Ελλάδα

Θέλει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ ο Αυγενάκης, «αιτία πολέμου» για το ποδόσφαιρο!

Αναβρασμός και αντιδράσεις στις τάξεις των ΕΠΣ και πολλών ΠΑΕ, από την ξεκάθαρη πλέον πρόθεση Αυγενάκη να αποδυναμώσει τις Ενώσεις ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αποκάλυψε τις σκέψεις του ήδη από την συνάντηση των τεσσάρων «μεγάλων» ΠΑΕ στην «Μεγάλη Βρετάνια»: Πρόθεσή του είναι να αλλάξει το σύστημα εκλογής του προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, διευρύνοντας το εκλογικό σώμα με περισσότερους εκλέκτορες, ώστε να αποδυναμώσει τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Οι προθέσεις του υφυπουργού επιβεβαιώθηκαν και την Πέμπτη (23/1) στην διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Steering Committee στη ΓΓΑ, της επιτροπής που συστάθηκε από κοινού με FIFA/UEFA για να δώσει λύσεις σε θέματα ασφάλειας των γηπέδων και βίας, καθώς και της ακεραιότητας των αγώνων και των διοργανώσεων.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε ότι πρόθεσή του, είναι να βρεθεί ένα πιο δημοκρατικό σύστημα, με διευρυμένη εκλογική βάση, που δεν θα περιορίζεται στην ψήφο των προέδρων των ΕΠΣ και των ΠΑΕ. «Να εξετάσουμε…», είπε, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο μίλησε για «πρόθεση κατάθεσης σχεδίου νόμου που θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση»!

Είναι βέβαιο πως τις σκέψεις αυτές, συμμερίζονται και οι τοποτηρητές των FIFA/UEFA, διότι πρόκειται για θέμα που εμπίπτει αυστηρά στο πεδίο του αυτοδιοίκητου. Για να μιλάει ανοιχτά για αυτό, σημαίνει πως έχει και το δικό τους «οκέι».

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Και παρά το γεγονός ότι ο Αυγενάκης δεν έχει μιλήσει ακόμα για κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, οι αντιδράσεις από τις ΕΠΣ και από πολλές ΠΑΕ αναμένονται ιδιαίτερα δυναμικές.

Ήδη, στη συνάντηση των «Big-4» στην «Μεγάλη Βρετάνια», υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τις απόψεις του οποίου για το συγκεκριμένο θέμα είναι βέβαιο πως συμμερίζεται τουλάχιστον και ο ΠΑΟΚ.

Στις τάξεις των Ενώσεων δε, η προσπάθεια αποδυνάμωσής τους αποτελεί «αιτία πολέμου» και ήδη δηλώνουν ότι μια τέτοια αλλαγή δεν θα περάσει ποτέ από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.

Οι πιο σκληροπυρηνικοί, εξάλλου, ισχυρίζονται πως ο Αυγενάκης θέλει ίσως να εξυπηρετήσει τον Ολυμπιακό, επειδή η δυναμική του σε επίπεδο ΕΠΣ είναι πλέον σχεδόν μηδενική.

Πάντως το διάστημα που ακολουθεί είναι κρίσιμο, με δεδομένο πως οι εκλογές στην ομοσπονδία θα γίνουν πιθανότατα τον Ιούλιο και όχι τον Οκτώβριο όπως ήταν προγραμματισμένο. Και ήδη άπαντες προετοιμάζονται…

Να προστεθεί εδώ, ότι στην συνεδρίαση της Steering Committee, ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, εξέφρασε και μια δική του σκέψη, που αφορά τον διαχωρισμό διαιτησίας-Ενώσεων, να πάψουν δηλαδή οι διαιτητές να αποτελούν μέλη των ΕΠΣ και να επανέλθει το παλαιό καθεστώς με τους διαιτητές να έχουν τη δική τους ομοσπονδία. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί πως θα υπάρχουν λιγότερες πιέσεις προς τους διαιτητές…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x