Ελλάδα

Χωρισμένη στα δύο η ΕΠΟ-Στον «αέρα» ο Γραμμένος-Φιρμάνι από FIFA

Μπορεί το Grexit να αποφεύγεται, αλλά η FIFA ετοιμάζει μια σειρά από οδηγίες.

Ο κίνδυνος του αποκλεισμού της Ελλάδας φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως στη FIFA δεν υπάρχει προβληματισμός για πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τη Live Sport, η παγκόσμια ομοσπονδία έχει καταλήξει σε μια σειρά από… επιβαρυντικά συμπεράσματα και θα απαιτήσει λύσεις δίνοντας σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Βασικό ζήτημα είναι αυτό της προεδρίας του Βαγγέλη Γραμμένου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε προ ημερών επεισόδιο με τον αναπληρωτή πρόεδρο, Νίκο Βακάλη, και είναι σαφές πως η ομοσπονδία είναι χωρισμένη στα δύο μετά και τη ρήξη στις σχέσεις Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη. Δεν αποκλείεται η στήριξη στον πρόεδρο να τεθεί προς ψήφιση στο ΔΣ της ομοσπονδίας και το αν ο κ. Γραμμένος θα παραμείνει στο πόστο του θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα, στη FIFA απαιτούν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τους ύποπτους προς χειραγώγηση αγώνες και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθούν ποινές, στα πρότυπα του αντίστοιχου κυπριακού κανονισμού. Αυτός προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ για «ύποπτο» ματς, διπλασιασμός του στον δεύτερο φάκελο που θα περιλαμβάνει αγώνα της ίδιας ομάδας, παρακράτηση χρηματοδότησης από την ομοσπονδία ή ακόμη μεγαλύτερο πρόστιμο στον τρίτο φάκελο, αφαίρεση τριών βαθμών στον τέταρτο, έξι στον πέμπτο και εννιά στον έκτο, ενώ εφόσον προκύψει και έβδομος φάκελος προβλέπεται ποινή υποβιβασμού. Σημειώνεται πως στο περσινό πρωτάθλημα της Football League υπήρχαν τουλάχιστον δύο ομάδες με περισσότερα από δέκα «ύποπτα» ματς. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατάσσεται διακοπή ενός αγώνα εφόσον διαπιστώνεται (σε επικοινωνία με τη Sportradar) πως υπάρχει ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα σε ένα ματς.

Πέραν των δύο παραπάνω ζητημάτων, έχουν διαπιστωθεί πολλές παραβιάσεις στο καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΠΟ και θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση, με τη σχετική έγκριση από FIFA και UEFA. Επίσης, ο Βίτορ Μέλο Περέιρα αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία στο ρόλο του αρχιδιαιτητή καθώς οι ξένοι αξιωματούχοι της FIFA τον εμπιστεύονται απόλυτα. Τέλος, έχει αποφασιστεί να τιμωρούνται οι εμπρηστικές τοποθετήσεις παραγόντων κατά της διαιτησίας και όχι μόνο, με ποινές που θα ξεκινούν από πρόστιμα 30-50 χιλιάδων ευρώ αρχικά, διπλασιασμό στη συνέχεια, μέχρι και με 120.000 ευρώ, ενώ εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ακολουθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών στην ομάδα και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x