Επικαιρότητα

Πολιτικές μάχες σε όλα τα μέτωπα με... φόντο τις εκλογές

Μάχη σε όλα τα μέτωπα σε προεκλογικό κλίμα

Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου και ανησυχία στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την κατάληξη που θα έχουν όλα τα ζητήματα. Σκανδαλολογία, εθνικά θέματα και οικονομία κυριαρχούν στην επικαιρότητα και πυροδοτούν σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και την αντιπολίτευσης.

Οι εξελίξεις συνεχώς αλλάζουν, στην υπόθεση της Novartis κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και αν γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση ή τελικά πληγεί η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στα ελληνοτουρκικά, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα, Ταγίπ Ερντογάν και δείχνει να είναι έτοιμος για όλα. Στο Σκοπιανό μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά είναι αρκετά πιθανό η συμφωνία να μην περάσει από την ελληνική βουλή καθώς ο κυβερνητικός εταίρος απειλεί να την καταψηφίσει. Στην οικονομία κατάσταση παραμένει θολή όσον αφορά την επόμενη μέρα από την έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ όλα τα παραπάνω στέλνουν αρνητικά μηνύματα προς τις αγορές αλλά και τους επενδυτές.

Η σκανδαλολογία πάνω στην οποία έχει επενδύσει η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, έχει βάλει ταφόπλακα στην εθνική ενότητα που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό. Το Μαξίμου κατάφερε με την τακτική που ακολουθεί να συσπειρώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πλέον κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή.

Πιο κοντά οι εκλογές

Η κυβέρνηση μπορεί να τονίζει σε όλους τους τόνους πως θα ολοκληρώσει την τετραετία, ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν και ορισμένα μάλιστα δεν τα υπολόγιζε, όπως την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις αντιδράσεις με τα συλλαλητήρια στο Σκοπιανό, την αναγκάζουν να σκέφτεται πλέον όλα τα ενδεχόμενα. Ο ανασχηματισμός που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του έτους, δείχνει να έχει μπει για τα καλά στο «ψυγείο» καθώς οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές. «Μια κυβέρνηση φοβάται περισσότερο το ατύχημα παρά τα οικονομικά μέτρα» αναφέρει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, υποστηρίζοντας πως ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα σε μια κυβέρνηση. Αυτός ουσιαστικά είναι και ο φόβος του πρωθυπουργού που επιχείρησε στις Βρυξέλλες το ελληνοτουρκικό ζήτημα να το κάνει ευρωτουρκικό, με την σημαντική συμβολή του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος στο εσωτερικό της κυβέρνησης που ακούει στο όνομα Πάνος Καμμένος, ο οποίος στα εθνικά θέματα χαράσσει την δική του ρότα, δημιουργώντας τριγμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σε ετοιμότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΝΔ και ΔΗ.ΣΥ εκτιμούν πως η υπόθεση Novartis θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο εναντίον των πολιτικών προσώπων που εμπλέκουν. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα εθνικά ζητήματα εκτιμούν πως θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να προσφύγει πρόωρα στην λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα τα οποία η ίδια έχει δημιουργήσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ πιστεύει πως είναι λανθασμένοι οι χειρισμοί τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όσο και από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει σε Σύμη και Ρόδο θέλοντας με την σειρά του να στείλει μήνυμα στην γειτονική χώρα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν ακόμη στο συρτάρι τους την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της πώλησης όπλων μέσω μεσάζοντα στην Σαουδική Αραβία, αναζητώντας την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να καταθέσουν το αίτημα τους στην βουλή.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x