Strictly Football

Πώς η ΑΕΚ αρίστευσε εκτός έδρας στα πλέι-οφ

Το Strictly Football επισημαίνει την αποτελεσματικότητα της διάταξης που οδηγεί την ΑΕΚ σε ένα εξαιρετικό σερί εκτός έδρας στα πλέι-οφ με το απόλυτο των 12 βαθμών σε 4 παιχνίδια ως φιλοξενούμενη.

Ένα κρεσέντο της Ένωσης στα εκτός έδρας παιχνίδια της έξτρα διαδικασίας των πλέι-οφ, είναι αυτό που την κρατάει ζωντανή στο κυνήγι της 2ης θέσης, με πολλές πιθανότητες να καταφέρει τον στόχο της. Μπορεί στο αποψινό ματς με τον Παναθηναϊκό, να αντιμετώπισε θέματα στα πρώτα 25-30 λεπτά, ουσία είναι ωστόσο, πως έχει ανταπεξέλθει απόλυτα στις αναμετρήσεις σαν φιλοξενούμενη. Η στήλη θα προσπαθήσει ν’ αναλύσει γιατί αυτό το σχήμα, έχει οδηγήσει την Ένωση στο απόλυτο όταν παίζει εκτός έδρας, αλλά και να εξηγήσει γιατί με τον Παναθηναϊκό και στα δύο παιχνίδια, ο Μάσιμο Καρέρα, έκανε συγκεκριμένες επιλογές.

Πραγματικά αξιοσημείωτες οι επιδόσεις στα εκτός έδρας παιχνίδια των πλέι-οφ για την ΑΕΚ στα εκτός έδρας παιχνίδια. Η Ένωση μέχρι στιγμής έχει σημειώσει 11 γκολ σαν φιλοξενούμενη, έναντι μόλις 6 στα παιχνίδια που έχει παίξει σαν γηπεδούχος. Μοιάζουν να είναι και περισσότερες οι φάσεις που έχει βγάλει σε αυτά τα τέσσερα εκτός έδρας. Βέβαια η εικόνα στο ματς με τον Παναθηναϊκό, δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο στα άλλα τρία εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά μην ξεχνάμε πως οι «πράσινοι» είναι η ομάδα που σταθερά τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Ένωση.

Στο μοναδικό ματς με το οποίο η ΑΕΚ ξεκίνησε σε εκτός έδρας παιχνίδι, με 4-2-3-1, ήταν αυτό του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ. Με την επισήμανση ωστόσο, πως όταν ο Λιβάια, άνοιξε το σκορ και σε εκείνο το παιχνίδι, ο σχηματισμός γύρισε σε 4-3-3 και πάλι, με τον Μάνταλο να τοποθετείται ως αριστερό εσωτερικό χαφ στο φινάλε του πρώτου μέρους. Εκεί ξεκίνησε με Αλμπάνη και Λιβάια στα άκρα και τον Ολιβέιρα στην κορυφή με δεκάρι του Μάνταλου. Στο 44’ με την αλλαγή διάταξης ήρθε το 4-3-3, με τον Βέρντε να μπαίνει στη θέση του Αλμπάνη και πέντε λεπτά μετά να σημειώνει το γκολ που κλείδωσε τη νίκη.

Στην Τούμπα η ΑΕΚ, που κάνει το πρώτο πραγματικά πολύ καλό παιχνίδι της στα πλέι-οφ, η επιλογή του Καρέρα θα είναι να ρίξει στο ματς τον Σιμόες σαν καθαρό κόφτη και με εσωτερικά χαφ τους Μάνταλο και Κρίστιτσιτς, ενώ η τριάδα μπροστά θα είναι οι Αλμπάνης, Λιβάια και Ολιβέιρα. Η ΑΕΚ σε αυτό το ματς θα παίξει τον ΠΑΟΚ σαν τη γάτα με το ποντίκι και έχοντας συντριπτική υπεροχή στο πρώτο μέρος κυρίως, δεν κινδύνεψε ουσιαστικά, από τον Δικέφαλο του Βορρά. Η Ένωση σε αυτό το ματς είχε αλληλοκαλύψεις, κέρδισε σχεδόν όλες τις μονομαχίες και έβγαλε πάρα πολλές φάσεις που αν τελείωνε σωστά, θα έβγαζε και μεγαλύτερο σκορ.

Η ΑΕΚ θα πραγματοποιήσει ένα καταιγιστικό παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου θα βγάλει πάρα πολλές φάσεις για γκολ και θα φτάσει στην ευρύτερη νίκη της στα πλέι-οφ, με τον Μάνταλο και τον Κρίστιτιτς εσωτερικά χαφ, τον Σιμόες κόφτη και τους Λιβάια και Βέρντε στα πλάγια, να πλαισιώνουν στην επίθεση τον Ολιβέιρα. Μια ΑΕΚ που στο συγκεκριμένο ματς, είχε πολύ μεγάλη δημιουργία, έφτασε σε τέσσερα γκολ και με πολλή παραγωγή παιχνιδιού και από τα άκρα της.

Για να φτάσει το αποψινό ματς, με τις πολλές ιδιαιτερότητες και να κατακτήσει η ΑΕΚ τη νίκη, έστω και με εμφάνιση που δεν ήταν ανάλογη των προηγούμενων. Ο Καρέρα επέλεξε να ρίξει τον Μάνταλο δεξιά στην επίθεση, ρίχνοντας και τα τρία χαφ που έχει διαθέσιμα και με μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Αυτό συνέβη, γιατί ο Καρέρα ξέρει πως ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με πάρα πολλά τρεξίματα και από την άλλη ήθελε να ασκήσει περισσότερη πίεση στους «πράσινους». Η επιλογή του σαν εικόνα, μπορεί να μην δικαιώθηκε απόλυτα, αλλά από συνδυαστική πίεση των Σιμάνσκι και Ολιβέιρα, έρχεται η φάση του λάθος του Κολοβέτσιου που φέρνει και το γκολ του Πορτογάλου και στην ουσία κρίνει το παιχνίδι.

Για το τελευταίο ματς και την κάπως χειρότερη εικόνα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, έχει συνάρτηση και η απουσία του Μάνταλου από τον χώρο των τριών του κέντρου, αφού από επιλογή του προπονητή, επιλέχθηκε να παίξει πλάγια δεξιά μπροστά. Από την άλλη ο Σιμόες πήγε πάρα πολύ καλά και πάλι, ενώ ο Κρίστιτσιτς, φάνηκε στο ματς κόντρα στο «τριφύλλι» να έχει περισσότερα τρεξίματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, οι προσαρμογές και η επιλογή του Καρέρα να ρίξει και τα τρία κλασσικά χαφ στα ματς με τον Παναθηναϊκό, είχαν να κάνουν ακριβώς με το γεγονός πως ο Ιταλός, υπολογίζει πάρα πολύ τα τρεξίματα της ομάδας του «τριφυλλιού». Βέβαια στο 1-1 έπαιξε και ρόλο το γεγονός πως οι Ολιβέιρα και Αραούχο ήταν ανέτοιμοι, με αποτέλεσμα να παίξει σαν ψευτοεννιάρι σε εκείνο το ματς, ο Μάνταλος.

Κλείνοντας αξίζει να επισημανθεί πως στα πλέι-οφ και για την επιτυχία του συγκεκριμένου σχηματισμού ως τώρα, έπαιξαν ρόλο οι πολύ σταθερές εμφανίσεις των ακραίων μπακ, ειδικά του Παουλίνιο από την στιγμή που πήρε παιχνίδια στα πόδια του.



Facebook:Κωστας Μιαου
Instagram:@kostasmiaoules

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x