Stoiximan Super League

Χάσι: «Επιστροφή στο Champions League και ποδόσφαιρο που αξίζει στον κόσμο»

Ξεκάθαρος ο Μπεσνίκ Χάσι! Στόχος του Ολυμπιακού είναι αρχικά να επιστρέψει στο Champions League και κατά δεύτερον να ικανοποιήσει τον κόσμο του με το ποδόσφαιρο που θα παίξει.

Σε ρυθμούς Champions League μπαίνει ο Ολυμπιακός.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα μέχρι την πρώτη επίσημη υποχρέωση της σεζόν, καθώς πλέον ο αριθμός των ημερών που απομένει είναι ζυγός. Ο Μπεσνίκ Χάσι έκανε μίνι απολογισμό των όσων συνέβησαν στην προετοιμασία μετά την επιστροφή από το Βέλγιο και έκανε focus στον στόχο της επιστροφής στα σαλόνια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι δηλώσεις του Χάσι στους απεσταλμένους ρεπόρτερ

Κύριε Χάσι, η Παρτιζάν είναι η πρώτη ομάδα που βρίσκει ο Ολυμπιακός στο δρόμο για την επιστροφή του στους ομίλους τουChampions League.
Σε αυτή τη φάση υπάρχουν μόνο δύσκολες ομάδες. Δεν υπήρξαν μεγάλα αποτελέσματα στα παιχνίδια της περασμένης εβδομάδας για τον 2ο προκριματικό γύρο. Είδατε ότι έπαιξαν μεγαλύτερες ομάδες απέναντι σε μικρότερες, αλλά δεν έφεραν καλά αποτελέσματα. Θα είναι δύσκολο. Γνωρίζω καλά την Παρτιζάν, γνωρίζω καλά την ομάδα, γνωρίζω καλά τον κόσμο, γνωρίζω καλά το Βελιγράδι. Εχω πολλούς φίλους εκεί. Θα έχουμε δει την Παρτιζάν να αγωνίζεται δύο φορές, οπότε θα έχουμε μία καλή εικόνα. Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Θα λέγατε ότι είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος από την κλήρωση που σας έτυχε;
Νομίζω ότι όλοι οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένας δυνατός σύλλογος με παράδοση. Τους έχω αντιμετωπίσει στο παρελθόν όταν ήμουν στην Άντερλεχτ και ήταν δύσκολο. Δεν γνωρίζω τώρα πολύ καλά την ομάδα, γνωρίζω κάποιους παίκτες που αγωνίζονται εκεί. Εχουμε χρόνο μπροστά μας για να τους μελετήσουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Όμως, όπως είπα ξανά, δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια σε αυτή τη φάση.

Πλησιάζοντας στο κλείσιμο του β' σταδίου της προετοιμασίας θα θέλαμε να κάνετε ένα σχόλιο για τη δουλειά που έχετε κάνει εώς τώρα.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Εχω δει ήδη αρκετά πράγματα και έχω μία πολύ καλή εικόνα της ομάδας μου. Εϊμαι πάρα πολύ χαρούμενος με τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στο Βέλγιο. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήρθαν για να μας βοηθήσουν. Εχουμε μία πραγματικά καλή ομάδα, έχουμε ποιότητα. Θα χρειαστούμε ενδεχομένως λίγο χρόνο ακόμα για να είμαστε στο 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης και φόρμας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, έχουμε μία πολύ καλή ομάδα και μπορούμε να παίξουμε πραγματικά με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Εχουμε διαφορετικά στυλ ποδοσφαιριστών στις ίδιες θέσεις και έχουμε μία ομάδα που πραγματικά μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο. Αυτό ήθελα, αυτό ζητούσα εξ αρχής και αυτό έλαβα. Τώρα είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε και να αναπτυχθούμε. Έχουμε μπροστά μας ένα παιχνίδι την Τετάρτη και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι για το πρώτο ματς κόντρα στην Παρτιζάν. Το πραγματικά θετικό από πλευράς Παρτιζάν είναι ότι θα έχουν δώσει κάποια ματς που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Παιχνίδια τα οποία σήμαιναν κάτι και δεν ήταν απλά φιλικά. Είχαν παιχνίδια σε επίσημες διοργανώσεις, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε μόνο φιλικά. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά μεταξύ μας, αλλά πιστέψτε με θα είμαστε έτοιμοι.

Εχουν έρθει αρκετοί ποδοσφαιριστές στο Βέλγιο. Είστε ικανοποιημένος;
Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Γνωρίζω τον Καρσελά εδώ και πολύ καιρό. Τον Οφόε τον γνωρίζω ακόμα περισσότερο, από τότε που ήταν μικρό παιδί στις ακαδημίες της Αντερλεχτ. Γνωρίζω καλά τι μπορεί να κάνει αυτός ο ποδοσφαιριστής και με την ποιότητά του πώς μπορεί να μας βοηθήσει στο χώρο του κέντρου. Είναι το “οκτάρι” που έψαχνα από την αρχή. Θέλω οι ποδοσφαιριστές γύρω από τον Φορτούνη να μπορούν να τον τροφοδοτήσουν σωστά, ώστε εκείνος να παίζει ψηλότερα και να μην χρειάζεται να γυρίζει πίσω και να παίρνει την μπάλα. Τώρα γύρω του υπάρχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές με πολλή ποιότητα.

Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για τον Βούκοβιτς;
Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό παρακολούθησα πολλά ματς από την περσινή σεζόν. Αυτό που είδα ήταν ότι χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες με προσωπικότητα και αυτό ήταν κάτι που αναζητούσαμε. Πράγματι αυτοί οι παίκτες που ήρθαν διαθέτουν προσωπικότητα. Αν πάρεις τον Εμενίκε, τον Καρσελά, τον Οφόε ή τον Βούκοβιτς διαθέτουν ακριβώς αυτό και εμπειρία. Οπότε σε αυτό δεν μπορόυμε να παραπονεθούμε. Εχω ήδη στα χέρια μου μία καλύτερη ομάδα και αυτοί οι παίκτες μπορούν να μας βοηθήσουν. Ο Βούκοβιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής με πολύ μεγάλη εμπειρία. Έχει παίξει τα τελευταία χρόνια σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όπως αυτό της Τουρκίας. Είχε πάρει μεταγραφή στην Ολλανδία όταν ήταν αρκετά νέος και εκεί έμαθε να βγάζει την μπάλα μπροστά, να αναπτύσσει το παιχνίδι, κάτι το οποίο εμείς ζητάμε από αυτόν. Επίσης είναι αρκετά ψηλός κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Έχετε στα χέρια σας 30 παίκτες, θεωρείτε ότι είναι πολλοί;
Ο Μποτία αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ταχτσίδη. Είδατε ότι χάσαμε ήδη δύο κεντρικούς αμυντικούς. Νομίζω όμως ότι ο Ρέτσος θα είναι σύντομα έτοιμος. Οπότε χρειάζεται να έχεις πολλούς ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή. Κατανοώ βέβαια ότι όταν έρθει η ώρα να σχηματίσουμε την ενδεκάδα και την ομάδα που θα στηριχθούμε, ίσως κάποιοι παίκτες να αναμετρηθούν για τον χρόνο συμμετοχής που θα έχουν. Ενα πράγμα είναι σαφές για εμένα: Θέλω οι παίκτες που έχω στη διάθεσή μου να έχουν 100% στο μυαλό τους τον Ολυμπιακό. Δεν με ενδιαφέρουν οι παίκτες που έχουν το μυαλό τους στις μεταγραφές. Δεν θέλω να ακούω τέτοια πράγματα. Θέλω να έχω παίκτες που το μυαλό τους είναι στον Ολυμπιακό, γιατί στα προκριματικά θα χρειαστούμε απόλυτη συγκέντρωση. Δεν χρειάζομαι παίκτες που δεν θα έχουν το μυαλό τους εδώ.

Στο Βέλγιο είχατε νέους παίκτες, όχι στην ομάδα αλλά προς εσάς, όπως τον Πάρντο, τον Ομάρ και τον Ελιουνούσι, ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε;
Τον Ελαμπντελαουί τον ήξερα πολύ καλά από πριν. Ξέρω τι μπορεί να κάνει, πως μπορεί να παίξει, τι να προσφέρει. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να τον προσεγγίσω σωστά. Αυτό έγινε και ο ίδιος μου είπε ότι το μυαλό του είναι μόνο στον Ολυμπιακό και πουθενά αλλού. Και έτσι όπως βλέπετε και εσείς στις προπονήσεις είναι πάρα πολύ καλός και αφοσιωμένος. Υπάρχει στη θέση του και ο Ντιόγκο Φιγκέιρας. Σε όλες τις θέσεις έχουμε τουλάχιστον δύο επιλογές. Επιλογές με ποιότητα και φυσικά αυτοί που είναι καλύτεροι στα δικά μου μάτια, αυτοί θα παίξουν. Φυσικά υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που με έχουν εκπλήξει πάρα πολύ θετικά. Το σημαντικό είναι πως αυτή την στιγμή στην ομάδα έχουμε πάρα πολύ καλή ατμόσφαιρα. Γιατί συμβαίνει αυτό σε μια ομάδα 30 ποδοσφαιριστών; Γιατί έχουμε επιτύχει μια καλή μίξη έμπειρων και νέων παικτών, ελλήνων και ξένων, και έτσι θέλω να το διατηρήσω. Επίσης και για τους παίκτες που ήταν δανεικοί και τα πήγαν πάρα πολύ καλά. Κάποιοι από αυτούς μου δείχνουν πάρα πολύ καλή ποιότητα και έτσι θα τους κρατήσω. Και θέλω να διατηρήσω αυτή την ατμόσφαιρα, είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η ατμόσφαιρα και όπως ξέρουμε στο ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι σε αυτό. Όλοι. Οι παίκτες, η ομάδα, ο σύλλογος πρέπει να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στον στόχο και να είμαστε έτοιμοι και δυνατοί.

Απομένουν περίπου μία εβδομάδα για το πρώτο επίσημο παιχνίδι, φανταζόμαστε πως θα έχετε στο μυαλό σας την ενδεκάδα ή τους 12-13 παίκτες της «πρώτης γραμμής». Είναι έτσι;
Ναι, είναι σχεδόν έτοιμη στο μυαλό μου. Αυτό εξαρτάται από ένα – δύο παίκτες που δεν είναι ακόμη στο 100% της φυσικής κατάστασης που θέλουμε. Ο Εμενίκε χρειάζεται λίγο χρόνο για να είναι σε τοπ φόρμα που θέλουμε, δεν είχε πολύ συμμετοχή πέρσι, δεν είχε πολύ δράση και έχασε και ένα κομμάτι της προετοιμασίας οπότε χρειάζεται χρόνο και προσπαθούμε να τον φέρουμε σε αυτή την φόρμα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά ναι έχω στο μυαλό μου ήδη μια εικόνα γνωρίζω που πηγαίνουμε και έχω καταλήξει σε 12-14 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι πιο κοντά στην ενδεκάδα. Αυτή την στιγμή είναι υποψήφιοι όλοι και θα τους δώσω τις ευκαιρίες που χρειάζονται. Και πρέπει να έχω στο μυαλό μου την ενδεκάδα που θα παίξει στο Βελιγράδι γιατί είναι πολύ διαφορετικό να έχεις το παιχνίδι εντός ή εκτός έδρας. Αλά έχω μια εικόνα ως προς την ενδεκάδα.

Σε ότι αφορά το σύστημα φαίνεται να καταλήγετε σε 4-2-3-1 έχοντας και το 4-3-3 υπ όψιν σας. Να θεωρήσουμε πως έχουμε καταλάβει σωστά;
Μπορείτε να το πείτε 4-2-3-1, μπορείτε να το πείτε 4-3-3, έχει να κάνει με το πώς το βλέπετε και το πώς το φαντάζεστε και εσείς. Η αλήθεια είναι πως σε αυτά τα συστήματα μου αρέσει πολύ η κίνηση μέσα στις γραμμές και οι αλλαγές, το σύστημα είναι έτσι σε γενικές γραμμές, θα παίζουμε με έναν επιθετικό, ένα «10αρι» και γύρω-γύρω θα υπάρχουν οι υπόλοιποι παίκτες που θα συμπληρώνουν την ενδεκάδα επιθετικά. Ανάλογα με το πώς προσαρμόζεται το παιχνίδι της ομάδας. Το μόνο πράγμα που δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε μέχρι στιγμής είναι να παίξουμε με τρεις πίσω. Αυτό είναι το μόνο που δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε μέχρι στιγμής γιατί δεν είχαμε τους παίκτες αλλά και την δυνατότητα και τους χώρους μέσα στα παιχνίδια που έχουμε δώσει να το επιχειρήσουμε. Δεν θέλω αυτό το διάστημα στα παιχνίδια να πειραματίζομαι. Και έτσι θα πάμε με τέσσερις στην άμυνα αν και υπάρχει στις σκέψεις μας ότι σε ορισμένα παιχνίδια ή σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού αν χρειαστεί να πιέσουμε παραπάνω θα γυρίσουμε με τρεις στην άμυνα και με τους παίκτες που έχουμε στην διάθεση μας ακόμη και αυτό μπορούμε να το κάνουμε τώρα.

Θεωρείτε πως ο Βούκοβιτς θα είναι έτοιμος για το πρώτο ματς με την Παρτιζάν;
Θα εξαρτηθεί από το πώς θα είναι στις προπονήσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είμαστε βέβαιοι για αυτό, κάνει τώρα τις πρώτες του προπονήσεις, έκανε χθες μια προπόνηση με τον γυμναστή φυσικής κατάστασης, σήμερα έκανε ένα κομμάτι με την ομάδα κανονικά και έκανε και τρεξίματα και φυσική κατάσταση για να μην χάνουμε χρόνο. Θα δούμε αν την προσεχή Τετάρτη θα είναι σε θέση να παίξει για το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού και φυσικά θα αποφασίσουμε. Θα δούμε πως κυλαει και η αποθεραπεία του Μποτία, ευελπιστώ πως θα τον έχουμε και αυτόν διαθέσιμο για το επόμενο παιχνίδι.

Βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα και στο γήπεδο αλλά και στο ξενοδοχείο. Πως το καταφέρνετε αυτό;
Η αλήθεια είναι πως γίνονται διάφορα ωραία πράγματα στο ξενοδοχείο ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Η αλήθεια είναι ότι ζητάω από τους παίκτες μου πάρα πολλά κάθε μέρα στην προπόνηση, πάρα πολύ αυτοσυγκέντρωση, πάρα πολύ ένταση και ίσως πολλοί από αυτούς να μην είναι συνηθισμένοι σε αυτού του είδους την ένταση. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, να απαιτήσουμε αυτά τα πράγματα για να είμαστε για τα προκριματικά και έτσι βρίσκουμε την ευκαιρία όταν είμαστε στο ξενοδοχείο να κάνουμε άλλα πράγματα για να περνάμε ευχάριστα. Για παράδειγμα οι νέοι ποδοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι να τραγουδήσουν μπροστά σε όλους και αυτό δεν είναι μόνο για να σπάμε πλάκα και να γελάμε αλλά γιατί όταν είσαι νέος σε μια ομάδα είναι καλύτερο να σπάει αμέσως ο πάγος και να μπαίνεις αμέσως στο γκρουπ. Και η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πως έχουμε κάποια τόσο μεγάλα ταλέντα εδώ, κάποιους καλούς τραγουδιστές. Δεν ξέρω για τη φωνή του αλλά ο καλύτερος τραγουδιστής μέχρι τώρα με διαφορά είναι ο Σιώπης, μέχρι στιγμής. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει πρόβλημα να τραγουδά μπροστά στο κοινό. Αλλά βλέπω ότι οι ποδοσφαιριστές μου τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, είναι μια καλή μίξη και φυσικά χρειάζεται να το διατηρήσουμε αυτό. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα και στα επίσημα παιχνίδια και μέσα στον αγώνα γενικά να έχουμε αυτή την νοοτροπία, να δίνουμε το κάτι παραπάνω για τους συμπαίκτες μας. Γνωρίζω βέβαια ότι ίσως αυτή η ατμόσφαιρα αλλάξει λίγο όταν θα πρέπει να κάνουμε μια επιλογή 18-20 παικτών και αυτοί να παίζουν και κάποιοι να μείνουν απέξω. Ίσως αυτό να επηρεάσει λίγο αλλά εγώ είμαι ειλικρινής με τις επιλογές μου και αν κάποιος παίκτης χρειάζεται εξηγήσεις από εμένα τότε θα μπορέσω να του τις παρέχω.

Ανυπομονείτε για το πρώτο σας παιχνίδι στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης την ερχόμενη Τετάρτη;
Ναι φυσικά, αυτό όμως είναι μόνο ένα φιλικό παιχνίδι. Εγώ αυτό που περιμένω στην πραγματικότητα είναι η επιστροφή της Παρτιζάν στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Στον αγώνα ρεβάνς. Είναι θετικό για μας που δίνουμε εκτός έδρας τον πρώτο αγώνα και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε το δεύτερο ματς στο «σπίτι» μας με την εξαίρετη ατμόσφαιρα που έχω ζήσει στο Καραϊσκάκη με την Άντερλεχτ. Όμως είναι διαφορετικό να έχεις αυτή την ατμόσφαιρα υπέρ σου και να βρίσκεται στην άλλη πλευρά δηλαδή. Αισθάνεσαι πιο ασφαλής έχοντας αυτή την ατμόσφαιρα υπέρ σου. Και φυσικά ευελπιστώ πως θα μπορέσουμε να τους προσφέρουμε το ποδόσφαιρο που επιθυμούν, που θέλουν και το οποίο τους αξίζει.

Μιλήσατε πριν για κάποιους παίκτες που σας εξέπληξαν ευχάριστα. Θα θέλατε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να μιλήσω ξεχωριστά για έναν ή δύο ποδοσφαιριστές. Δεν θέλω να μιλάω προσωπικά, ούτε με καλό τρόπο ούτε με κακό για κανέναν. Ωστόσο οι παίκτες μου το εισπράττουν αυτό που λέω. Οτι έχω εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό τους. Το αντιλαμβάνονται από τον τρόπο που μιλάμε, από τις επιλογές μας μέσα στα παιχνίδια. Δεν τους ήξερα αυτούς τους παίκτες από πριν, αλλά είναι εδώ και δίνουν τα πάντα στις προπονήσεις. Εχουν καλή ψυχολογία και νοοτροπία. Είναι καλοί τακτικά, κρατούν τις γραμμές, είναι προσηλωμένοι στο παιχνίδι και αυτό είναι πολύ καλό. Υπάρχουν παίκτες που το κάνουν αυτό και με εξέπληξαν θετικά. Εχουν τις προϋποθέσεις και μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

Ο Σιώπης είναι ένας από αυτούς τους παίκτες;
Γιατί το λέτε αυτό; Επειδή είπα ότι τραγουδάει καλά; (γέλια) Η αλήθεια είναι ότι ο Σιώπης τα πηγαίνει πάρα πολύ καλό. Μακάρι να συνεχίσει έτσι.

Για τον Πάρντο θα μας πείτε κάτι;
Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι ήμουν ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε στο φιλικό με τη Μαλίν. Απέναντι στην Αλκμααρ ήθελα να δω κάποια άλλα παιδιά, ήταν μία δυνατότητα που είχα να τους δω σε αυτό το παιχνίδι. Ηθελα να δω κάποιους παίκτες από την αρχή, όπως τον Ελιουνούσι. Ηθελα να δω και κάποιους παίκτες από τα χαφ σε διαφορετικές θέσεις. Κι άλλα παιδιά είχαν αγωνιστεί περισσότερο κόντρα στη Μαλίν και έτσι τους άφησα για το τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Ηθελα να δώσω χρόνο συμμετοχής στον Μανθάτη που είναι από τις ακαδημίες μας. Έχει φανταστική νοοτροπία και όποτε τον χρειαζόμαστε έιναι πάντα εκεί για να προσφέρει. Οπότε ήθελα να τον δω και να του δώσω κάποια λεπτά συμμετοχής. Είχα πει στον Πάρντο ότι σε αυτό το ματς δεν θα έπαιζε και πώς θα έκανε πιο δυνατή προπόνηση την επόμενη μέρα και θα τον βλέπαμε στα επόμενα ματς.

Στην αρχή ζητήσατε από τη διοίκηση κάποιους παίκτες που σας πήρε τελικά. Είστε ικανοποιημένος από αυτή τη συνεργασία που είχατε με τον σύλλογο; Περιμένετε κι άλλες προσθήκες εώς την Παρτιζάν;
Κοιτάξτε, είδαμε τις θέσεις που χρειαζόμασταν παίκτες και τους πήραμε. Αν υπάρξει κάποια κίνηση, δεν το ξέρεις πάντα με βεβαιότητα. Μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής να φύγει, κάποιος να έρθει. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Στην πραγματικότητα δεν περιμένω κινήσεις να γίνουν αυτή τη στιγμή. Οπως είπατε τον Αύγουστο η μεταγραφική περίοδος θα συνεχιστεί...

Μιλώντας σε μία βελγική εφημερίδα είχατε πει ότι για τον Ντεφούρ δεν υπάρχει τώρα η δυνατότητα να αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό, αλλά από τον Αύγουστο ίσως βλέπουμε...
Εφόσον είμαστε στους ομίλους, θα το δούμε. Ο Ντεφούρ είναι ένας πολύ καλός παίκτης, τον γνωρίζω, έχω δουλέψει μαζί του για δύο χρόνια στην Αντερλεχτ. Είναι τοπ παίκτης, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να αγοράσουμε παίκτες από την Πρέμιερ Λιγκ. Κι όχι μόνο εμείς, αλλά κι άλλες ομάδες, όπως και η Αντερλεχτ. Η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή, οπότε για εμένα έπρεπε να φέρουμε παίκτες τους οποίους γνωρίζω, γιατί δεν είχαμε πολύ χρόνο. Με τους παίκτες που αποκτήθηκαν ήμουν σίγουρος ότι θα ενσωματώνονταν πιο εύκολα. Ηταν ο Ντεφούρ, ήταν ο Οφόε, υπήρχαν και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές σε αυτή τη θέση και πήραμε αυτόν που χρειαζόμασταν. Αυτός ο παίκτης ήταν ο Οφόε και είμαι χαρούμενος που είναι εδώ μαζί μας.

Κι ο Οφόε φαίνεται σαν να είναι καιρό στην ομάδα.
Ετσι είναι με τους καλούς παίκτες. Είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν και να ταιριάξουν με την ομάδα. Και οι νέοι παίκτες με τους υπάρχοντες και οι υπάρχοντες με τους νέους. Για παράδειγμα ο Οφόε με τον Φορτούνη παρότι έχουν παίξει λίγο, ήδη έχουν καταφέρει να συνδεθούν.

Είναι κλειδί η συνεργασία του Οφόε με τον Φορτούνη;
Αυτό που θέλουμε φέτος είναι να κάνουμε ακόμα καλύτερο τον περσινό Φορτούνη. Και για να το πετύχουμε θέλουμε γύρω του παίκτες που θα τον πλαισιώσουν με ποιότητα και ο Οφόε μπορεί να το κάνει. Οπότε θα το χρησιμοποιήσουμε. Φυσικά ο Οφόε δεν θα παίζει μόνο για τον Φορτούνη, αλλά για όλη την ομάδα. Χρειαζόμαστε τον Οφόε να ανεβαίνει περισσότερο και να βοηθάει στην επίθεση και αυτό που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι ότι πλέον γύρω από τον επιθετικό και γύρω από τον Φορτούνη που είναι το εννιάρι και το δεκάρι, έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν ωραίο ποδόσφαιρο. Έτσι έχουμε πάντα στο μυαλό μας παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας, ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη χημεία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά μέσα από την τακτική. Κάνουμε πράγματα που μπορεί να φαίνονται βαρετά για τους παίκτες, αλλά πρέπει να τα κάνουμε. Οταν η ένταση θα είναι διαφορετική, οι μπακ μου θα μπορούν να ανέβουν και δέκα φορές σε ένα παιχνίδι. Οπότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου. Τότε η χημεία θα είναι πολύ διαφορετική και στον χώρο του κέντρου.

Εχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο συνολικά για τη σεζόν. Πότε περιμένετε ότι θα είναι στο πικ της φόρμας της η ομάδα;
Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πότε οι παίκτες θα φτάσουν στο 100% της φυσικής τους κατάστασης. Δεν θα είναι τόσο δύσκολο για παίκτες όπως ο Καρσελά ή ο Οφόε ή ο Βούκοβιτς, γιατί έπαιζαν σταθερά την προηγούμενη σεζόν. Ο Εμενίκε είναι λίγο πιο πίσω και πρέπει να προπονηθεί περισσότερο για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Ηδη βλέπετε ότι θα είναι ένα μεγάλο συν για την ομάδα μας, αλλά έχουμε από πίσω άλλους παίκτες που τα πηγαίνουν πολύ καλά. Εχουμε αρκετές επιλογές για να μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι. Οταν πρωτοήρθα είχαμε μία καλή ομάδα, αλλά χρειαζόμασταν αυτούς τους ποδοσφαιριστές και τώρα προχωράμε. Το μόνο που πρέπει να κοιτάμε είναι να κερδίζουμε και να βελτιωνόμαστε.

Το βασικό σας όνειρο είναι η ομάδα να προσφέρει καλό ποδόσφαιρο στον κόσμο;
Σίγουρα. Το πρώτο είναι να παρέχουμε το Τσάμπιονς Λιγκ στον κόσμο μας. Και το πώς θα γίνει, δεν με ενδιαφέρει. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να παίξουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά τώρα θα κοιτάξουμε να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές. Με την πάροδο του χρόνου θα φέρουμε το ποδόσφαιρο που έχω στο μυαλό μου. Αυτό είναι σίγουρο.

Ο Μάρκο Μάριν φαίνεται ότι εξελίσσεται σε έναν παίκτη – κλειδί για εσάς.
Για εμένα υπάρχουν περισσότεροι από ένας παίκτης – κλειδί. Υπάρχουν πολλοί παίκτες γύρω από το “δεκάρι” και τον επιθετικό. Ο Μάρκο Μάριν είχε κάποιους τραυματισμούς και δεν μπορούσε να παίξει τόσο πολύ. Στη συνέχεια όμως έδειξε ότι ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίζει ανάμεσα στις γραμμές και αυτό είναι πολύ καλό για εμάς. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε πάρα πολύ. Μπορούμε να παίξουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους Με παίκτες όπως με Σεμπά και Πάρντο έχουμε αρκετή ταχύτητα στα άκρα. Με παίκτες όπως οι Μάριν και Καρσελά, αυτοί συγκλίνουν προς τα μέσα και κάνουν τη διαφορά. Μελετάμε λοιπόν τον αντίπαλο και θα παίζουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις του αντιπάλου. Κανένας παίκτης δεν μπορεί να παίξει σε 60 ματς σε μία σεζόν. Χρειαζόμαστε μία ομάδα με ποιότητα σε όλες τς θέσεις και τις επιλογές που έχουμε. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι παίκτες που έχουμε είναι στη θέση του κεντρικού μέσου, αλλά σε όλες τις θέσεις έχουμε τουλάχιστον δύο επιλογές αν και εφόσον δημιουργηθούν κενά. Είδατε σε μερικές μέρες τι μπορεί να γίνει. Είχαμε τους τραυματισμούς των Μποτία, Ρέτσου και Ταχτσίδη. Είναι μικρά πράγματα αυτά αλλά πρόκειται άλλωστε για προετοιμασία. Ευτυχώς μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν είχαμε κάποιον σοβαρό τραυματισμό, αλλά μόνο μικροπράγματα. Αυτά είναι εντάξει, είναι αναμενόμενα γιατί είναι από τη δουλειά που κάνουμε.

Πώς έχετε στο μυαλό σας να χρησιμοποιήσετε τον Ταχτσίδη;
Αυτό που χρειαζόμαστε πάντα είναι να έχουμε ισορροπία, να έχουμε αριστεροπόδαρους παίκτες, δεξιοπόδαρους. Παίκτες ψηλούς ή πιο βραχύσωμους. Ο Ταχτσίδης διαθέτει στοιχεία που θέλουμε. Είναι αριστεροπόδαρος, διαθέτει πολύ καλή μπαλιά και είναι ένας υψηλόσωμος παίκτης που μπορεί να μου δώσει τη δυνατότητα να παιξω με διαφορετικού ςτρόπους αν το θελήσω. Μπορώ να παίξω με δύο αμυντικογενείς παίκτες στα χαφ ή όπως μου αρέσει με “εξάρι”, “οκτάρι” και “δεκάρι”. Θα υπάρχει πολύς ανταγωνισμός σε αυτή τη θέση. Υπάρχουν “εξάρια”, “οκτάρια” και “δεκάρια”. Μπορώ να φέρω και τον Οφόε ψηλότερα στο κέντρο. Δεν θέλω κανένας παίκτης να νιώθει ότι “α εντάξει, έχω τη θέση μου και είμαι εξασφαλισμένος”. Είναι καλό που υπάρχει ανταγωνισμός. Ολοι χρειάζεται να είναι σε τοπ κατάσταση.

Τον Βούκοβιτς πότε θα τον δούμε;
Ίσως με τον Αστέρα.

Ο Ρομαό είναι ένας παίκτης που έχετε στο μυαλό σας για το κέντρο της άμυνας;
Τα πήγε πολύ καλά στα φιλικά στη συγκεκριμένη θέση. Εχει αρκετή εμπειρία και μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση. Εχει παίξει εκεί αρκετές φορές. Το έχω κάνει κι εγώ όταν ήμουν αμυντικός μέσος και δεν είχα τα τρεξίματα που είχα όταν ήμουν νεότερος. Νομίζω ότι ανάλογα και με τις ανάγκες, ο Ρομαό μπορεί να χρειαστεί να καλύψει και αυτή τη θέση.

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στον κόσμο;
Θέλουμε να τους κάνουμε χαρούμενος με το ποδόσφαιρο που τους αξίζει. Να είναι σίγουροι πως ο πρόεδρος έχει βοηθήσει να φτιάξουμε την ομάδα που θέλουμε ώστε να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός άλλωστε είναι ο πρώτος μας στόχος και για αυτό θα παλέψουμε για να πετύχουμε όλοι μαζί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x