Γενικά

«Θέμα χρόνου οι μεταγραφές – ρεκόρ στην Κίνα»

Την ολοένα αυξανόμενη είσοδο Κινέζων επενδυτών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ανέλυσε σε συνέντευξή του, ο ειδικός, Χέλμουτ Ρίχτερ, που προέβλεψε μεταγραφές παικτών με ποσά - ρεκόρ στην κινέζικη λίγκα.

Οι Κινέζοι επενδυτές συνεχίζουν να απλώνουν τα δίχτυα τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τελευταίο τους απόκτημα είναι η ιταλική Μίλαν, που αφήνει πίσω της την εποχή Μπερλουσκόνι. Δεν είναι μόνο η είσοδος της Ασίας στην ευρωπαϊκή αγορά με τις επενδύσεις σε κλαμπ της Γηραιας Ηπείρου.

Πλέον στόχος των Κινέζων είναι η ανάπτυξη της λίγκας τους και η διεθνής αναγνώριση, με την προσφορά όλων και περισσότερων χρημάτων για την απόκτηση παικτών-σουπεστάρ, ακόμα περισσότερα και από αυτά που ξοδεύουν ομάδες όπως η Ρεάλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για παίκτες όπως οι Μπέιλ και Πογκμπά.

Ο 55χρονος Γερμανός σύμβουλος και ειδικός του ασιατικού ποδοσφαίρου, Χέλμουτ Ρίχτερ, που είναι στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου από το 1983, έχει ασχοληθεί με τις μεταγραφές παικτών στην Κίνα από το 1990 και αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της CSCG (China Sports Consulting Germany), έδωσε συνέντευξη σε γερμανική ιστοσελίδα και μίλησε για το φαινόμενο της συνεχούς ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Ασία.

inner

Με ποια κριτήρια γίνονται οι επενδύσεις Κινέζων σε ευρωπαϊκές ομάδες; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν; Τι γίνεται με τα υπέρογκα ποσά και τις εχθρικές εξαγορές;

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χέλμουτ Ρίχτερ:

Πολλοί κορυφαίοι παίκτες έχουν πάει στο κινέζικο πρωτάθλημα. Είναι κάτι εφήμερο ή είναι η αρχή της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Κίνα;

Θα πρέπει να ξέρετε πως το ποδόσφαιρο στην Κίνα ενισχύεται από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping. Προωθεί την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και των κέντρων κατάρτισης και ακαδημίες, επιπλέον, οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.

Οι Κινέζοι προσανατολίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ;

Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι ένα είδος προτύπου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, με το αποικιακό παρελθόν του, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Κίνα και την Ασία. Το αποτέλεσμα είναι αισθητό και σήμερα, είτε με τις προβολές αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ στην Κίνα, είτε με τη δημοσίευση πολλών αγγλικών εφημερίδων τακτικά στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σαγκάη και το Πεκίνο.

Στη Γερμανία, εντυπωσιάζεται κανείς από τα τεράστια ποσά που έχουν καταβληθεί. Ποιος είναι πίσω από αυτό και πως τα ποσά αυτά έρχονται μαζί;

Οι ιδιοκτήτες των ομάδων ανταγωνίζονται στην αναζήτηση παικτών παγκόσμιας κλάσης και την αναγνώριση των επενδύσεών τους σε υψηλότερο επίπεδο. Έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι ακριβές μεταγραφές όπως αυτές των Χουλκ, Όσκαρ και Έλεσον για τις οποίες δαπανήθηκε το μεγάλο ποσό των 135 εκατ. ευρώ. Οι ομάδες θέλουν να είναι επιτυχημένες μακροπρόθεσμα σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το AFC Champions League.

Οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ασίας και Ευρώπης στο ποδόσφαιρο μόνο η αρχή. Σε ποια κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη του κινεζικού ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια και τι πρόοδος έχει γίνει;

Σε μια χώρα που σε κατοίκους είναι τρεις φορές το μέγεθος της Ευρώπης και όπου το άθλημα του ποδοσφαίρου γίνεται όλο και πιο κοινωνικά αποδεκτό, μεγάλες προσφορές και μεταγραφές ρεκόρ είναι μόνο θέμα χρόνου. Πόσο γρήγορη θα είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού εξαρτάται από την εφαρμογή των εννοιών. Πριν από την αλλαγή της χιλιετίας, δεν ήταν παράξενο ότι ένας εκπρόσωπος ομάδας, εμφανίστηκε στην πληρωμή μισθών με ένα κουτί παπουτσιών γεμάτο από δολάρια. Ωστόσο, αυτές οι μέρες πέρασαν και ήρθαν τα δυτικά πρότυπα. Αλλά το εμπόδιο της γλώσσας είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας.

Ενώ πολλοί ποδοσφαιριστές πάνε στην Κίνα, βρίσκει κανείς ασιάτες Κολοσσούς όπως το Ταϊλανδέζοι του King-Power-Group της Λέστερ, που επενδύουν σε ομάδες της Ευρώπης. Για ποιο λόγο οι επενδυτές το κάνουν αυτό;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 19 Κινέζοι επενδυτές, που έχουν αγοράσει ομάδες ή μετοχές ευρωπαϊκών ομάδων. Οι πιο γνωστοί είναι αυτοί της Ίντερ, της Νις και της Μάντσεστερ Σίτι. Για αυτές τις επενδύσεις παίζουν ρόλο οικονομικοί, επιχειρηματικοί, στρατηγικοί, πολιτικοί ή προσωπικοί λόγοι ρόλο.

Δίνετε για χρόνια συμβουλές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και βοηθάτε τους επενδυτές στην αναζήτηση της κατάλληλης επένδυσης. Γιατί μία ευρωπαϊκή ομάδα να επιλέξει έναν Ασιάτη ιδιοκτήτη;

Ήμουν ακόμα μερικά χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο μιας ελβετικής ομάδας που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και είμαι έτσι πολύ εξοικειωμένος με το πρόβλημα των επενδυτών. Με απλά λόγια, ο επενδυτής παρέχει τα διαθέσιμα κεφάλαια. Έτσι, ο σύλλογος αυξάνει την οικονομική ισχύ του. Αύξηση του προϋπολογισμού σημαίνει καλύτερο προσωπικό και καλύτερους παίκτες. Έτσι αυξάνεται και η πιθανότητα να έχουν επιτυχίες. Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές και η ομάδα στις επιχειρηματικές τους σχέσεις;

Οι συγκρούσεις λόγω διαφορετικής κουλτούρας είναι αναπόφευκτες. Οι ντόπιοι φοβούνται και στον ιδιωτικό τομέα για τις θέσεις εργασίας, οι επενδυτές θέλουν δύναμη, επιρροή και την εξουσία στη λήψη αποφάσεων. Η διαχείριση του προσωπικού στον ποδοσφαιρικό σύλλογο μετά την εξαγορά είναι ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Στην ιδανική περίπτωση, οι ντόπιοι θα πρέπει να λαμβάνονται με τις δυνάμεις τους και να αναπτύσσεται μία υψηλής ποιότητας λειτουργική ομάδα για την ανάπτυξη δομημένων διαδικασιών εργασίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βελτιωθεί η ομάδα και σταδιακά να εφαρμόσουν ένα παρόμοιο σύστημα παιχνιδιού σε όλες τις ομάδες νέων.

Υπάρχουν εχθρικές εξαγορές εκεί; Με ποια κριτήρια αγοράζεται μία ομάδα;

Οι εχθρικές εξαγορές, με τους κλασικά οικονομικούς όρους, στον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι σπάνιες, καθώς μόνο λίγες ομάδες είναι αυτές που παρατίθενται και προσφέρονται περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Υπάρχουν, ανάλογα με τον κίνδυνο, διαφορετικές προσεγγίσεις. Ορισμένοι επενδυτές προτιμούν μια οικονομικά σταθερή ομάδα, υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν για μια προσιτή είσοδο, όπως ομάδες που έχουν δυσκολίες.

Είναι η απόκτηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας ένα μεγάλο ρίσκο για έναν επενδυτή;

Οι χορηγοί ή η επενδυτές συχνά ξεκινούν με ψευδή δεδομένα ή λανθασμένες συμβουλές. Στην ιδανική περίπτωση, στη διαδικασία αγοράς συμμετέχει ενεργά ο μεσολαβητής. Διμερείς πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις δυσκολίες είναι απαραίτητες, οι κοινοί στόχοι που ορίζονται καθώς και να αναλύονται λύσεις. Σαφώς η καθορισμένη κατανομή των αρμοδιοτήτων είναι σημαντική.

Θα υπάρξουν σύντομα στη Γερμανία, ιδιοκτήτες ομάδων από την Κίνα;

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι κινέζικοι σύλλογοι ανήκουν σε ιδιώτες. Στη Γερμανία ισχύει ο κανόνας 50+1, γεγονός που αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Ο επενδυτής θέλει να έχει το πάνω χέρι, τόσο ένας Κινέζος, όπως και ένας Αμερικανός ή Άραβας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x