Ελλάδα

Στέργος Μαρίνος στο sportfm.gr: «Πρωταγωνιστές να είναι οι παίκτες και όχι οι πρόεδροι»

Ο Στέργος Μαρίνος, μιλάει στο sportfm.gr για τα όμορφα χρόνια στον Παναθηναϊκό, αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις στην ομάδα...

Ευγενικός, ετοιμόλογος και συνειδητοποιημένος, ο Στέργος Μαρίνος, μιλάει στο sportfm.gr και τη σπουδάστρια στο Κέντρο Αθλητικου Ρεπορτάζ, Αννα Νικολάου για τα όμορφα χρόνια στον Παναθηναϊκό, αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις στην ομάδα, σχολιάζει το Ελληνικό Πρωτάθλημα και τους δύο Δικεφάλους, αναφέρεται στην ανανεωμένη Εθνική Ελλάδος και την δική του ευκαιρία, αλλά και στην ζωή του μακριά από την πατρίδα… Πόσο καθοριστικοί ήταν για την καριέρα του ο Γκιγιέρμο Όγιος, αλλά και ο Γιώργος Δώνης;

Ο άσος της Σαρλερουά, Στέργος Μαρίνος, με καριέρα σε Παναθηναϊκό, αλλά και Ατρόμητο, αποτελεί την… κολώνα στα μετόπισθεν της βέλγικης ομάδας, και με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις δηλώνει ευχαριστημένος επαγγελματικά, ενώ προς το παρόν δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστροφής! Όμως,όπως λέει, όλα είναι ανοιχτά…

Βρέθηκε στην Ελλάδα και στο νησί του, την όμορφη Κω, απολαμβάνει στιγμές από την ηλιόλουστη χώρα του πριν επιστρέψει και πάλι στο Βέλγιο, και δηλώνει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο αδικείται…

Για όσο καιρό φόρεσες τη φανέλα με το τριφύλλι, ένιωσες αγάπη και εκτίμηση από τον κόσμο; Ή ένιωσες ότι θα μπορούσες να λάβεις ίσως μεγαλύτερη εκτίμηση;
Δεν έχεις πολύ εξουσία και δύναμη στο τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Την εποχή που πήγα, πήραμε το νταμπλ. Φυσικά όταν έρχονται οι τίτλοι, ο κόσμος σε αγαπάει και σε θαυμάζει. Όταν, από την άλλη, η ομάδα δεν πηγαίνει καλά είναι λογικό να κρίνεσαι και να υπάρχει αμφιβολία. Έτσι, γίνεται και με όλους τους ποδοσφαιριστές.

Υπάρχει κάποια πικρία που πήρες μαζί μετά τη φυγή σου από τον Παναθηναϊκό;
Καμία απολύτως! Δεν πρέπει να έχεις πικρίες, γιατί πρέπει να κρατάς τα θετικά! Πέρασα πολύ ωραία στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον Ατρόμητο.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;
Θα άλλαζα τον τρόπο που σκέφτομαι και τον τρόπο που επηρεαζόμουν, πριν ή μετά τα παιχνίδια. Όταν έκανα μια καλή εμφάνιση ή μια κακή, δεν θα επηρεαζόμουν τόσο πολύ. Θα προσπαθούσα, όπως κάνω τώρα, να ελέγχω τα συναισθήματά μου.

‘Έχεις ζήσει την ομάδα από μέσα. Σε στεναχωρεί να βλέπεις τον Παναθηναϊκό να «πληγώνεται» αγωνιστικά, λόγω της διοικητικής αναταραχής- αδυναμίας;
Δεν στεναχωρεί μόνο εμένα. Νομίζω όλο τον κόσμο! Γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από έναν καλό Παναθηναϊκό για να υπάρχει ανταγωνισμός. Κανείς δεν θέλει, είτε ο Παναθηναϊκός, είτε η ΑΕΚ, είτε ο Ολυμπιακός να βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση. Γιατί το πρωτάθλημα αποδυναμώνεται έτσι! Δεν μπορώ να συγκρίνω την εποχή που ήμουν εγώ, με την τωρινή. Δεν έχει καμία σχέση. Απλά όσο να ναι σε στεναχωρεί αυτό το γεγονός! Ότι πέρασα από αυτήν την ομάδα και πλέον βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Αυτή η στάση της διοίκησης ήταν ο λόγος που σε έκανε να καταθέσεις προσφυγή; Ένιωσες ότι δεν ήταν ειλικρινείς μαζί σου;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω πολύ να μπω σε αυτή τη διαδικασία, να ξεκινήσουμε αυτή τη κουβέντα, γιατί δεν είναι και ό,τι πιο ωραίο. Τώρα, την προσφυγή την έκανα μόνο και μόνο για να εξασφαλίσω τα δεδουλευμένα. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός δεν ήταν απόλυτα συνεπής. Κάποιες φορές ήταν, κάποιες όχι… Απλά τον τελευταίο χρόνο (της θητείας του) δεν ήταν. Ναι, υπήρχαν κάποια προβλήματα. Μίλησα με τους υπεύθυνους, σχετικά με αυτά που μου είχαν πει. Απλά περιμένω τώρα… Το έκανα απλώς για να εξασφαλίσω τα δεδουλευμένα, που έπρεπε να έχω πάρει πριν από έξι χρόνια.

Κάποιοι από τον φίλαθλο κόσμο θεωρούν αυτή τη στάση αντιεπαγγελματική… Όχι μόνο για εσένα, αλλά για όποιον κατέθεσε προσφυγή. Ποια είναι η απάντησή σου;
Όπως σου είπα και πριν, ο κόσμος θα κρίνει τον καθένα. Εγώ πιστεύω ότι αντιεπαγγελματικό είναι αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός, και όχι εγώ. Έχω μιλήσει και όλοι με καταλαβαίνουν μέσα από την ομάδα. Οπότε το θεωρώ λίγο άστοχο.

Είχες πει ότι δέχθηκες προτάσεις από ομάδες της Ελλάδας. Σκεφτόσουν να δεχθείς μία εξ αυτών αντί να φύγεις στο εξωτερικό; Τι σε σταμάτησε;
Είχα μιλήσει με κάποιες ομάδες στην Ελλάδα, αλλά μετά τον Παναθηναϊκό, ήθελα το επόμενο βήμα να είναι το εξωτερικό, ώστε να ζήσω κάτι διαφορετικό και να πάρω μεγαλύτερες εμπειρίες. Αν θα έμενα στην Ελλάδα, ήμουν και σε ηλικία 25 στα 26, δύσκολα μετά θα μπορούσα να πάω στο εξωτερικό. Οπότε μετά τον Παναθηναϊκό ήταν η κατάλληλη στιγμή! Ένιωθα έτοιμος!

Καταπληκτικές εμφανίσεις με την Σαρλερουά και ανανέωση μέχρι το 2021. Για σένα αυτό είναι το ιδανικότερο φινάλε; Να τελειώσεις την καριέρα σου στο Βέλγιο ή να επιστρέψεις, ίσως, στην Ελλάδα;
Όλα ανοιχτά είναι, δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι. Γιατί έτσι είναι στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, δεν ξέρεις πως θα στα φέρει από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως,από τη στιγμή που είμαι ευχαριστημένος επαγγελματικά, θα προσπαθήσω να μείνω όσο πιο πολλά χρόνια μπορώ. Και αν είναι δυνατόν να τελειώσω την καριέρα μου στο εξωτερικό. Αλλά δεν αποκλείω τίποτα!

Αν σου ερχόταν πρόταση από την Ελλάδα, όχι τώρα που ανανέωσες, σε ένα χρόνο από τώρα για παράδειγμα, θα το σκεφτόσουν σοβαρά;
Έτσι όπως είμαι τώρα όχι. Δεν θα σκεφτόμουν καν να επιστρέψω!

Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις στην καριέρα σου;
Η πρόκριση επί της Ρόμα, μέσα στο Ολίμπικο το 2010, ήταν ιδιαίτερη στιγμή. Όπως και το νταμπλ! Τώρα, με την Σαρλερουά έχω ζήσει πολλές ωραίες στιγμές, όπως τη δεύτερη χρονιά μου στην ομάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι προκριθήκαμε στο Γιουρόπα Λίγκ με γκολ δικό μου, στο τέλος! Όποτε ήταν μια στιγμή που δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Η ομάδα ξανά βγήκε μετά από 21 χρόνια στην Ευρώπη. Ήταν δυνατή στιγμή!

Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα;
Δεν θα σου πω ψέματα, δεν βλέπω πάρα πολύ. Βλέπω κάποιους αγώνες όταν μπορώ, γιατί το πρόγραμμά μου δεν το επιτρέπει. Αλλά η αλήθεια είναι δεν έχω παρακολουθήσει πάρα πολύ. Είδα τον τελικό ΠΑΟΚ- ΑΕΚ. Το είδα και μου άρεσε αυτό που είδα, μου άρεσε το παιχνίδι.

Από την ελάχιστη εικόνα που έχεις, ποιος θα ήταν ο κατάλληλος πρωταθλητής;
Θα ναι δύσκολο να σου πω… Αγωνιστικά η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ήταν οι καλύτερες ομάδες και δίκαια ήταν στην πρώτη και την δεύτερη θέση, απ’ ότι έβλεπα και άκουγα, όσο μπορούσα. Αλλά από εκεί και πέρα, το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε μέσα στο γήπεδο, αυτό ήταν το μόνο άσχημο.

Ουτοπικά… Τι πιστεύεις πως θα μπορούσε να βελτιωθεί στην Ελλάδα; Βλέποντας και το βελγικό πρωτάθλημα…
Να καταλάβουν κυρίως οι παράγοντες, οι πρόεδροι και όλοι, ότι στο ποδόσφαιρο πρωταγωνιστές είναι οι προπονητές και κυρίως οι ποδοσφαιριστές. Αν δεν σταματήσουν να αναπαράγουν πράγματα, να μιλάνε για τους διαιτητές, να μιλάνε για λάθη που γίνονται, και γενικότερα για πράγματα που γίνονται έξω από τον αγωνιστικό χώρο, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Και φυσικά να τηρούνται οι νόμοι και να υπάρχει πειθαρχία και αστυνόμευση.

Το ελληνικό πρωτάθλημα για τον Μαρίνο…
Αδικείται! Αδικείται το ελληνικό πρωτάθλημα και ο τρόπος που το προβάλλουν, και στο εξωτερικό και γενικότερα στην Ελλάδα. Αδικούνται όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές…

Ποια ήταν η σημαντικότερη συμβουλή που δέχθηκες στο χώρο και από ποιόν;
Κυρίως από τους προπονητές. Να πιστεύω στον εαυτό μου και να μην επηρεάζομαι εξω-αγωνιστικά από ότι γίνεται. Να βελτιώνομαι παιχνίδι με παιχνίδι. Σημαντικό είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Σε ότι κάνεις, ακόμη και όταν «πέφτεις» και όταν αποτυγχάνεις. Να συνεχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Ποιος ήταν ο μέντοράς σου στο ποδόσφαιρο και στην καριέρα σου;
Καθοριστικός ήταν ο προπονητής που με έβαλε σε αυτή τη θέση, δεξί μπακ, που έχω κάνει και καριέρα μέχρι τώρα. Ήταν ο Γκιγιέρμο Όγιος, όταν ήμουν 19 χρονών, στον Ατρόμητο. Ήταν αυτός που από χάφ με έβαλε να παίζω σε αυτή τη θέση και μου είπε πως μπορώ να κάνω καριέρα. Να εξελιχθώ. Όπως κι έγινε! Αλλά σημαντικός σαν προπονητής, αυτός που με βοήθησε πιο πολύ να εξελιχθώ ως δεξί μπακ, ήταν ο Γιώργος Δώνης! Ήμουν στον Ατρόμητο, παρόλο που έμεινα πολύ λίγο μαζί του. Όμως μου έχει μείνει γιατί χωρίς τις συμβουλές του και χωρίς τον τρόπο που μου έμαθε να βλέπω αυτή τη θέση, πιστεύω δεν θα έκανα αυτή την καριέρα.

Θεωρείς ότι έπρεπε να έχεις πάρει περισσότερες ευκαιρίες στην Εθνική ομάδα; Έχεις παράπονο ως προς αυτό;
Παράπονο… δεν θα το έλεγα, γιατί εγώ προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος με την ομάδα μου. Από εκεί και πέρα ο προπονητής κάνει τις επιλογές. Και αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να τις σεβαστεί.

Με βάση τις δικές σου πολύ καλές εμφανίσεις;
Θεωρώ πως έκανα πολύ καλές εμφανίσεις φέτος. Έπαιξα σε όλα τα παιχνίδια! Έχασα μόνο ένα παιχνίδι, λόγω καρτών. Αλλά έκανα σαράντα περίπου 90λεπτα! Οπότε θεωρώ ότι έκανα πολύ καλή χρονιά. Αλλά και πάλι, η επιλογή του προπονητή είναι αυτή οπότε πρέπει να τη σεβαστούμε.

Ο Σκίμπε και τα πολλά νέα παιδιά. Είναι καλό για το μέλλον της Εθνικής;
Φυσικά! Ο κάθε ποδοσφαιριστής θα πάρει αυτό που αξίζει. Και αν κάνει μια καλή χρονιά, θα πάει στην Εθνική. Τώρα ο καθένας, και ο προπονητής της Εθνικής και οι ποδοσφαιριστές κρίνονται εκ του αποτελέσματος και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά θεωρώ πως είναι πολύ καλό να δίνονται ευκαιρίες και σε άλλα παιδιά!

Αγαπημένη ομάδα Μουντιάλ… Το Βέλγιο ή θα κάνεις την ανατροπή και θα πεις κάποια άλλη;
Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο που παίζει η Ισπανία. Θα υποστηρίξω και πάλι Ισπανία! ‘Όμως και το Βέλγιο θα είναι από τις αγαπημένες μου.

Όσο για το φαβορί…
Ως συνήθως Ισπανία, Γερμανία και Βραζιλία!

Ποια τα θετικά του Βελγίου, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα;
Η οργάνωση κυρίως και οι συνθήκες εργασίας. Σκέφτεσαι, για παράδειγμα στον δικό μου τομέα, πώς να γίνεις καλύτερος μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση. Δεν σκέφτεσαι καθόλου τα εξω-αγωνιστικά και δεν υπάρχει παρασκήνιο, όπως στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x