Αγγλία

Τότεναμ: Άλλαξε κάτοχο η καρέκλα, ώρα να αλλάξει και η νοοτροπία

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο αποχαιρέτησε πριν από λίγες ώρες την αγαπημένη του Τότεναμ και την θέση του πήρε και επίσημα ο Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο να υπογράφει μέχρι το 2023.

Ήταν Ιανουάριος του 2013 όταν η Σαουθάμπτον ανακοίνωνε τον νέο της προπονητή. Το όνομά του ήταν Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και είχε φτάσει στον αγγλικό νότο από την Εσπανιόλ όντας μόλις ο δεύτερος Αργεντινός προπονητής στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά τον Οσβάλντο Αρντίλες. Στους «άγιους» δεν στέριωσε καθώς στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν, έφτασε την ομάδα στην 8η θέση της Πρέμιερ Λιγκ, κάνοντας μερικές εξαιρετικές νίκες εναντίον των Λίβερπουλ και Τσέλσι. Έτσι, θέλοντας και μη, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων του Νησιού, με τη Τότεναμ να τον κάνει τελικά δικό της τον Μάιο του 2014. Ήταν και η στιγμή που θα άλλαζε η σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.



Στα πεντέμισι χρόνια παρουσίας του στα «σπιρούνια», ο Ποτσετίνο μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο αλλά μπόρεσε να βάλει τα «σπιρούνια» ξανά στον… χάρτη. Είναι χαρακτηριστικό πως στα 27 χρόνια ύπαρξης της Πρέμιερ Λιγκ, οι λονδρέζοι κατάφεραν να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα μόλις έξι φορές. Οι τέσσερις είναι με τον Ποτσετίνο στο «τιμόνι». Φυσικά, η κορυφαία στιγμή του Αργεντινού στη Τότεναμ, είναι η παρουσία της ομάδας στο περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί, που αν ο Σισοκό δεν έκανε ένα τόσο χαζό πέναλτι μόλις στο 2’, ίσως τώρα να μην γινόταν τίποτα απ’ όλα αυτά.



Παρά την παρατεταμένη «ξηρασία» της ομάδας, αν κάνει κανείς μια… βόλτα στα social media, θα καταλάβει πως ο Ποτσετίνο ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από όλους. Διάσημοι ή μη οπαδοί της λονδρέζικης ομάδας εξέφρασαν δημόσια την δυσαρέσκειά τους για την απομάκρυνση του Αργεντινού ενώ παίκτες του συλλόγου όπως ο Άλι και ο Κέιν ένιωσαν υποχρέωση να του πουν ένα «ευχαριστώ».

Η αλήθεια είναι πως η φετινή χρονιά της Τότεναμ δεν είναι καλή, με την ομάδα να βρίσκεται χαμηλά στην βαθμολογία της Πρέμιερ ενώ οι αποκαρδιωτικές εμφανίσεις της συνεχίστηκαν και στο Τσάμπιονς Λιγκ με αποκορύφωμα την «βαριά» εντός έδρας ήττα από την Μπάγερν με 7-2. Οι περισσότεροι θα αναρωτηθούν αν είναι δίκαιη η απομάκρυνση του Ποτσετίνο μετά από όλα αυτά που προσέφερε στον σύλλογο. Δίκαιη ίσως δεν είναι, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει πάντα δίκαιο και άδικο. Η Τότεναμ ανέβηκε επίπεδο με τον Αργεντινό στην άκρη του πάγκου και μόλις άρχισε ο κορεσμός αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με έναν από τους πιο έμπειρους και καλούς προπονητές του κόσμου. Η διοίκηση της ομάδας είδε ξεκάθαρα τι συνέβη με τον Βενγκέρ στην Άρσεναλ και δεν θέλησε να ακολουθήσει τα ίδια, λάθος βήματα των γειτόνων της. Ο Αλσατός τεχνικός έχοντας κάτι σαν πολιτική ασυλία λόγω των επιτυχιών των πρώτων χρόνων, κόλλησε στον πάγκο των «κανονιέρηδων» και με μια σειρά από κακές επιλογές, άφησε στον Έμερι ένα χάος και μια ομάδα χωρίς τίτλο για πολλά χρόνια.


Ο Μουρίνιο έχει την δυνατότητα να πάει τους «spurs» ένα βήμα παρακάτω, βήμα το οποίο ίσως να μην το έκαναν ποτέ με τον Ποτσετίνο. Και όσο και αν κοινωνικά άδικη ήταν η απόλυση του ενός, τόσο ποδοσφαιρικά ορθή είναι η πρόσληψη του άλλου.

Είναι αλήθεια πως το ανεπιτυχές πέρασμα του «special one» από την Γιουνάιτεντ έχει προκαλέσει σύγχυση για το αν μπορεί πλέον ο Πορτογάλος να αντιμετωπίσει τις πιέσεις μιας μεγάλης ομάδας. Το χάσμα, όμως, μεταξύ εκείνης της Γιουνάιτεντ με αυτή τη Τότεναμ είναι μεγάλο και η κύρια διαφορά τους είναι πως η ομάδα που αφήνει πίσω του ο Ποτσετίνο είναι… έτοιμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι έναν άνθρωπο που θα την κάνει να αποβάλει το «μικρόβιο» της μικρής ομάδας που είναι ευχαριστημένη με την δεύτερη θέση και να την προσβάλλει με τον… ιό του εγωισμού και του πρωταθλητή. Και δεν υπάρχει κανείς καλύτερος από τον Ζοσέ Μουρίνιο για αυτή την δουλειά.



Το οξύμωρο είναι πως σύμφωνα με δηλώσεις του Ποτσετίνο, αυτός που τον έπεισε να κάνει το άλμα από την Ισπανία στην Αγγλία ήταν ο Πορτογάλος προπονητής και πλέον είναι αυτός που θα τον αντικαταστήσει στην αγαπημένη του καρέκλα. Φυσικά, για όλα υπάρχει ο μεγαλύτερος σκοπός κι αυτός είναι η ευημερία και η επικείμενη επιτυχία των «spurs» με την κατάκτηση τίτλων. Άλλωστε, προπονητές, πρόεδροι και παίκτες είναι όλοι περαστικοί. Το μόνο που μένει είναι η υστεροφημία και οι επιτυχίες του συλλόγου. Μένει να δούμε αν ο Ντάνιελ Λίβι και οι συνεργάτες του έκαναν την καλύτερη επιλογή στην ιστορία της Τότεναμ ή την έχωσαν ακόμα πιο βαθιά στον λάκκο των αποτυχιών.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x