Επικαιρότητα

Προ νομοθετικής πρωτοβουλίας η Διάσκεψη των Προέδρων - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Χαριλάου Τρικούπη: "Δεν έχουμε καμία ανοχή σε τίποτα το οποίο δεν λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τις άδειες. Παιχνίδια με τις άδειες δεν είναι ανεκτά".

Στις 5 η ώρα, το απόγευμα της Δευτέρας, ορίστηκε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων στο πλαίσιο μίας νέας προσπάθειας της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο κάλεσε να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία πριν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης "γέφυρα" που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση και από κοινοβουλευτικές πηγές τοποθετείται χρονικά είτε αργότερα το βράδυ της Δευτέρας είτε την Τρίτη.

Αν και με το δεδομένο ότι σχεδόν η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε εκφραστεί στην τελευταία Διάσκεψη θετικά απέναντι στα πρόσωπα που πρότεινε ο κ. Βούτσης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, θα περίμενε ίσως κανείς αυτή τη φορά να υπάρξει συναίνεση, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και οι πρώτες αντιδράσεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης προδιαγράφουν μία νέα πολιτική σύγκρουση και πιθανότατα ένα νέο ναυάγιο.

Κι αυτό γιατί με την απόφαση της κυβέρνησης η Διάσκεψη των Προέδρων να προηγηθεί της όποιας νομοθετικής της πρωτοβουλίας για τη χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών - άγνωστο ακόμα ποιων ακριβώς αφού οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι αντικρουόμενες - δεν τίθενται όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, συνεπώς οι όροι δεν είναι καθαροί και φαίνεται αυτό να τινάζει την όποια πολιτική συναίνεση στον αέρα.

Ήδη η ΝΔ διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παράσχει καμία συναίνεση εάν πρώτα δεν καταργηθεί και τυπικά ο λεγόμενος νόμος Παππά με την ψήφιση ενός νέου νόμου που θα προσαρμόζεται στη νομολογία του ΣτΕ και αφού καθαρογραφεί κι ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Το επιχείρημα στο οποίο βασίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση έγκειται πέραν του Συντάγματος και στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή χωρίς νέο νόμο όλες οι αρμοδιότητες παραμένουν στα χέρια του κ. Παππά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει χαρακτηριστικά ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ "δεν πάνε σε ραντεβού στα τυφλά", ενώ οι πληροφορίες θέλουν το κόμμα να πραγματοποιεί σύσκεψη πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων για την οριστική γραμμή που θα ακολουθήσει. Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη ότι "δεν έχουμε καμία ανοχή σε τίποτα το οποίο δεν λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τις άδειες. Παιχνίδια με τις άδειες δεν είναι ανεκτά".

Στάση αναμονής τηρεί το Ποτάμι, περιμένοντας την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Νίκος Βούτσης στην κρίσιμη Διάσκεψη της Δευτέρας και την ενημέρωση που θα γίνει σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Άγνωστο παραμένει πως θα κινηθεί η Ένωση Κεντρώων αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καρράς, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα επιφυλάξεις ως προς την "αντικειμενικότητα και συνταγματικότητα" του νόμου "γέφυρα" που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Το κλίμα σε κάθε περίπτωση είναι βαρύ και με τις έως τώρα αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων έναντι των κινήσεων της κυβέρνησης αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η συγκέντρωση της από το Σύνταγμα απαιτούμενης ευρείας πλειοψηφίας των 4/5, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός ιδίως λόγω της άρνησης της ΝΔ, της οποίας οι ψήφοι είναι απαραίτητες.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x