sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Προπονητές-στρατιώτες που έγραψαν ιστορία!

Με αφορμή την πρόσληψη του Τάκη Λεμονή στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, το sport-fm.gr θυμάται προπονητές… ειδικών αποστολών, αλλά και όσους έχουν από τρεις θητείες και πάνω σε πάγκους ομάδων.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η θέση του προπονητή φαντάζει πολλές φορές σαν ηλεκτρική καρέκλα και αυτός είναι ο κανόνας.

Υπάρχουν εκείνοι που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την δύσκολη αποστολή, να σώσουν τη χρονιά, είτε πρόκειται για σωτηρία, είτε πρόκειται για έναν στόχο στο πρωτάθλημα, αποτελούν πρόσωπα συνηθισμένα στην Ελλάδα.

Του Κώστα Μιαούλη

Αλλά και προπονητές που έγραψαν ιστορία σε διαφορετικές εποχές, όταν προσλήφθηκαν ξανά. Κάποιες φορές κλήθηκαν να κάνουν και τα δύο.

Υπάρχουν αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις με προπονητές που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, σε στιγμή κρίσης συλλόγων ή με χρυσές περιόδους ομάδων, έστω και αν πήραν και άλλες ευκαιρίες σε διαφορετικές εποχές.

Στέφανος Γαϊτάνος (Βέροια)

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση απ’ αυτούς είναι ο Στέφανος Γαϊτάνος. Ο τεχνικός από την Ημαθία έχει αναλάβει ουκ ολίγες φορές την τεχνική ηγεσία της Βέροιας και συγκεκριμένα σε έξι σεζόν σε μια δεκαετία από το 2005-06, μέχρι και πέρσι. Υπήρξε μάλιστα σεζόν που ανέλαβε τρεις φορές σαν μεταβατικός προπονητής, αντικαθιστώντας διαδοχικά τους Γκόραν Στεβάνοβιτς, Τον Κάανεν και Στέφαν Στόικα. Το 2007-08, το 2010-11, το 2011-12 και το 2012-13 ήταν οι σεζόν που αποτέλεσαν εξαίρεση, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση, κλήθηκε να κάνει τον μεταβατικό προπονητή ή κάθισε και για περισσότερο από 1 ή 2 παιχνίδια στον πάγκο της «βασίλισσας» του Βορρά.

Ντούσαν Μπάγεβιτς (ΑΕΚ)

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός που έχει αγαπηθεί, αλλά έχει γνωρίσει και μεγάλο μίσος από μεγάλο κομμάτι της κιτρινόμαυρης εξέδρας αποτελεί πολλά κεφάλαια από μόνος του στην ιστορία των προπονητών με πολλαπλές θητείες στον πάγκο της ίδιας ομάδας. Κάθισε συνολικά κάτι περισσότερο από 11 χρόνια στον κιτρινόμαυρο πάγκο με ένα ρεκόρ κοντά στο 64% σε νίκες. Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή, με την οκταετή του θητεία στον πάγκο της «Ένωσης» που έφερε τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο και την πρώτη συμμετοχή Ελληνικής ομάδας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλη μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη με τις έξι ισοπαλίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002-03 με τις έξι ισοπαλίες και στη συνέχεια πρόκριση μέχρι τη φάση των «16» στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη δεύτερη θητεία του από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι τις αρχές του 2004, ενώ στην 3η του θητεία διαδέχτηκε τον Γιώργο Δώνη και κάθισε για περίπου 2 χρόνια ακόμα στον κιτρινόμαυρο πάγκο.

Γιάνννης Ματζουράκης (Ξάνθη)

Ο Ελληνορουμάνος τεχνικός αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός τεχνικού που έχει προπονήσει σε διαφορετικές περιόδους την ίδια ομάδα. Στην Ξάνθη έχει αναλάβει από το 1996 μέχρι το 1999, η δεύτερη περίοδος του στην ακριτική ομάδα ήταν από το 2004 μέχρι το 2006 και η 3η την περίοδο 2009-10. Έχει ακόμα από δύο θητείες σε διαφορετικές περιόδους σε Αιγάλεω και ΑΠΟΕΛ.

Βασίλης Δανιήλ (Παναθηναϊκός & Καβάλα)

Τρεις διαφορετικές θητείες σε δύο διαφορετικές ομάδες έχει ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς προπονητές ως φιγούρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις περασμένες δεκαετίες. Ο Βασίλης Δανιήλ έχει αναλάβει τρεις φορές τον Παναθηναϊκό, την πρώτη το 1986 αμέσως μετά την απομάκρυνση του Ίβιτς από τον «πράσινο» πάγκο μέχρι το 1988, οπότε και έφυγε για ν’ αναλάβει ο Γκίντερ Μπένγκστον. Ο Βασίλης Δανιήλ πήρε τον τίτλο, αλλά και το ντάμπλ το 1991 με τους «πράσινους» στην δεύτερη θητεία από το 1990 μέχρι το 1992, ενώ είχε και μια 3η θητεία στον πάγκο του «τριφυλλιού» από το 1997 μέχρι το 1999. Σε τρεις διαφορετικές περιόδους ανέλαβε και τον πάγκο της Ξάνθης και συγκεκριμένα το 1992-1993, το 1995 αλλά και το 2012, όταν ανέλαβε μετά από 11 χρόνια εκτός πάγκων, την Ξάνθη, διαδεχόμενος τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Άγγελος Αναστασιάδης (ΠΑΟΚ)

Ένας προπονητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους φίλους του ΠΑΟΚ όσο κανένας άλλος, ο 64χρονος τεχνικός έχει θητεύσει τέσσερις φορές στον πάγκο του «Δικεφάλου» του Βορρά ζώντας μεγάλες στιγμές, αλλά και πολλές στενοχώριες στην τεχνική ηγεσία της αγαπημένης του ομάδας. Την περίοδο 1997-98, οδηγεί τον ΠΑΟΚ σε μια θριαμβευτική πρόκριση απέναντι στην Άρσεναλ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ για ν’ αποκλειστεί στη συνέχεια από την Ατλέτικο. Θ’ αντικατασταθεί για λίγους μήνες από τον Όλεγκ Μπλαχίν στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, για να επανέλθει και την περίοδο 1998-99. Η 3η θητεία του Άγγελου στον ΠΑΟΚ στέφθηκε από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Άρη το 2003 (έκατσε από το 2002 μέχρι το 2004), ενώ η τελευταία του ήταν από τον Μάιο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Χουάν Ραμόν Ρότσα (Παναθηναϊκός)

Ο «Ινδιάνος» αποτελεί μια από τις μεγάλες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Ο Ρότσα οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε κατάκτηση Κυπέλλου το 1994, σε νταμπλ το 1995, σε πρωτάθλημα και πορεία στους 4 του Champions League το 1996, για ν’ απομακρυνθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1996. Το 1999 θα πάρει πάλι το τιμόνι στο φινάλε του πρωταθλήματος για 12 αγωνιστικές, στις 3 Μαρτίου, ενώ το 12-13 θ’ αναλάβει για ακόμα 6 αγωνιστικές τον Παναθηναϊκός από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο για έξι παιχνίδια.

Γιάτσεκ Γκμοχ (ΑΕΛ)

Ο θρυλικός προπονητής της πρωταθληματικής ΑΕΛ δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα των προπονητών με τρεις διαφορετικές θητείες στην ομάδα, με την οποία πέτυχε ένα μοναδικό επίτευγμα, όπως ήταν η κατάκτηση του τίτλου από τη μοναδική επαρχιακή ομάδα που έχει καταφέρει ανάλογο κατόρθωμα ως σήμερα στην Ελλάδα. Στην πρώτη του θητεία οδηγεί την ΑΕΛ στην Ευρώπη με 2η θέση στο πρωτάθλημα την περίοδο 1982-83, στην δεύτερη στον τίτλο το 1987-88, ενώ είχε και 3η θητεία στον πάγκο των «βυσσινί» την περίοδο 1993-94.

Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ)

Σε μια ανάλογη κατηγορία μπορεί να κατατάξει κανείς και τον Γιώργο Γεωργιάδη που για τρεις συναπτές σεζόν. Την πρώτη φορά διαδέχτηκε τον Γιώργο Δώνη που απομακρύνθηκε μετά τον αποκλεισμό του Δικεφάλου από τον Αστέρα στα ημιτελικά, την δεύτερη φορά ανέλαβε μετά την απόλυση του Στέφενς τον Μάρτιο του 2014 και την 3η φορά ανέλαβε την ομάδα την αμέσως επόμενη σεζόν, μετά την απομάκρυνση του Άγγελου Αναστασιάδη. Πρακτικά ο Γ.Χ αποτέλεσε για τρεις σερί χρονιές τον προπονητή των πλέι-οφ για τον ΠΑΟΚ.

Γιώργος Φοιρός (Άρης)

Πιστός στρατιώτης για τον Άρη, ο Γιώργος Φοιρός έχει αναλάβει την ομάδα σε τρεις διαφορετικές εποχές. Ο πρώην διεθνής αμυντικός ανέλαβε την ομάδα στην πρώτη του θητεία από το 1992 μέχρι το 1996, βγάζοντας την στην Ευρώπη το 1994-95. Η δεύτερη εποχή Φοιρού στους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης ήταν το 1997-98, όταν στην δύσκολη συγκυρία της Β’ Εθνικής ήταν εκείνος που την οδήγησε ξανά στην μεγάλη κατηγορία, ενώ το 2003 οδήγησε τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον αιώνιο εχθρό, ΠΑΟΚ.

Σούλης Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός Βόλου)

Τρεις διαφορετικές θητείες στην ομάδα της Μαγνησίας, έχει ο Σούλης Παπαδόπουλος. Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» από δύσκολες αποστολές τεχνικός έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας του Βόλου για πρώτη φορά την περίοδο 2007-2008 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και την περίοδο 2012-13, αλλά και στο τέλος του 2015 για δύο μήνες.

Μπάμπης Τεννές (Απόλλων Αθηνών)

Ο πολύπειρος Έλληνας τεχνικός έχει θητεύσει σε πολλές ομάδες, όμως σε μια απ’ αυτές μετράει τρεις θητείες. Ο Μπάμπης Τεννές έχει καθίσει σε τρεις διαφορετικές εποχές στον πάγκο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας». Από τις 7 Ιουνίου του 1996, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1997 ήταν η πρώτη, για έναν μήνα τη σεζόν 2013-2014 από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο και από το Νοέμβριο του 2015, μέχρι και τον Μάρτιο του 2016 έκανε μια 3η θητεία στην ομάδα της Ριζούπολης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x