Νίκος Κατσαρός

Ποινές έξω από την κοινή λογική

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει στο sport-fm.gr για τις ποινές έξω από την κοινή λογική που επιβάλλονται στις ΠΑΕ και τα αποτελέσματα που φέρνουν.

Ποτέ δεν κατάλαβα την λογική της επιβολής προστίμων στις ΠΑΕ, ως ποινή για επεισόδια οπαδών τους ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών, όπως η ρίψη φωτοβολίδων ή πρόκληση ζημιών. Επιβάλλονται εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν επιφέρει το παραμικρό αποτέλεσμα. Αφήστε που κανείς δεν γνωρίζει αν πληρώνονται και που πηγαίνουν τα χρήματα.

Πρόσφατα συζητούσα με διοικητικό παράγοντα μεγάλης ΠΑΕ και στην παρατήρησή μου ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τιμωρίας της, στα επερχόμενα ντέρμπι της ομάδας, από την ανεξέλεγκτη αντίδραση των οπαδών της, μου είπε ότι ουσιαστικά είναι αδύνατη η πρόληψη τυχόν επεισοδίων και – ούτε λίγο ούτε πολύ – η διοίκηση έχει περιλάβει στον προϋπολογισμό της ένα ποσό που θα επιβαρυνθεί από τα πρόστιμα που θα της επιβληθούν!

Ουσιαστικά, δηλαδή οι ΠΑΕ έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα των προστίμων, ίσως επειδή πιστεύουν ότι θα τους στοίχιζε περισσότερο η κόντρα με τους οργανωμένους οπαδούς! Απορώ, λοιπόν, πως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν βλέπει πόσο άσκοπος και ατελέσφορος είναι αυτός ο τρόπος τιμωρίας των ΠΑΕ και συνεχίζει να τον περιλαμβάνει και μάλιστα όλο και πιο αυστηρά στα μέτρα κατά της βίας.

Ακόμα περισσότερο έξω από κάθε λογική είναι η δυνατότητα που έδωσε στον… εαυτό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού να επιβάλλει επιπλέον ποινές προστίμων σε ΠΑΕ που παρεκτρέπονται οι οπαδοί της. Με αποκορύφωμα την πρόσφατη τιμωρία του ΠΑΟΚ με βαρύ πρόστιμο για όσα συνέβησαν στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ για το Γιουρόπα Λιγκ, από την στιγμή μάλιστα που Ο ΠΑΟΚ είχε ήδη τιμωρηθεί και από την ΟΥΕΦΑ. Έχουμε, δηλαδή, το πρωτοφανές, να τιμωρείται μια ομάδα δυο φορές για το ίδιο παράπτωμα!

Άραγε ουδείς αντιλαμβάνεται ότι ποινές έξω από την κοινή λογική, που επιπλέον δεν εφαρμόζονται με ενιαίο τρόπο, φέρνουν εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x