Δίντσικος, Ερμείδης, Βοιτσίδης έγιναν αντικείμενο λατρείας και αγάπης. Υπολογίζεται ότι τέσσερις με πέντε χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκε στην υποδοχή της αποστολής της ομάδας.



Ο νομάρχης Καστοριάς κ. Οικονομόπουλος και ο δήμαρχος κ. Σημαιοφορίδης ήταν απόντες διότι ήταν στη Ν. Φιλαδέλφεια. Πάντως υπήρχαν εκπρόσωποι τους καθώς και του Συνδέσμου Γουνοποιών και του Εμπορικού και του Βιοτεχνικού επιμελητηρίου και του ΣΦΟΚ. Οι κ. κ. Γερμανός Βασίλειος και Γιάννης Παπαϊωάννου ταξίδεψαν όλη τη νύχτα για να είναι παρόντες στην υποδοχή. Οι παράγοντες κ. κ. Χαλκίδης, Βλάχος, Αγγελίδης, Παπαγιάννης που ήταν συνοδοί της μισής αποστολής χάθηκαν μέσα στις αγκαλιές των γνωστών και αγνώστων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x