sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πρέμιερ Λιγκ: Η μάχη τώρα κορυφώνεται

Έπειτα από 23 αγωνιστικές στην Premier League, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι προηγούνται με διαφορά απ’ τους διώκτες τους, τόσο βαθμολογική όσο και ποιοτική.

Έπειτα από 23 αγωνιστικές στην Premier League, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι προηγούνται με διαφορά απ’ τους διώκτες τους, τόσο βαθμολογική όσο και ποιοτική.

Τότεναμ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακολουθούν σε μία δεύτερη μεταξύ τους κούρσα με έπαθλο τα εισιτήρια που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Δύο ξεχωριστές μάχες σε έναν πόλεμο που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας. Δύο μάχες που κορυφώνονται τις επόμενες εβδομάδες.

Ποιος θα… γλιστρήσει;



Η υπόθεση τίτλος φαίνεται πως θα παιχτεί μέχρι το τέλος με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι να έχουν χτίσει δυνατά σύνολα που αποφεύγουν χαρακτηριστικά τις γκέλες που κάνουν οι υπόλοιποι. Η μεν 1η της βαθμολογίας, Λίβερπουλ, φέτος κάνει μία ακόμη καλύτερη χρονιά από πέρυσι.

Διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (13 γκολ παθητικό), τη 2η καλύτερη επίθεση (54 γκολ) και με ρεκόρ 19/3/1 σε 23 αγώνες πρωταθλήματος έχει κατακτήσει ήδη 60 πόντους θέτοντας τον πήχη απρόσμενα ψηλά. Η δε 2η Μάντσεστερ Σίτι, διαθέτει και φέτος την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (62 γκολ), αλλά συγχρόνως έχει και την 2η καλύτερη άμυνα σε αυτό (17 γκολ παθητικό). Έτσι, με ρεκόρ 18/2/3 σε 23 αγώνες, βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ την κορυφή με 56 βαθμούς.

Αναμφίβολα το πρόγραμμα θα παίξει το δικό του ρόλο για τη συνέχεια και σίγουρα υπάρχουν αγωνιστικές που ενδέχεται να «ταράξουν τα νερά». Για την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, η 27η αγωνιστική στο Μάντσεστερ απέναντι στη Γιουνάιτεντ, (μετά τον αγώνα για τη φάση των 16 του Champions League απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου) θα πρέπει να είναι σταμπαρισμένη διπλά και τριπλά, ειδικά απ’ τη στιγμή που η ομάδα του Όλε Σόλσκιερ φαίνεται να έχει γυρίσει το διακόπτη μετά τη φυγή Μουρίνιο. Επίσης, ο εντός έδρας αγώνας με την Τσέλσι στην 34η αγωνιστική θα παίξει σημαντικό ρόλο, μιας και η ομάδα του Κλοπ φέτος δεν έχει νικήσει καμία απ’ τις δύο φορές που έπαιξε με τους Λονδρέζους στα μεταξύ τους παιχνίδια (ισοπαλία εκτός έδρας στο πρωτάθλημα, ήττα εντός έδρας για το Carabao Cup).

Για τους «πολίτες» κρίσιμοι αγώνες θα είναι σίγουρα η εντός έδρας αναμέτρηση της 26ης αγωνιστικής απέναντι στην Τσέλσι, αφού αμέσως μετά υπάρχει εκτός έδρας υποχρέωση (στη Γερμανία με αντίπαλο τη Σάλκε) για το ChampionsLeague, όπως επίσης και η 31η αγωνιστική στην έδρα της Γιουνάιτεντ, έπειτα από τη 2η φάση των «16» της ως άνω διοργάνωσης. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα μπορεί να πέτυχε νίκη στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, ηττήθηκε ωστόσο μέσα στην έδρα της Τσέλσι στους αγώνες του πρώτου γύρου για το πρωτάθλημα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, τα κουκιά φαίνεται να είναι μοιρασμένα. Κάποιος θα σκεφτεί ότι ο τίτλος συνήθως δεν κρίνεται στα ντέρμπι, αλλά στους υπόλοιπους αγώνες. Φέτος όμως, περισσότερο η Λίβερπουλ και κάπως λιγότερο η Σίτι, έχουν δείξει ότι δε σκοπεύουν να γκελάρουν εύκολα, υποχρεώνοντάς μας να «κοιτάξουμε» στα ντέρμπι. Η μεν Λίβερπουλ έχει τρία δύσκολα παιχνίδια για το υπόλοιπο της σεζόν με ομάδες της πρώτης 6άδας, τα δύο μάλιστα εντός έδρας, ωστόσο έχει πολύ δύσκολη αποστολή στην Ευρώπη απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Η Σίτι από την άλλη πλευρά καλείται να παίξει ένα παραπάνω ντέρμπι, ωστόσο στην Ευρώπη τα πράγματα ίσως είναι προκαθορισμένα απέναντι στη Σάλκε (12η στη Bundesliga), που προκρίθηκε σε έναν εύκολο όμιλο με αντιπάλους τη Γαλατασαράι και τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Η μάχη για την Ευρώπη



Στις θέσεις 3-6 του βαθμολογικού πίνακα ο ανταγωνισμός είναι εξίσου μεγάλος. Αν και η Τότεναμ έχει ένα προβάδισμα αυτή τη στιγμή, Τσέλσι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν δείχνουν διατεθειμένες να τα παρατήσουν σε μία αρένα με έπαθλο τα εισιτήρια που οδηγούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Τότεναμ:
Με ρεκόρ 17/0/6 βρίσκεται 3η στην κατάταξη, διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση μαζί με την Άρσεναλ με 48 γκολ, με πολύ καλύτερη άμυνα ωστόσο απ’ τους «κανονιέρηδες» (23 γκολ παθητικό). Η ομάδα του Ποκετίνο, αν και ξεκίνησε υπερβολικά καλά τη σεζόν, φαίνεται να έχει σκαμπανεβάσματα στο 2ο γύρο χάνοντας έδαφος στη μάχη για την 1η ή ακόμα και τη 2η θέση, παρά το ότι δεν έχει πλέον ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Συγχρόνως οι τραυματισμοί των Χάρι Κέιν και Ντέλε Άλι που αμφότεροι προβλέπεται να επιστρέψουν στις αρχές Μαρτίου, στερούν απ’ την ομάδα δύο όχι μόνο πρωτοκλασάτους παίκτες, αλλά και ηγέτες της σε μία περίοδο που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αυτό διότι η Τότεναμ θα έχει τη δυσκολότερη αποστολή μεταξύ των ανταγωνιστών της, καθώς θα πρέπει να περάσει απ’ τις έδρες των Τσέλσι (28η αγ.), Λίβερπουλ (32η αγ.) και Μάντσεστερ Σίτι (35η αγ.). Ακόμη θα πρέπει να φιλοξενήσει την Άρσεναλ την 29η αγωνιστική συμπληρώνοντας έτσι ένα καρέ άκρως απαιτητικών αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στον 1ογύρο η ομάδα του Ποκετίνο κατάφερε να νικήσει μόνο την Τσέλσι εντός έδρας, ενώ έχασε απέναντι στους υπόλοιπους.

Τσέλσι:
Οι Λονδρέζοι διαθέτουν την καλύτερη άμυνα μεταξύ των τεσσάρων ανταγωνιστών με μόλις 19 γκολ παθητικό, αλλά και τη χειρότερη επίθεση των πρώτων 6 ομάδων της Premier League (40 γκολ). Έτσι με ρεκόρ 14/5/4 βρίσκονται στην 4ηθέση με 47 πόντους, μπροστά από Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «μπλε» αν και διαθέτουν σκληράδα και καλή αμυντική λειτουργία, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν το δρόμο προς κάποιο μεγάλο σερί νικών μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα.

Κρίσιμες αγωνιστικές:
• 24η, απέναντι στην Τότεναμ, απ’την οποία έχουν ηττηθεί δύο φορές φέτος (μία στο πρωτάθλημα και μία στοCarabao Cup)
• 26η, όπου δοκιμάζονται εκτός έδρας απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι και στη συνέχεια ταξιδεύουν στη Σουηδία για τη φάση των 32 του Europa League με αντίπαλο τη Μάλμε.
• Οι εκτός έδρας αναμετρήσεις της 34ης και 36ης αγωνιστικής απέναντι σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα, ιδιαίτερα απ’ τη στιγμή που τα μεταξύ τους παιχνίδια στον 1ο γύρο έληξαν ισόπαλα μέσα στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα συνολικά η Τσέλσι σαφώς και έχει αρκετά δύσκολη αποστολή (αν συνυπολογίσει κανείς και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις). Η απόσταση των 4 βαθμών απ’ την 3η θέση μπορεί να φαίνεται εμπόδιο υψηλό, αλλά όχι και ανυπέρβλητο. Σίγουρα όμως η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι, πέρα απ’ την καλή της άμυνα, θα χρειαστεί να βρει σταθερότητα και περισσότερες λύσεις επιθετικά.

Άρσεναλ:
Διαθέτει την καλύτερη επίθεση μαζί με την Τότεναμ (48 γκολ), ωστόσο αμυντικά δεν έχει την ίδια απόδοση (32 γκολ παθητικό) με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 5η θέση με ρεκόρ 13/5/5 και 44 βαθμούς. Η ομάδα του Παπασταθόπουλου δεν έχει βρει ακόμα τη σταθερότητα που θα της επέτρεπε να βρεθεί ψηλότερα στη βαθμολογία, αφού συχνά κάνει μία απρόβλεπτη γκέλα, χαραμίζοντας ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα σε ομάδες της κορυφής.

Κρίσιμες αγωνιστικές:
• 25η, εκτός έδρας απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι.
• 29η, εκτός έδρας με αντίπαλο την Τότεναμ, απέναντι στην οποία η Άρσεναλ έχει μία ήττα και μία νίκη σεCarabao Cup και Premier League αντίστοιχα.
• 30η, εντός έδρας απέναντι στη Γιουνάιτεντ (ισόπαλος ο αγώνας του 1ου γύρου).

Στην περίπτωση των «κανονιέρηδων» το πρόγραμμα φαίνεται να τους ευνοεί. Πέρα απ’ τα ντέρμπι που προαναφέραμε, δεν έχουν άλλους αγώνες με ομάδες απ’ την πρώτη 6άδα και επιπλέον δε θα χρειαστεί να ανησυχήσουν πολύ κατά τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις τους. Συγκεκριμένα, οι αγώνες πριν και μετά τη σύγκρουσή τους με τη Μπάτε για το EuropaLeague, θα είναι απέναντι στην τελευταία της βαθμολογίας Χάντερσφιλντ, και τη 15η Σαουθάμπτον αντίστοιχα. Βέβαια για να καταφέρουν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο απ’ την 5η θέση θα χρειαστεί να βελτιώσουν κατά πολύ την αμυντική τους λειτουργία.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:
Διαθέτει αρκετά καλή επίθεση, έχοντας σκοράρει 46 γκολ σε 23 αγώνες, ωστόσο η αμυντική της λειτουργία (33 γκολ παθητικό) είναι η 2η χειρότερη των πρώτων 10 ομάδων της κατάταξης μετά τη Γουέστ Χαμ. Έτσι με ρεκόρ 13/5/5 βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 44 πόντους. Το κλίμα στη Γιουνάιτεντ έχει αλλάξει άρδην, μετά την αλλαγή ηγεσίας στον πάγκο της, με την ομάδα του Μάντσεστερ να κάνει το ανέλπιστο σερί των 7 νικών σε 7 αγώνες μέχρι σήμερα σε πρωτάθλημα και FA Cup.

Κρίσιμες αγωνιστικές:
• 27η , εντός έδρας απέναντι στη Λίβερπουλ, έπειτα από τον 1ο αγώνα της φάσης των 16 του Champions Leagueμε αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν.
• 30η, εκτός έδρας απέναντι στην Άρσεναλ, έπειτα από το 2ο αγώνα της ίδιας φάσης και διοργάνωσης.
• 31η και 36η , εντός έδρας αγώνες με αντιπάλους τη Σίτι στο τοπικό ντέρμπι και την Τσέλσι αντίστοιχα.

Η Γιουνάιτεντ στα ως άνω ντέρμπι του 1ου γύρου είχε απολογισμό 2 ισοπαλίες (εντός με Άρσεναλ, εκτός με Τσέλσι) και 2 ήττες (εκτός με Λίβερπουλ και Σίτι). Αν συνυπολογίσει κάποιος και τις άκρως απαιτητικές αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί, διαγράφεται ένας μάλλον δύσκολος 2ος γύρος, παρά το ότι 3 από τα 4 ντέρμπι που προαναφέραμε θα δοθούν στην έδρα της. Βέβαια μετά την έλευση Σόλσκιερ, η ομάδα του Μάντσεστερ δεν μοιάζει πολύ με την ομάδα του 1ου γύρου, τόσο στο χορτάρι, όσο και στα αποδυτήρια. Χαρακτηριστικά κόντρα στην Τότεναμ, την 22ηαγωνιστική, πήρε την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι μέσα στη χρονιά, πιστοποιώντας ό,τι είπαμε παραπάνω.

Συνοψίζοντας, η μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή στην Πρέμιερ Λιγκ αποδεικνύεται φέτος κούρσα για 2 άλογα. Χωρίς προβλέψεις και χωρίς προγνωστικά. Η περσινή πρωταθλήτρια απέναντι στην περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, σέρνουν το δικό τους χορό, με επιδόσεις απίστευτα υψηλές, με ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου και αποτελεσματικότητας.

Μέχρι πριν λίγο καιρό η Τότεναμ είχε βάσιμες αξιώσεις για να λογίζεται ως διεκδικητής του τίτλου. Πλέον, δύσκολα θα μπορέσει όχι μόνο να χτυπήσει τη 2η θέση, αλλά και να κρατήσει τη 3η θέση. Η Τσέλσι με σύμμαχο την άμυνά της μπορεί σίγουρα να κοιτάζει ψηλότερα, αρκεί να καταφέρει να βρει σταθερότητα και λύσεις επιθετικά. Η Άρσεναλ δείχνει και φέτος να είναι μια ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, που θα δώσει τη μάχη της, αλλά με δεδομένο ταβάνι φέτος την 5η ή ίσως και την 4η θέση. Τέλος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κάνει restart στο 2ο γύρο πετυχαίνοντας ένα αξιοπρόσεκτο σερί νικών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αυτό είναι αρκετό ούτως ώστε στο τέλος της σεζόν να έχει θετικό απολογισμό.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Μπουρνέλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x