Αγγλία

Θα «φτιάξει» νέο προπονητή ή θα πληρώσει υπεραξία

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει στο sport-fm.gr για τις επιλογές που έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο θέμα της αντικατάστασης του Ζοσέ Μουρίνιο.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Το θέμα της ημέρας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν χωρίς αμφιβολία η απόφαση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ν’ απομακρύνει τον Ζοσέ Μουρίνιο από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Μια εξέλιξη βέβαια που ήταν αναμενόμενη καθώς τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε να κάνει με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Μια εικόνα που αν μη τι άλλο ήταν απογοητευτική ειδικά για τα δεδομένα της συγκεκριμένης ομάδας. Η απόφαση για την απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο ήταν μονόδρομος για την διοίκηση του αγγλικού συλλόγου. Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ήταν πολύ βαρύ για τον Πορτογάλο αλλά το μείζον θέμα πλέον για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο επόμενος προπονητής.

Ποιος θα είναι λοιπόν ο κόουτς που θα μπορέσει να σηκώσει το «βάρος» που έχει αφήσει ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Προφανώς κανείς, γιατί το συγκεκριμένο «βάρος» είναι μεγάλο. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Γιουνάιτεντ θα πρέπει να ξεπεράσει το «σύνδρομο Φέργκιουσον».

Δεν είναι εύκολο, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολο. Και ίσως και να είναι νωρίς για να «απογαλακτιστεί» η τεράστια αυτή ομάδα από τον θρυλικό σερ Άλεξ. Αυτός όμως πρέπει να είναι ο στόχος της Γιουνάιτεντ και όχι να ψάχνει να βρει τον νέο Φέργκι. «Αυτός» δεν υπάρχει όσο και αν θα ήθελαν να κλωνοποιήσουν τον Σκωτσέζο οι οπαδοί του συλλόγου.

Η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μπροστά της δύο επιλογές. Η μια είναι να «φτιάξει» έναν προπονητή δίνοντας του τα «κλειδιά» της ομάδας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Να κάνει δηλαδή μια επιλογή ενός νέου τεχνικού, ενδεχομένως παλιού παίκτη της ομάδας (ο Κάρικ ήταν για παράδειγμα βοηθός του Μουρίνιο), ο οποίος θα γνωρίζει εκ των έσω πράγματα και καταστάσεις στο Ολντ Τράφορντ.

Κι επαναλαμβάνουμε, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες για «δημιουργία» ενός νέου σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Κανείς δεν πρέπει να «φορτώσει» με αυτό το άγχος τον επόμενο προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιατί πολύ απλά το πρότζεκτ θ’ αποτύχει και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο δεύτερος δρόμος που έχει μπροστά της η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πρόσληψη ενός μεγάλου ονόματος, όπως για παράδειγμα είναι ο Ζιντάν ή ακόμα και ο Ποκετίνο. Ο τελευταίος που έχει δουλέψει και στην Τότεναμ παρουσιάζοντας ωραίο ποδόσφαιρο είναι για πολλούς η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει η Γιουνάιτεντ.

Εδώ όμως υπάρχει κι ένα αλλά και αφορά τα χρήματα που θα πρέπει να δώσει η Γιουνάιτεντ για να πάρει για παράδειγμα τον Ποκετίνο, ο οποίος έχει συμβόλαιο με τους Λονδρέζους. Κι όταν λέμε ότι θα πρέπει να δώσει χρήματα εννοούμε πως για να δώσει το «οκέι» η Τότεναμ θα χρειαστεί να βγουν από τα ταμεία της Γιουνάιτεντ καμιά…εικοσαριά εκατ. ευρώ και ίσως και να μην φτάνουν. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως η Μάντσεστερ θα χρειαστεί να πληρώσει «υπεραξία» σε περίπτωση που θελήσει να «σπάσει» συμβόλαιο προπονητή.

Κι όταν οι ομάδες ξέρουν τις οικονομικές δυνατότητες της Γιουνάιτεντ είναι λογικό να ζητάνε μυθικά ποσά. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως φανερώνουν μια πρόθεση της αγγλικής ομάδας να πορευτεί με μια προσωρινή λύση μέχρι το καλοκαίρι κι εν συνεχεία βλέπουμε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x