Strictly Football

Η δημιουργία αποτελεί το βασικό πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Παναθηναϊκός

Το Strictly Football επιστρέφει για να αναλύσει το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Πογιάτος στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, απέναντι σε κλειστές άμυνες, όπως έδειξε το φιλικό με τη Λαμία.

Ο Ντανι Πογιάτος έχει σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση μπροστά του, με τα πολλά νέα πρόσωπα που έχει να διαχειριστεί, προκειμένου να παρουσιάσει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Είναι βέβαιο πως ειδικά στο ξεκίνημα θ’ αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως είναι το πάντρεμα των κατάλληλων συνθέσεων και τον ενδεδειγμένων μιγμάτων παικτών, ώστε να βγει κάτι θετικό σαν αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο. Οι «πράσινοι» έδωσαν ένα φιλικό παιχνίδι το Σάββατο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που τους έδωσε ένα καλό μάθημα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός ήταν και ο στόχος του φιλικού. Να δοκιμαστεί το «τριφύλλι» σε τεστ με ομάδα, από εκείνες που συνήθως του στερούν βαθμούς, οι οποίοι του κοστίζουν πολύ σε μια σεζόν.

Τα φιλικά είναι πολύ εύκολο να σε οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Ποδοσφαιρικά η εικόνα που άφησαν χθες οι δύο αντίπαλοι είναι απόλυτα λογικοί. Η ομάδα της Φθιώτιδας είχε μοναδική προσθήκη τον Σαραμαντά και κατά τα άλλα μια ίδια ομάδα με πέρσι, ο Παναθηναϊκός ήταν ένα τελείως διαφορετικό σύνολο. Το αποτέλεσμα σε ένα φιλικό προετοιμασίας, κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογικό, όπως θα ήταν νορμάλ και σε ξεκίνημα πρωταθλήματος, αν οι δύο αντίπαλοι παρουσίαζαν αυτή την εικόνα. Από εκεί και μετά υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα επί μέρους σημεία, στα οποία θα πρέπει να σταθούμε, ως προς τους «πράσινους».

To σοβαρότερο πρόβλημα είχε να κάνει με την ανάπτυξη του. Με την Λαμία στημένη σωστά και πολλές φορές αρκετά ψηλά και συμπαγή, χωρίς να αφήνει χώρους, υποχρέωνε τον Παναθηναϊκό, στην εκκίνηση σε προσπάθεια παιχνιδιού να γίνει κατέβασμα της μπάλας από τα άκρα και στη συνέχεια σε συνεχή υποχρέωση του Αγιούμπ, να κατεβαίνει ανάμεσα στα δύο στόπερ ώστε να διασχίσει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσει στην μεσαία γραμμή, κουβαλώντας μόνος του την μπάλα για να κάνει παιχνίδι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να μοιάζει ο Παναθηναϊκός ξεκομμένος και με μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις γραμμές του, Κουρμπέλης και Αθανασακόπουλος, αναγκαζόντουσαν να μένουν κάπου στο κέντρο και πιο πίσω, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κενό, ειδικά με την μπροστινή γραμμή που έμοιαζε απομονωμένη. Όποτε η μπάλα έφτασε μέχρι πιο πάνω από το κέντρο, με καλές προϋποθέσεις, πήγαινε κυρίως αριστερά στον Καρλίτος, που έδειξε να το έχει στο ένας με έναν, αλλά δε νομίζω πως οι «πράσινοι» τον έχουν αποκτήσει για να παίζει στα πλάγια.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν γίνεται ξεκάθαρο, πως οι «πράσινοι» χρειάζονται έναν ποδοσφαιριστή, για να πάρει την πρώτη μπάλα και να μοιράσει σωστά το παιχνίδι. Τέτοιος δεν μπορεί να είναι ο Αγιούμπ που είναι οκτάρι ή δεκάρι. Μπορεί σε ικανότητα να είναι σε θέση να το πράξει, αλλά μετά από 20-25 λεπτά που θα κάνει κάτι τέτοιο, θα έχει ήδη σπαταλήσει πολλή ενέργεια. Ο Κουρμπέλης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το πράξει αυτό. Αν και νέος, ο μοναδικός από το χθεσινό ματς που απέδειξε να έχει τα φόντα να το κάνει είναι ο Αλεξανδρόπουλος που αποδεικνύει κάθε φορά πως πρόκειται για έναν σύγχρονο box-to-box χαφ και με τα υπάρχοντα δεδομένα, αν οι «πράσινοι» δεν κινηθούν σε εκείνο το σημείο, θεωρώ πως έχει σοβαρές πιθανότητες, ακόμα και για βασικός ήδη. Το 4-2-3-1 θα μπορούσε να αποτελέσει τη μία λύση. Σε πιο εύκολα ματς θεωρητικά, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και τον Βιγιαφάνες σαν εσωτερικό μέσο, αλλά το βλέπω λιγότερο πιθανό, από το να τον βλέπαμε σαν δεύτερο χαφ, δίπλα στο εξάρι, σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός έπαιζε με δύο χαφ στην μεσαία γραμμή.

Ένα άλλο θέμα που φάνηκε είναι πως ο Παναθηναϊκός όταν βρίσκεται σε φάση επίθεσης και στην προσπάθειά του ν’ ανεβαίνει συνολικά ψηλά στο 4-3-3. Σε αυτή τη φάση οι «πράσινοι» μπορεί να βρεθούν πολλές φορές εκτεθειμένοι στην κόντρα επίθεση, με τον Βέλεθ και τον Σένκεφελντ σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν ν’ ακολουθήσουν. Δεν ήταν λίγες οι φάσεις που ο Διούδης, χρειάστηκε να παίξει ρόλο λίμπερο για να προλάβει τα χειρότερα.

Σε ατομικό επίπεδο, περίμενα να δω τον Καρλίτος να αγωνίζεται και στο κέντρο της επίθεσης. Έδειξε κάποια καλά στοιχεία στο ένας εναντίον ενός, αλλά θεωρώ πως αποτελεί έναν παίκτη που θα κάνει την διαφορά όταν θα παίξει σε ρόλο φορ. Ο Φακούντο Σάντσες, φημίζεται για την επιθετική του φύση και για τα ανεβάσματά του, ωστόσο αυτά, παρά την επιθυμία του, ήταν πολύ περιορισμένα, ενώ από την άλλη φάνηκε να έχει ορισμένα ανασταλτικά θέματα, δίχως ν’ αποκλείω πάντως πως θα χρειαστεί και χρόνος προσαρμογής και θα δούμε καλύτερα πράγματα.

Από το παζλ λείπει ο αριστερός μπακ, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει και από το περιβάλλον του Ουάρντα, πως ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Το βέβαιο είναι πως ο Πογιάτος, έχει πολλή δουλειά μπροστά του, για να μπορέσει να χτίσει την ομάδα, ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας.


Facebook:Κωστας Μιαου
Instagram: @kostasmiaoules

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x