Ιταλία

Ρόμα: Οι τρεις αρχηγοί που έκλεισαν την καριέρα τους στα «τζιαλορόσι»

Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες παρελθόν από την Ρόμα και με την φυγή του το γκρουπ των αρχηγών οι οποίοι έκλεισαν την καριέρα τους στην Ρώμη, θα παραμείνει στους τρεις.

Στις 14 Μαΐου 2019 η Ρόμα ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν ο πιστός «στρατιώτης» της αλλά και αρχηγός εκείνη την χρονιά, Ντανιέλε Ντε Ρόσι, μετά από 20 χρόνια παρουσίας στην ομάδα θα αποτελέσει παρελθόν απ'την Αιώνια Πόλη.

Έτσι λοιπόν, ο 21ος αρχηγός των «τζιαλορόσι» δεν θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του, όπως έχουν πράξει κατά το παρελθόν τρεις μόλις παίκτες – αρχηγοί της Ρόμα, οι οποίοι έκλεισαν την καριέρα τους με την «λύκαινα» στο στήθος και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον ώμο.

Γκουΐντο Μασέτι (1939-1943)

inner

Ο πρώτος παίκτης ο οποίος ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ρόμα και αποτέλεσε αρχηγός της ομάδας ήταν ο Γκουΐντο Μασέτι. Γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου 1907 στην Βερόνα, ο Μασέτι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1926 σε ηλικία μόλις 19 ετών στην ομάδα της πόλης, την Ελλάς Βερόνα, από την θέση του μέσου και κατέληξε ως τερματοφύλακας κατά την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων στους «τζιαλομπλού».

Το 1930 όμως μεταπήδησε στην Αιώνια Πόλη και την Ρόμα, όπου ύστερα από ένα δοκιμαστικό προπόνησης με την ομάδα ο τότε προπονητής των «τζιαλορόσι», Χέρμπερτ Μπάργκες, τον εμπιστεύτηκε και τον ένταξε στο δυναμικό του. Η πρώτη συμμετοχή του ήρθε στις 28 Σεπτεμβρίου 1930, στο παιχνίδι Μοντένα – Ρόμα το οποίο είχε καταλήξει στο ισόπαλο 1-1.

Από τότε λοιπόν και έως το 1943 ο Γκουΐντο Μασέτι αποτελούσε τον «κέρβερο» κάτω απ'την εστία των Ρωμαίων, σημειώνοντας στα 13 χρόνια συνολικά 339 συμμετοχές και την σεζόν 1941-42 κατάφερε και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας. Ωστόσο, από το 1939 έως το τέλος της καριέρας του, τέσσερις συνεχόμενες σεζόν δηλαδή, ο «πορτιέρο» της Ρόμα αποτέλεσε και τον τρίτο κατά σειρά αρχηγό του συλλόγου, πίσω από τον πρώτο Ατίλιο Φεράρις και τον δεύτερο Φούλβιο Μπερναρντίνι.

Ωστόσο, η μόνη διαφορά με τους δύο προηγούμενους «καπιτάνο» ήταν ότι τελείωσε την καριέρα του φορώντας την «λύκαινα» στο στήθος το 1943. Αναφορικά ωστόσο, ο Γκουΐντο Μασέτι άφησε το δικό του «στίγμα» στην Ρόμα, πέρα από ποδοσφαιριστής και ως προπονητής, εφόσον ανέλαβε την ομάδα μετά το τέλος της καριέρας του έως το 1945, επέστρεψε για έναν χρόνο το 1950 έως το 1951, έκανε ένα «διάλειμμα» περνώντας απ'τον πάγκο της Παλέρμο το '52, αλλά στην Ρόμα επέστρεψε ξανά το 1956 μένοντας κι αυτή την φορά έναν μόλις χρόνο όπου και έκλεισε και η προπονητική του καριέρα.

Ο Μασέτι προστέθηκε το 2015 στο Hall of Fame του Ιταλικού συλλόγου 22 χρόνια μετά τον θάνατο του, αφού το 1993 και σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε στην Ρώμη.

Τζιάκομο Λόσι (1959 – 1968)

inner

Ύστερα από τον Γκουΐντο Μασέτι, στην λίστα με τους αρχηγούς της Ρόμα που ολοκλήρωσαν την ποδοσφαιρική πορεία τους με τα «χρυσοκόκκινα», προστέθηκε ο Τζιάκομο Λόσι. Ο Λόσι, αν και γεννήθηκε στην Κρεμόνα, μπορεί άνετα να θεωρηθεί γέννημα - θρέμμα της Ρόμα, εφόσον είχε ξεκινήσει και τελειώσει την καριέρα του στους «τζιαλορόσι».

Γεννημένος στις 10 Σεπτεμβρίου 1935 ο «πυρήνας της Ρόμα», όπως ήταν το προσωνύμιο του, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στις τάξεις του συλλόγου της πρωτεύουσας από το 1955 και σε ηλικία 20 χρονών. Όντας ο «βράχος» της άμυνας για 14 ολόκληρα χρόνια, σημειώνοντας 450 συμμετοχές και δύο μόλις τέρματα, ο αμυντικός από την Κρεμόνα φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού για εννέα σερί χρονιές, από το 1959 έως το 1968, έως ότου το παραχωρήσει στον Ισπανό μέσο Χοακίν Πεϊρό.

Το 1969 λοιπόν, ο για δύο χρόνια διεθνής Ιταλός αμυντικός θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του, με την οποία κατάφερε να κατακτήσει δύο Coppa Italia τις χρονιές 1963-64 και 1968-69. Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Τζιάκομο Λόσι ασχολήθηκε με την προπονητική από το 1980 έως το 1986, αναλαμβάνοντας τις Πιασένζα, Νοσερίνα και Γιούβε Στάμπια. Βέβαια, η Ρόμα δεν ξέχασε ποτέ τον...«πυρήνα» της, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα ως τις 31 Ιανουαρίου 2007 όπου και το «έσπασε» ο Φραντσέσκο Τότι, προσθέτοντας τον και αυτόν στο Hall of Fame του συλλόγου το 2012.

Φραντσέσκο Τότι (1992 – 2017)

inner

Και η συγκεκριμένη λίστα λοιπόν κλείνει στον κατά πολλούς «αιώνιο αρχηγό» της Ρόμα, Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί το ίνδαλμα κάθε φίλου των «τζιαλορόσι». Ο Τότι γεννήθηκε στην Ρώμη στις 27 Σεπτεμβρίου 1976, γόνος του Λορέντζο και της Φιορέλα Τότι και μεγάλωσε στην γειτονιά της Πόρτα Μετρόνια.

Σε ηλικία μόλις 13 χρονών ο μικρός Φραντσέσκο, έχοντας και την βοήθεια της μητέρας του η οποία είχε απορρίψει πρόταση της Μίλαν στο παρελθόν, κατέληξε στην αγαπημένη του Ρόμα και στις ακαδημίες της ομάδας το 1989. Εκεί έκατσε μόλις δύο χρόνια, έως το 1992 όπου ο τότε προπονητής, Βουγιαντίν Μπόσκοφ, εμπιστεύτηκε το ταλέντο του νεαρού και αφού τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα, στις 28 Μαρτίου 1993 του έδωσε την πρώτη του συμμετοχή με τα «χρυσοκόκκινα» στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπρέσια.

Από τότε, ο «Αυτοκράτορας» σύνδεσε το όνομα του όχι απλά με την ομάδα της Ρόμα αλλά και με όλη την πόλη, σημειώνοντας 783 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την αγαπημένη του ομάδα και 307 τέρματα, ενώ κατάφερε να πανηγυρίσει ένα Scudetto την σεζόν 2000-01, δύο σερί Coppa Italia το 2006-07 και 2007-08 και δύο επίσης Supercoppa Italiana το 2001 και το 2007.

Βέβαια, ο Φραντσέσκο Τότι αποτελεί επίσης και τον μακροβιότερο αρχηγό στον σύλλογο της Ρώμης, αφού από το 1992 έως το 2017 κρατούσε στον...ώμο του το περιβραχιόνιο με τον λύκο. Το 2017 λοιπόν και το ημερολόγιο γράφοντας 28 Μαΐου, ο Φραντσέσκο Τότι έκανε όλη την Ρώμη να κλάψει στο «φινάλε» της καριέρας του και στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Τζένοα.

Μετά απ'αυτό, ο πρωταθλητής κόσμου με την Ιταλία το 2006 προστέθηκε κι αυτός στο Hall of Fame το 2017 αλλά ταυτόχρονα προστέθηκε και στην λίστα των αρχηγών της Ρόμα, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στην Αιώνια Πόλη, ένα επίτευγμα που δεν θα καταφέρει την τώρα εποχή ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι και ίσως δεν θα τα καταφέρουν κι αρκετοί παίκτες στο μέλλον.

Επιμέλεια: Μαρίνος Πάντζης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x