Γενικά

Πέντε φορές πιο πιθανό να νοσήσουν με Άλτσχάιμερ οι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με έρευνα

Πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν οι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου της Γλασκώβης.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης οι ποδοσφαιριστές έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες και διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν Πάρκινσον.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τα ιατρικά αρχεία 7,676 ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην Αγγλία και τη Σκωτία μεταξύ του 1900 και του 1976. Τα ευρήματα αυτά συγκρίθηκαν με τα ιατρικά αρχεία 23,000 ανθρώπων. Παράλληλα, έδειξε ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από άλλες ασθένειες.

Για ta ευρήματα της έρευνας ο γιατρός που τη επιμελήθηκε, δήλωσε pvw: «Μια σημαντική πτυχή αυτής της έρευνας ήταν να μας δώσει τη δυνατότητα να εξετάσουμε μια σειρά από ιατρικά αρχεία σε πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αυτό μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ενώ οι πρώην ποδοσφαιριστές έχουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας, έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου εξαιτίας άλλων σοβαρών ασθενειών. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου, ώστε να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ευρύτερα πιθανά οφέλη στην υγεία που προσφέρει το ποδόσφαιρο».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της FA: «Όλο το παιχνίδι πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή στο να κατανοήσουμε αυτό το θέμα και υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει ακόμη να απαντηθούν. Είναι σημαντικό η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια να ενωθεί τώρα για να βρει τις απαντήσεις και να αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα. Η “FA” είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να συμβεί αυτό».

Eπιμέλεια: Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x