Stoiximan Super League

Τσέναμο στον ΣΠΟΡ FM: «Ευλογία να μένεις στο ποδόσφαιρο στην ομάδα που αγαπάς»

Για την απόφασή του να σταματήσει σταματήσει το ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας πόστο προπονητή τερματοφυλάκων στον Παναιτωλικό, αλλά και όσα έχει δει στο Μουντιάλ, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM ο Λουίτζι Τσέναμο.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Λουίτζι Τσέναμο στους Σωτήρη Κωσταβάρα και Γιάννη Σταυρόπουλο:

Για το πόστο του προπονητή που ανέλαβε στον Παναιτωλικό: «Το να αφήσεις το ποδόσφαιρο για άλλους είναι επίπονο και για άλλους… πολύ επίπονο. Κάποιοι παίκτες παθαίνουν κατάθλιψη ή άλλα αντίστοιχα θέματα. Το ιδανικό είναι να μένεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι ευλογία για έναν ποδοσφαιριστή να μένει στον χώρο και είναι διπλό το καλό όταν το καταφέρνει στην ίδια ομάδα που έχει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί. Είχα την ευκαιρία, που μου έδωσε ο κ. Δέλλας από τον Φεβρουάριο, να έχω διπλό πόστο στην ομάδα. Όλη αυτή η μετάβαση ήρθε μέρα με τη μέρα. Το έφερε ο καιρός. Είχε ωριμάσει η σκέψη στο μυαλό μου. Είχα την πολυτέλεια να το σκεφτώ, να το αποφασίσω και να το δεχτώ. Μου άρεσε πολύ στο παιχνίδι και στην καθημερινότητα να πιέζω τον εαυτό μου. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό άρχισε να με δυσκολεύει. Το να κάνω τη δουλειά που έκανα, κόβοντας σε απόδοση, δεν θα μου άρεσε».

Για τη φάση της καριέρας του που δεν θα ξεχάσει: «Στο ποδόσφαιρο έχεις πολλές κακές στιγμές και οι χαρές κρατάνε λίγο. Η φάση που με στοίχειωσε είναι ένα γκολ που είχα δεχτεί με τον Ατρόμητο στην Τούμπα. Δεν έπρεπε να είχα αγωνιστεί σε αυτό το ματς».

Για τους νεαρούς τερματοφύλακες: «Λόγω της κρίσης, πριν 3-4 χρόνια, λέγαμε ότι θα δούμε καλούς έλληνες τερματοφύλακες, γιατί άρχισαν να τους εμπιστεύονται περισσότερο οι ομάδες. Τώρα θεωρώ ότι τα πάμε καλά σε αυτή τη θέση. Έχουμε ώριμους τερματοφύλακες, όπως ο Καπίνο ο Καρνέζης και ο Κυριακίδης. Δεν αρκεί για έναν τερματοφύλακα να κάνει δέκα καλά παιχνίδια, αλλά πρέπει να έχει σταθερότητα. Όπως και ο Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ, που έχει κάνει καλές σεζόν. Μέσα από τα παιχνίδια που παίρνουν νέα παιδιά σίγουρα θα αναδειχτεί κάποιος ακόμα».

Για το ποιον θεωρεί καλύτερο τερματοφύλακα στο Μουντιάλ: «Μ’ αρέσει πολύ σαν τερματοφύλακας και θεωρώ πολύ αδικημένο, τον Οτσόα του Μεξικού. Περίμενα μήπως κάποια στιγμή τον βλέπαμε στην Ελλάδα, αφού μίλησε με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά δεν είχαμε την τύχη να τον δούμε».

Για το πώς κρίνει το επίπεδο του Μουντιάλ: «Θα το θυμόμαστε για τη χρήση του VAR. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που ελπίζω να γίνει πραγματικότητα είναι να το κατακτήσει κάποιο αουτσάιντερ. Η χαρά ήταν μεγάλη για όλους όταν κατέκτησε το Euro η Ελλάδα. Πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια μικρή ομάδα, σε συνδυασμό με το ότι από τις παραδοσιακά μεγάλες δεν βγάζει κάποια ομάδα μάτια στο γήπεδο».

Για την Κροατία: «Έχουν δείξει πως είναι πολύ καλοί σε όλες τις γραμμές. Τους παρακολούθησα και στα προκριματικά και είχα δει πως σε όλους τους αγώνες είχαν σταθερότητα. Δεν είναι ομάδα που κατάφερε να περάσει, φορμαρίστηκε και της βγήκαν κάποιοι παίκτες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υψηλό μέσο όρο απόδοσης στο γήπεδο».

Για την απόφαση του Λεβ να χρησιμοποιήσει τον Νόιερ, παρότι δεν είχε πολλά παιχνίδια μέσα στη σεζόν: «Ο Νόιερ είναι ότι καλύτερο έχει βγάλει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Για μένα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών. Μπορεί να καθαρίζει φάσεις, που δεν θα μπορούσαν άλλοι να βγάλουν. Μπουφόν, Κασίγιας, Σμαίχελ, Τσεχ είναι οι επόμενοι, ο Νόιερ είναι ένα βήμα πιο πέρα. Ήταν λογικό να τον χρησιμοποιήσει ο Λεβ. Δεν θεωρώ ότι η Γερμανία πλήρωσε αυτή την επιλογή».

Για το αν θεωρεί κάποια ομάδα φαβορί για το Μουντιάλ: «Αν και είμαι φαν της Ουρουγουάης, η Γαλλία με τρόμαξε με την επιθετική της γραμμή. Είναι ένα από τα φαβορί».

Για την απουσία ομάδων όπως την Ιταλία: «Πάντα θα λείπει η Ιταλία, αλλά είναι ένα μήνυμα για τους Ιταλούς. Ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν, κυρίως στις ακαδημίες. Ό,τι αρνητικό συμβαίνει οφείλουμε να το μεταφράζουμε σε κάτι. Ασφαλώς είναι ένα μήνυμα. Με το VAR οι μεγάλες ομάδες δεν θα είναι τόσο ευνοημένες πλέον. Ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθος, τα λάθη γιατί να μην διορθώνονται. Οι μεγάλες ομάδες δεν θα ευνοούνται πλέον, όπως γινόταν ακόμα και για λόγους ψυχολογικής πίεσης».

Για τη χρήση του VAR: «Ένα από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου προερχόταν από το θέατρο των επιτιθέμενων. Όσο κέρδιζαν πράγματα, το συνέχιζαν. Με τη χρήση του VAR αυτό θα σταματήσει. Μπορεί να φαίνονται παράξενες τώρα οι διακοπές, αλλά θα το συνηθίσουμε και θα είναι καλό και για το ποδόσφαιρο. Μακάρι να ευδοκιμήσει και στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x