sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Πόσο ενεργή στους συλλόγους είναι αυτή η Ελπίδων;

Με αφορμή το 2/2 που έκανε η Εθνική Ελπίδων στην εκκίνηση των υποχρεώσεων για τα προκριματικά του Euro 2019, το sport-fm. gr παρουσιάζει το πόσο υπολογίζονται στις ομάδες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σε επίπεδο Νέων, αλλά και Ελπίδων η Εθνική ομάδα έχει να επιδείξει επιτυχίες. Δύο φορές φιναλίστ το 1988 και το 1998, με παίκτες που μετέπειτα στελέχωσαν την μεγάλη Εθνική και μάλιστα σε αμφότερες τις περιπτώσεις έξι χρόνια μετά από αυτές τις δύο φουρνιές ήρθαν διακρίσεις. Βέβαια η φουρνιά που αξιοποιήθηκε περισσότερο από τις δύο επιτυχημένες, ήταν εκείνη του 1998, που έξι χρόνια αργότερα, ένα σύνολο πέντε-έξι παικτών απ’ αυτή την ομάδα αποτέλεσε την προίκα για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 (Καραγκούνης, Δέλλας, Μπασινάς βασικοί, Λάκης, Γκούμας αναπληρωματικοί και Άντζας που συμμετείχε στα προκριματικά).

Του Κώστα Μιαούλη

Άλλα τέσσερα σημαντικά στελέχη για το EURO του 2004, είχε προσφέρει η Ελπίδων του 2002, με τους Κατσουράνη, Χαριστέα, Παπαδόπουλο και Γιούρκα Σεϊταρίδη. Μια ομάδα που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά στην Ελβετία το 2002, στο Ευρωπαϊκό των Ελπίδων, αλλά και τον Χρήστο Πατσατζόγλου που συμμετείχε στα προκριματικά. Πολλοί κι απ’ αυτή την ομάδα έγιναν διεθνείς μετά το έπος της Πορτογαλίας, όπως ο Σωτήρης Κυργιάκος, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Ωστόσο τα τελευταία 15 χρόνια και μετά από αυτή τη φουρνιά, με εξαίρεση την Ελπίδων του 2011 που έφτασε μέχρι τη 16άδα δεν υπήρξε κάποια διάκριση. Κι αυτό είχε να κάνει και με το γεγονός πως στις ηλικίες αυτές, οι ποδοσφαιριστές στην εποχή που έπαιζαν στην Ελπίδων, δεν είχαν παρά πολύ περιορισμένη συμμετοχή στις ομάδες τους, είτε στις μεγάλες, είτε στις μικρομεσαίες. Αυτή η Ελπίδων που ήρθε να ξεσηκώσει για λίγο με το εντυπωσιακό 2 στα 2 έχει δύσκολο έργο μπροστά της για την πρόκριση μιας και στον όμιλο, πέρα από τις Λευκορωσία και Μολδαβία, έχει Κροατία και Τσεχία να ξεπεράσει.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η προίκα που δίνει κάθε φορά η Εθνική Ελπίδων σε κάθε Εθνική. Σε σύγκριση με τα 15 τελευταία χρόνια, τα στελέχη αυτής της Ελπίδων φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από άποψη συμμετοχών στις ομάδες τους. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, την ώρα που ήδη αυτή η φουρνιά έχει ήδη δώσει, πριν καλά ξεκινήσει, έναν παίκτη στη μεγάλη Εθνική που είναι ο Χρήστος Δώνης. Ένας παίκτης που πέρσι, ειδικά στο δεύτερο μισό είχε συμμετοχές στη Νις και πρωταγωνιστικό ρόλο στο φινάλε και φέτος έχει μετακομίσει στη Μπουντεσλίγκα και την Στουτγάρδη. Υπάρχουν όμως κι άλλοι παίκτες με προοπτικές και που πάνω απ’ όλα δείχνουν να παίρνουν χρόνο και συμμετοχές από τις ομάδες.


Γεννά προσδοκίες


Αυτή η φουρνιά των Ελπίδων δημιουργεί προσδοκίες, μιας και υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ενώ σε άλλες εποχές δεν θα είχαν παρά ελάχιστες συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ήδη έχουν αρκετές παραστάσεις. Από πλευράς Ολυμπιακού, σίγουρα τα ονόματα του Ανδρούτσου και του Μανθάτη είναι αυτά που κάνουν γκελ. Ο πρώτος συνεχίζει στους «ερυθρόλευκους» μετρώντας μια συμμετοχή ως βασικός και μία σαν αλλαγή απέναντι στη Ριέκα, ενώ αντίθετα ο Μανθάτης δόθηκε δανεικός στον ΠΑΣ, όπου σίγουρα θα πάρει χρόνο. Ο Μανώλης Σάλιακας επίσης παραχωρήθηκε δανεικός στον Κισσαμικό από τους ερυθρόλευκους. Ο δανεικός στη Βίλεμ από τον Ολυμπιακό Τσιμίκας, μετράει ήδη τρεις συμμετοχές σαν βασικός με την ολλανδική ομάδα, ενώ παρότι 98άρης κλήθηκε και ο Δημήτρης Νικολάου του Ολυμπιακού που παρέμεινε στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων» και θα περιμένει τις ευκαιρίες του, μετά και την αποχώρηση του Ρέτσου.

Σίγουρα εκείνος που ξεχωρίζει με βάση την εξέλιξη του και την εδραίωση του στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, παίζοντας σαν βασικός και στα δύο ματς με την Μπριζ, αλλαγή στο ματς με την ΤΣΣΚΑ και βασικός στα Γιάννενα (την πρώτη αγωνιστική δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής) είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος. Ο νεαρός άσος της Ένωσης σημείωσε γκολ και στα δύο παιχνίδια με Λευκορωσία και Μολδαβία και θεωρείται ήδη το hot-όνομα. Ο Δημήτρης Λημνιός μετά την αλλαγή στη τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ παίρνει χρόνο από τον Λουτσέσκου με παρουσία και στα δύο ματς πρωταθλήματος.

Ο Λάζαρος Λάμπρου που έπαιξε βασικός με την Λευκορωσία έχει ήδη παίξει σε όλα τα ματς του Πανιωνίου, στα τέσσερα του Europa League και τα δύο για το πρωτάθλημα σαν βασικός. Εκείνος που έρχεται επίσης να παίξει με εξαιρετικές πληροφορίες και συστάσεις να τον συνοδεύουν είναι το στόπερ που απέκτησε ο Αστέρας Τρίπολης από τον Αιγινιακό. Μιλάμε για τον 21χρονο Τριαντάφυλλο Πασαλίδη που παίζει ήδη βασικός και στο σύλλογο της Τρίπολης. Χρόνο συμμετοχής έχει πάρει ήδη από την Ελπίδων στην ομάδα του, τον Πλατανιά, ο Βασίλης Αγγελόπουλος που ήταν στην αποστολή του Αντώνη Νικοπολίδη στα δύο πρώτα ματς με Λευκορωσία και Μολδαβία. Σε αυτή την ομάδα και ο Αλέξανδρος Κατράνης που πήρε μεταγραφή στη Σεντ Ετιέν, αλλά θα πρέπει να κάνει υπομονή και ν’ αρπάξει την ευκαιρία του, όταν του δοθεί.

Το παλεύουν

Από εκεί και μετά πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον «μπόμπερ» των μικρών Ευθύμη Κουλούρη που στα δύο παιχνίδια πρόλαβε να βάλει τρία γκολ. Θα είναι δύσκολο και με τον Λουτσέσκου να βρει χρόνο συμμετοχής έχοντας μπροστά του τον Πρίγιοβιτς. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης σίγουρα θα έχει δύσκολο έργο με την πλειάδα παικτών που έχει πλέον στη διάθεση του ο Μαρίνος Ουζουνίδης, όμως πρόλαβε να πάρει εμπειρίες συμμετέχοντας 150’ σε τρία ευρωπαϊκά ματς, αλλά και παίζοντας ήδη δύο παιχνίδια πρωταθλήματος σαν αλλαγή.

Ο Ευαγγέλου έπαιξε βασικός με τον Λεβαδειακό όπου αποβλήθηκε και θα περιμένει μια νέα ευκαιρία από τον Ουζουνίδη . Ο Πέτρος Ορφανίδης από την Ξάνθη θα πρέπει να κάνει φέτος το ξεπέταγμα του (έπαιξε βασικός κόντρα στη Λαμία) και αποτελεί μια από τις σημαντικές ελπίδες. Χρόνο συμμετοχής στην Κέρκυρα θα προσπαθήσει να κερδίσει και ο Δημήτρης Μελικιώτης που δόθηκε δανεικός στους «Φαίακες» από την ΑΕΚ. Την ευκαιρία του θα περιμένει στον Λεβαδειακό επίσης ο Ζήσης Καραχάλιος που έπαιξε και στα δύο παιχνίδια με την Ελπίδων, ενώ δύσκολα θα βρει χρόνο στον ΠΑΟΚ ο Δεληγιαννίδης. Βασικός πορτιέρε ο Κότσαρης που θα είναι 3ος για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο άλλος τερματοφύλακας, ο Χρήστος Θεοδωράκης, για τον οποίο πάντως υπάρχουν πολλές θετικές πληροφορίες από το Περιστέρι, θα έχει πλέον τον Μίρκοβιτς, αλλά και τον Γιαννιώτη μπροστά του στον Ατρόμητο.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν παιδιά που ήδη έχουν παραστάσεις από διεθνή παιχνίδια, οι ομάδες παρά την γνωστή πίεση τους εντάσσουν σε μια πιο τακτική χρησιμοποίηση σε παιχνίδια. Ο Αντώνης Νικοπολίδης έχει μια εξαιρετική φουρνιά στη διάθεση του, με τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών να ταιριάζουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σίγουρα θα ήταν θετική μια πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2019 των Ελπίδων, αλλά πιο σημαντικό είναι έστω και 4-5 παιδιά και γιατί όχι και περισσότερα, τα επόμενα χρόνια να στελεχώνουν και την μεγάλη Εθνική.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x