Μια παρέα Αργυραδιτών ιδρύει στις 5 Μαϊου του 1968 τον ΑΠΣ Κρόνος Αργυράδων με το επίσημο καταστατικό να έχει ημερομηνία 11 Ιουλίου 1968. Ο Κρόνος θα γίνει πόλος έλξης στην ευρύτερη περιοχή, από την Μεσογγή έως το Περιβόλι. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν προσφέρει στην ένδοξη Ιστορία του Κρόνου που από τα πρώτα χρόνια φάνηκε ότι ο ρόλος του θα ήταν πρωταγωνιστικός στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νησιού και θα γινόταν μια από της μεγάλες ομάδες σε τίτλους και διακρίσεις. Η ιστορική διαδρομή των 51 ένδοξων χρόνων είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε σε ορισμένα πρόσωπα με κριτήριο τη μακρά θητεία του στα δρώμενα του Κρόνου, χωρίς να υποτιμάμε την προσφορά όλων. Ο Βασίλης Καλούδης του Νεκταρίου έχει διατελέσει πρόεδρος για πέντε και περισσότερα χρόνια. Πάνω από τρία χρόνια στην προεδρία και για πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις του ΔΣ ο Κωνσταντίνος Καββαδίας του Γεωργίου (Μπέκος) και ο Χρόνης Γιαννιώτης (Μαρίνου).

Ο σημερινός πρόεδρος του Κρόνου Γιάννης Καραϊσαρλή έχει ξεπεράσει τα πέντε συνεχόμενα χρόνια στην προεδρία δημιουργώντας ένα μεγάλο ρεκόρ. Δίκαια χαρακτηρίζεται αναμορφωτής του Κρόνου, αφού παρέλαβε μια ομάδα σε παρακμή, χωρίς στόχους και όραμα στα τελευταία σκαλοπάτια της Α΄ κατηγορίας το 2014 και την ανέβασε μαζί με τους άξιους συνεργάτες του στην κορυφή του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου και στη FOOTBALL LEAGUE κατακτώντας πέντε τίτλους σε πέντε χρόνια!

Τα πεντηκοστά πρώτα γενέθλια συμπίπτουν με το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του Κρόνου που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής!

Ένα πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής!
Ο Κρόνος την περίοδο 2018 -19 ξεφεύγει από τα όρια της Κέρκυρας και γίνεται γνωστός σε όλη την Ελλάδα κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή στον 3ο Όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Μέσα σε δυο χρονιές εκτοξεύεται από την Α1 ΕΠΣΚ στη FOOTBALL LEAGUE!

Δ΄ Εθνική και στην τρίτη θέση!
Το 2005-06 συμμετέχει στην Δ’ εθνική και κατακτά την τρίτη θέση. Το 2006-07 κατέκτησε την 6η θέση στο πρωτάθλημα. Το 2007-08 τερματίζει στην 8η θέση. Το 2008-09 παραιτείται από το πρωτάθλημα στα μισά της σεζόν λόγω οικονομικών προβλημάτων και επιστρέφει στα τοπικά πρωταθλήματα.

Τρία πρωταθλήματα και ένα ρεκόρ!
Έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα της Α1 ΕΠΣΚ (1983-84,2004-05,2017-18). Το 1983-84 κατακτά για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κέρκυρας-Θεσπρωτίας και ανεβαίνει στην τότε Α΄ Εθνική Ερασιτεχνική, μεταγενέστερα Δ’ Εθνική. Το 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα και κέρδισε την άνοδο στην Γ’ Εθνική.

Γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα και δεν εδρεύει στην πόλη της Κέρκυρας. Επίσης είναι η τελευταία πρωταθλήτρια με την κοινή συμμετοχή ομάδων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

Τέσσερα κύπελλα και δυο ρεκόρ!
Έχει κατακτήσει 4 κύπελλα ΕΠΣ Κέρκυρας: (1977-78,1987-88,2006-07,2015-16) παίζοντας σε 10 τελικούς. Φιναλίστ κυπέλλου ΕΠΣ Κέρκυρας: 6 (1976-77,1979-80,1981-82,1994-95,2005-06,2007-08) Για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα στην Ιστορία της ΕΠΣΚ Κέρκυρας (με τη συμμετοχή ομάδων της Θεσπρωτίας), ομάδα από τη Γ΄ κατηγορία συμμετέχει σ ’ έναν τελικό! Ήττα από τον Α.Ο Κέρκυρα (μόλις είχε ανέβει μέσω μπαράζ στην Εθνική κατηγορία), στο Εθνικό Στάδιο την περίοδο 1976 – 77. Ως ομάδα Β΄ κατηγορίας συμμετέχει στον τελικό του κυπέλλου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπου νικά τον Α.Ο Κέρκυρα (Εθνική κατηγορία) με 2-0 στις Αργυράδες την περίοδο 1977 – 78!

Δυο μεγάλες πορείες μέχρι τους «8» του κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας!
Το 1987-88 κατέκτησε το κύπελλο για δεύτερη φορά και συμμετέχει στο κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος. Κατάφερε να φτάσει ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης αποκλείοντας τον Α.Ο Άνω Σύρου, Ολυμπιακό Λουτρακίου. Αποκλείστηκε από την Μινωική Ηρακλείου στην Κρήτη.

Το 2015-16 κατέκτησε το κύπελλο ξανά. Για δεύτερη φορά στην ιστορία του έφθασε στα προημιτελικά του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος.
Τρία Super Cup (Σούπερ κάπ)!
Έχει κατακτήσει 3 Super Cup (Σούπερ κάπ) ΕΠΣ Κέρκυρας (2007,2016,2018)
Τρία πρωταθλήματα Α΄(Β’ ) ΕΠΣ Κέρκυρας!
Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Α΄(πρώην Β΄) ΕΠΣ Κέρκυρας (1972-73,1977-78,2012-13)
Ένα πρωτάθλημα Β΄(Γ΄) ΕΠΣ Κέρκυρας!
Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Β΄(πρώην Γ΄) ΕΠΣ Κέρκυρας (1976-77)

Το πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΚ στα τμήματα υποδομής!
Στα τμήματα υποδομής ο Κρόνος είναι από τις πρώτες ομάδες στο νησί που δημιούργησαν και μάλιστα κατέχει την τιμητική διάκριση να είναι ο πρωταθλητής στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Ε.Π.Σ.Κ το 1985-86, κερδιζοντας τον Ο.Φ.Α.Μ με 5-0 στον τελικό (συμμετείχαν: Κρόνος, Παλλευκιμμαϊκος, Ο.Φ.Α.Μ, Όλυμπος).

Χωρίς γήπεδο – 17 χρόνια κοροϊδίας!
Το μεγάλο πρόβλημα του Κρόνου Αργυράδων είναι η έλλειψη γηπέδου. Από το 1970 έως το 2002 το γήπεδο Αργυραδων (υπήρχε από το 1957,ένα από τα πρώτα γήπεδα στο νησί) ήταν έδρα του Κρόνου και πολλών άλλων ομάδων της Νότιας Κέρκυρας. Καταργήθηκε το 2002 με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής. Από τότε ο Κρόνος χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο Περιβολίου. Για τις ανάγκες της Γ εθνικής μετακόμισε στο Κανόνι, στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Κέρκυρας.

Ολοφάνερη η αδιαφορία και η αδικία της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον Κρόνο.

Ανεκπλήρωτες έμειναν και οι υποσχέσεις της πολιτείας για κατασκευή αθλητικού κέντρου στις Αργυράδες. Το 2007 ο τότε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γ. Ορφανός υποσχέθηκε «συνθετικό χλοοτάπητα» στο γήπεδο Αργυράδων που δεν υπήρχε, αφού δεν είχαν ξεκινήσει οι βασικές εργασίες για να καθαριστεί και να ισοπεδωθεί η συγκεκριμένη έκταση.

Στασιμότητα όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου για μια πενταετία, λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, των βουλευτών του νησιού και της πολιτείας. Ωστόσο, από το 2012 και μετά το ενδιαφέρον τοπικών φορέων και κατοίκων θα φέρει κάποια αποτελέσματα. Το γήπεδο κάτω από την Αγία Τριάδα καθαρίζεται και ισοπεδώνεται, γίνεται έρανος για να μαζευτούν χρήματα. Αλλά οι εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι, «περί άλλων τυρβάζουν», ενώ οι Βουλευτές μας ασχολούνται με τη … «σωτηρία της πατρίδος».
Από τότε κανένα ενδιαφέρον – καμιά συζήτηση από Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, Βουλευτές.

Λένε, όμως, πονηρά – πονηρά διάφοροι τοπικοί άρχοντες, αφού για την έκταση κάτω από την Αγία Τριάδα, στην Ανάληψη εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, πώς ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Πολιτεία να εγκρίνουν κονδύλια για την κατασκευή γηπέδου; Άρα άδικα διαμαρτύρονται, όσοι διαμαρτύρονται και η «Φωνή των Αργυραδιτών» και διεκδικούν. Γήπεδο δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.

Απαντάμε ότι όλα αυτά είναι εκ του πονηρού! Εκείνο που λείπει δεν είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας, αλλά η πολιτική βούληση για αθλητικό κέντρο στις Αργυράδες.

Οι ίδιοι τι κάνουν για να υπάρξουν τίτλοι. Γνωρίζουν και τι έχουν κάνει τώρα που ο Κρόνος έχει δρομολογήσει την κατασκευή γηπέδου σε άλλη έκταση, στις Αμμούσες; Πέρα από αυτό, έχουν μελετήσει το θέμα, έχουν πρόταση για να γίνει γήπεδο σε άλλη έκταση; Όχι, βέβαια! Γιατί δεν ενδιαφέρονται. Για αυτό ας αφήσουν τις δικαιολογίες. Είναι αδικαιολόγητοι! Αιδώς Αργείοι!

Ανάγκη για σύγχρονο αθλητικό Κέντρο
Όμως οι Αργυράδες έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο για να καλύπτει τις ανάγκες για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των νέων. Ακόμα σημαντικός λόγος είναι που ο ιστορικός Κρόνος με την άνοδό του στη Β΄ Εθνική έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε το δικό του σπίτι!

Πηγή:www.argyrades.gr