Champions League

Το Champions League στα καλύτερά του!

Επί τέσσερα σερί χρόνια, η νοκ-άουτ φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μας έχει προσφέρει ουκ ολίγες φορές συγκινήσεις που τόσες μαζεμένες δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Ανέκαθεν το Champions League ήταν η αδυναμία του κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αγωνίζονται για να σηκώσουν το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά», έχοντας στα ρόστερ τους παγκοσμίου κλάσης ποδοσφαιριστές που θα έκαναν τα πάντα για να το κατακτήσουν.

Ειδικότερα όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι φάσεις των «16» και των «8» κυρίως μας έχουν δώσει μαγικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις με ανατροπές, «buzzer beaters» και πολλά καρδιακά προβλήματα!

Σεζόν 15/16

Τότε έγιναν δύο μεγάλες ανατροπές με τη πρώτη να είναι στη φάση των «16», όταν η Μπάγερν Μονάχου αντιμετώπισε την Γιουβέντους στο Μόναχο. Ο πρώτος αγώνας στο Τορίνο είχε λήξει 2-2 και όλα ήταν ανοιχτά για τη ρεβάνς. Εκεί, η Γιουβέντους σκόραρε δύο γκολ πριν το ημίχρονο και είχε το πάνω χέρι για την πρόκριση, μέχρι το 73’ όπου ο Λεβαντόφσκι μείωσε σε 2-1 και λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού ο Μίλερ έκανε το 2-2 στέλνοντας το ματς στην παράταση. Στον έξτρα χρόνο, οι Βαυαροί δεν άφησαν περιθώρια στους Ιταλούς και σημειώνοντας ακόμα δύο γκολ, πέρασαν στην επόμενη φάση με συνολικό σκορ 6-4 έχοντας κάνει ανατροπή από το 2-4.

Η τεράστια ανατροπή όμως, ήρθε από το ζευγάρι της Βόλφσμπουργκ και της Ρεάλ Μαδρίτης για τους «8». Στην Γερμανία, οι «Λύκοι» είχαν κάνει την έκπληξη και είχαν κερδίσει τη Ρεάλ με 2-0 παίρνοντας καθαρό προβάδισμα πρόκρισης. Στον δεύτερο αγώνα όμως, ο Ρονάλντο «βγήκε» μπροστά και σκοράροντας τρία γκολ και έδωσε στους «μερένγχες» το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης με συνολικό σκορ 3-2.

Σεζόν 16/17

Ακόμα δύο μεγάλες ανατροπές έγιναν εκείνη τη χρονιά στη φάση των «16». Μάντσεστερ Σίτι και Μονακό αναμετρήθηκαν στο «Etihad» σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε σε αγώνα.. πόλο καθώς έληξε με σκορ 5-3 υπέρ των γηπεδούχων. Η ρεβάνς ήταν εξ’ αρχής δύσκολη για τους Μονεγάσκους αλλά με δύο γρήγορα γκολ είχαν σκορ πρόκρισης. Το γκολ του Σανέ στο 71’ δεν τους πτόησε και με γκολ του Μπακαγιόκο στο 77’, οι Γάλλοι κέρδισαν τους «πολίτες» με 3-1 παίρνοντας ιστορική πρόκριση, σε μια χρονιά που έφτασα ως τα ημιτελικά.

Εκείνη τη σεζόν όμως γίναμε μάρτυρες, ίσως στην πιο επική ανατροπή στην ιστορία του Champions League. Η αμφιλεγόμενη Παρί Σεν-Ζερμέν αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι και με μια απίστευτη εμφάνιση οι γηπεδούχοι κέρδισαν 4-0, δηλώνοντας παρόν σε αυτούς που κατηγορούσαν την Παρί για ομάδα με «ελαφριά φανέλα». Ο δεύτερος αγώνας του ζευγαριού φαινόταν διαδικαστικός αλλά η ομάδα του Λουίς Ενρίκε είχε άλλη άποψη και στο 50’ το σκορ ήταν ήδη 3-0. Λίγο αργότερα όμως ο Καβάνι σκόραρε σε μια αντεπίθεση, μειώνοντας σε 3-1 και πλέον οι «μπλαουγκράνα» ήθελαν ακόμα τρία γκολ. Εννιά στις δέκα φορές η Παρί θα έπαιρνε την πρόκριση, όχι όμως εκείνο το βράδυ. Με δύο γκολ του Νειμάρ στο 88’ και στο 90+1 και ακόμα ένα του Σέρχι Ρομπέρτο στο 90+5, οι Ισπανοί πήραν μια απίθανη πρόκριση στα προημιτελικά.

Σεζόν 17/18

Εκείνη τη χρονιά έγινε ακόμα μια μεγάλη έκπληξη αλλά και μια παρ’ ολίγον τεράστια ανατροπή στα προημιτελικά. Η κλήρωση είχε φέρει αντιμέτωπες την Μπαρτσελόνα και τη Ρόμα αλλά η μοίρα έμελλε να δώσει στους Ισπανούς το ίδιο πικρό ποτήρι που είχε δώσει την περσινή περίοδο στους Γάλλους. Στον πρώτο αγώνα στο «Καμπ Νου», η Μπαρτσελόνα είχε κερδίσει με 4-1 την Ρόμα και η ρεβάνς έμοιαζε ανούσια. Οι «τζιαλορόσι» ήθελαν τρία γκολ και τελικά τα βρήκαν, με τον δικό μας Κώστα Μανωλά να σκοράρει με κεφαλιά στο 82’ και να διαμορφώνει το τελικό 3-0 που έδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά στους Ιταλούς.

Η παρ’ ολίγον τεράστια ανατροπή συνέβη στο ζευγάρι της Γιουβέντους με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στο πρώτο ματς στο Τορίνο, η Ρεάλ πήρε μεγάλο “διπλό” με 3-0 έχοντας ξεκάθαρα το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση. Η Γιουβέντους όμως, δεν πήγε για.. διακοπές στην Ισπανία και σκοράροντας τρία γκολ μέχρι 60’, είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. Εκεί όμως σαν από θαύμα η Ρεάλ στις καθυστερήσεις κέρδισε πέναλτι, την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρονάλντο ο οποίος ευστόχησε και έστειλε τους Μαδριλένους στα ημιτελικά.

Σεζόν 18/19

Φτάνοντας στην φετινή σεζόν και έχοντας ακόμα εκκρεμότητα τα ημιτελικά, έχουν γίνει ήδη τρεις μεγάλες ανατροπές αλλά και μία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για λίγα εκατοστά. Φυσικά, το VAR έχει αποδώσει τη δική του δικαιοσύνη, βοηθώντας και στις μεγάλες συγκινήσεις.

Στη φάση των «16» αναμετρήθηκαν Ατλέτικο Μαδρίτης και η νέα Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι «ροχιμπλάνκος» κέρδισαν με 2-0 στο πρώτο αγώνα παίρνοντας μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση. Στο Τορίνο όμως, με πρωταγωνιστή των Πορτογάλο σταρ που πέτυχε τρία γκολ, η Γιουβέντους ανέτρεψε το σκορ και πέρασε στον επόμενο γύρο.

Στο «Όλντ Τράφορντ», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Παρί Σεν-Ζερμέν έπαιζαν για την πρόκριση αλλά και για την τιμή τους. Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν πιο έτοιμοι αλλά και καλύτεροι και έφυγαν με το 2-0 από την Αγγλία. Στο Παρίσι όμως η κατάσταση ανατράπηκε με την Γιουνάιτεντ να πετυχαίνει δύο γκολ και την Παρί άλλο ένα. Πλέον οι «κόκκινοι διάβολοι» ήθελαν ένα ακόμα τέρμα για να περάσουν και το βρήκαν με την βοήθεια του.. VAR. Ο Ράσφορντ εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που σφύριξε δικαίως ο διαιτητής Σκόμινα και με νίκη 3-1, οι Άγγλοι πέρασαν στην επόμενη φάση.

Δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες της διοργάνωσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους «16» και στον πρώτο αγώνα στο Άμστερνταμ, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε πολύ σημαντική νίκη με 2-1 επί του Άγιαξ. Αυτό που έγινε στην ρεβάνς όμως δεν το περίμενε κανείς. Με μια μαγική εμφάνιση του Ντούσαν Τάντιτς, ο «Αίαντας» κέρδισε τους πρωταθλητές Ευρώπης με 4-1 μέσα στο σπίτι τους και πανηγύρισε την πρόκριση στους «8».

Τέλος, στο ζευγάρι της Τότεναμ με την Μάντσεστερ Σίτι ζήσαμε επίσης κάτι πρωτόγνωρο. Τα «σπιρούνια» είχαν κερδίσει το πρώτο ματς στην έδρας τους με 1-0 και όλα ήταν ανοιχτά για τη ρεβάνς. Εκεί οι «πολίτες» μετά από διπλή ανατροπή του σκορ κέρδιζαν με 4-3 αλλά ήθελαν ακόμη ένα γκολ, το οποίο το βρήκαν με τον Στέρλινγκ στο 90+3. Η νέα τεχνολογία όμως βοήθησε τον διαιτητή να διαπιστώσει πως το γκολ προήλθε από θέση οφσάιντ και έτσι ακυρώθηκε αλλάζοντας το σκηνικό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι και η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το Champions League ήταν, είναι και θα είναι η αδυναμία και το πάθος των ποδοσφαιριστών αλλά και των οπαδών. Η αναμονή και το συναίσθημα που φέρνει ο ύμνος της διοργάνωσης δεν συγκρίνεται και όσο συνεχίζονται αυτές οι ματσάρες με αυτές τις ανατροπές, τόσο πιο ερεθισμένοι και εκστασιασμένοι θα νιώθουν όλοι.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x