Europa League

Το αφιέρωμα του ΠΑΟΚ για την Σάλκε

Δείτε το αφιέρωμα που επιμελήθηκαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ για τα ματς με την Σάλκε.

Αφιέρωμα για την Σάλκε, με αφορμή την κλήρωση για τους «32» του Europa League, ανέβασαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Δείτε το:


Το paokfc.gr κάνει μία πρώτη ανάγνωση της Σάλκε, επικείμενου αντιπάλου του ΠΑΟΚ στην φάση των 32 του Europa League. Διαβάστε το προφίλ της γερμανικής ομάδας με πληροφορίες για το ρόστερ, τον προπονητή και την ως τώρα πορεία της στη διοργάνωση.

Μία παλιά γνώριμη στον θα βρεθεί και πάλι στον δρόμο του Δικεφάλου. Η Σάλκε είναι η αντίπαλος της ομάδας στους 32 του Europa League, σε μία επανάληψη των αναμετρήσεων που έδωσαν οι δύο ομάδες το καλοκαίρι του 2013, για τα Play Offs του Champions League. Ποια είναι όμως η Σάλκε;

Μαθήματα ιστορίας

Η Σάλκε ιδρύθηκε το 1904 στην κοιλάδα του Ρουρ και την πόλη Γκελσενκίρχεν από εργάτες εργοστασίων και ορυχείων. Αρχικά ονομαζόταν Βεστφαλία Σάλκε και το σημερινό της όνομα το πήρε το 1924, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από το τμήμα γυμναστικής του συλλόγου. Έπαιξε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος το 1912 κι ως τώρα μετρά επτά κατακτήσεις, με την τελευταία να χρονολογείται το 1958. Το 2011 κατέκτησε για πέμπτη και τελευταία φορά το Κύπελλο Γερμανίας.

Μεγαλύτερη διάκριση των Γερμανών είναι αναμφίβολα η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1997, όταν με τον Χουμπ Στέφενς είχαν επικρατήσει της Ίντερ έπειτα από διπλό τελικό. Και τα δύο ματς έληξαν 1-0 και στα πέναλτι στο Τζουζέπε Μεάτσα, η Σάλκε επικράτησε 1-4. Την σεζόν 2010-11 η αντίπαλος του Δικεφάλου είχε πραγματοποιήσει μία εξαιρετική πορεία στο Champions League, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Μάντσεστερ Γουνάιτεντ.

Το ρόστερ

Παραδοσιακά η Σάλκε έχει μία σταθερή φιλοσοφία για το ρόστερ της: νεαροί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, πλαισιωμένοι από έμπειρους. Αυτή την εικόνα συναντά κανείς και στο φετινό ρόστερ. Διαθέτει στις τάξεις της μία εξαιρετική φουρνιά χαρισματικών ποδοσφαιριστών που δεν έχουν καν κλείσει τα 24. Ονόματα που ξεχωρίζουν είναι οι διεθνείς Γερμανοί Μέγιερ και Γκορέτσκα, αλλά και ο 19χρονος Εμπολό που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από την Βασιλεία. Αρχηγός και μέντορας τους είναι ο Χέβεντες. Η Σάλκε ήταν ιδιαίτερα κινητική στο θερινό μεταγραφικό παζάρι και απέκτησε μερικά ηχηρά ονόματα.

Από την Σεβίλλη ήρθε ο διεθνής Ισπανός μπακ, Κόκε, αλλά και το μεγάλο αστέρι του ουκρανικού ποδοσφαίρου, Γιεβγέν Κονοπλιάνκα, με την μορφή δανεισμού. Δανεικός είναι κι ο Ναμπίλ Μπενταλέμπ από την Τότεναμ. Ο έμπειρος Νάλντο ήρθε από την Βόλφσμπουργκ να καλύψει το κενό του Μάτιπ, που μετακόμισε στην Λίβερπουλ, ενώ γύρω εννιά εκατομμύρια ευρώ κόστισε η απόκτηση του ταλαντούχου μέσου Μπεντζαμίν Σταμπουλί από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Κλας Γιαν Χούντελαρ στα 33 του ηγείται της γραμμής κρούσης, ενώ ονόματα που ξεχωρίζουν είναι ο εξτρέμ Σαμ, ο στόπερ Νάστασιτς και οι ακραίοι αμυντικοί Ουτσίντα και Αογκό.

Ο προπονητής

Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο Μάρκους Βάιντσιρλ. Ο 41χρονος τεχνικός ανέλαβε την Σάλκε φέτος το καλοκαίρι έχοντας παρουσιάσει ένα εξαιρετικό έργο στον επί τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Άουγκσμπουργκ την οποία κατάφερε να οδηγήσει στα ευρωπαϊκά σαλόνια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τον Ιούνιο παρότι δεσμευόταν με συμβόλαιο, προτίμησε την πρόκληση της Σάλκε.

Σαν ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του από ερασιτεχνικές κατηγορίες, έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1999 με την φανέλα των Κίκερς Στουτγκάρδης, ενώ το 2005 μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και άρχισε να ασχολείται με την προπονητική.

Η πορεία στο φετινό Europa League

Ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι από την φάση των ομίλων της διοργάνωσης και ήταν εντυπωσιακή. Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές μέτρησε ισάριθμες νίκες, δεχόμενη μόλις ένα τέρμα και πετυχαίνοντας εννιά. Καθάρισε, λοιπόν, σχετικά εύκολα την πρωτιά κόντρα σε Κράσνονταρ, Νις και Σάλτσμπουργκ, σε έναν όμιλο που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά αμφίρροπος.

Bundesliga και DFB Pokal


H πορεία της αντιπάλου του Δικεφάλου στην Bundesliga δεν είναι ανάλογη των επιδόσεων τους στο Europa League. Η Σάλκε μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπάγερ Λεβερκούζεν την Κυριακή (12.12) με 0-1, έπεσε στην 10η θέση έχοντας 17 βαθμούς σε 14 αγώνες. Στο Κύπελλο βρίσκεται στην φάση των 16 και θα αντιμετωπίσει την Σαντχάουσεν, ομάδα της 2.Bundesliga. Για να φτάσει μέχρι εκεί χρειάστηκε να αφήσει εκτός την αδύναμη Βίλινγκεν και την Νυρεμβέργη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x