Σταύρος Χονδροθύμιος

Προπονητής στην Ελλάδα με το κεφάλι του ήσυχο; Μόνο στο Football Manager!

Με αφορμή τον δέκατο προπονητή που κούνησε μαντήλι από πάγκο της Σούπερ Λίγκας αυτή την σεζόν, ο Σταύρος Χονδροθύμιος γράφει στο sport-fm για το λάθος του Football Manager στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Μόλις ήρθε στα χέρια μου το νέο Football Manager και η χαρά μου είναι απερίγραπτη. Επιτέλους θα γίνω (έστω και εικονικά) αυτό που ονειρεύεται το 99% των Ελλήνων φιλάθλων. Θα γίνω προπονητής και μάλιστα όχι μόνο της εξέδρας, αλλά θα πραγματοποιούνται οι ιδέες μου και παράλληλα θα υποστώ τα αποτελέσματα των πράξεων μου.

Το δημοφιλέστατο παιχνίδι, βγαίνει στην αγορά τέλη Οκτώβριου με αρχές Νοεμβρίου, μόλις δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες που κάνει μια ομάδα για τη σεζόν που την περιμένει (και να προλάβει να τις εισάγει στα δεδομένα).
Απλά στη χώρα μας, όσο γρήγοροι και ικανοί κι αν είναι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί αυτό το έργο, μένουν πολύ πίσω. Ασφαλώς δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά η ποδοσφαιρική κατάσταση στην Ελλάδα.

Μάλιστα ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το διάσημο παιχνίδι, δεν ανταποκρίνεται σχεδόν πιστά στην πραγματικότητα, είναι οι απολύσεις προπονητών στην Ελλάδα, μιας και δεν συμβαίνουν τόσο συχνά, όσο στην πραγματικότητα δηλαδή!

Τελευταία μέρα του Οκτώβρη και από την 1η Ιουλίου (τυπική αρχή της νέας σεζόν) μετράμε ήδη 10 προπονητές που αποχαιρέτησαν τους πάγκους τους!

Αν αυτό δεν είναι αξιοσημείωτο (ίσως και ρεκόρ, αν και δεν έχω αναζητήσει παρόμοια φαινόμενα σε… άγνωστες λίγκες και μη δημοφιλή πρωταθλήματα), τότε τι είναι;

Μετά την απόλυση του Άγγελου Αναστασιάδη από την ΑΕΛ, ο αριθμός των τεχνικών που αποχώρησαν έφτασε το… μαγικό 10. Πως γίνεται 16 ομάδες στη Superleague , έχοντας δώσει μόλις 7 παιχνίδια πρωταθλήματος να έχουν προχωρήσει τόσο άμεσα σε τόσες απομακρύνσεις;

Οι μισές ομάδες έχουν ήδη αλλάξει προπονητή και μάλιστα δύο εξ αυτών, έχουν λύσει τη συνεργασία τους με δύο τεχνικούς. Προσοχή, δεν αναφερόμαστε μόνο σε απολύσεις, αλλά σε αποχωρήσεις με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι 8 που συνεχίζουν στον ίδιο πάγκο από την αρχή είναι οι κόουτς των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Πλατανιά, Ξάνθη, Παναιτωλικού, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρας, Λεβαδειακού, με κάποιους να θεωρούνται αμετακίνητοι (όπως για παράδειγμα ο Πετράκης και ο Παράσχος) και κάποιοι να έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν την… μουρμούρα και τη δυσπιστία!

Ο Ολυμπιακός πριν αρχίσει καν το πρωτάθλημα, αποχαιρέτησε τους Σίλβα και Βίκτορ και αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Το ίδιο αποτελεί και ο Ηρακλής που επίσης έχει αλλάξει δύο προπονητές, με τον Παπαδόπουλο να μην αντέχει άλλο και να παραιτείται και τον Αμανατίδη από χθες να αποτελεί κι αυτός παρελθόν.

Περίπτωση ομάδας που δεν πρόλαβε καν να αρχίσει το πρωτάθλημα με τον προπονητή που είχε τον Ιούλιο, είναι και ο Πανιώνιος μετά το επεισοδιακό διαζύγιο του με τον Ουζουνίδη. Πιο… βελούδινοι ήταν οι χωρισμοί του Δέλλα με τον Ατρόμητο, του Βοσνιάδη με τη Βέροια και του Χάβου με τον Αστέρα Τρίπολης.

Αντίθετα η λήξη της συνεργασίας ΑΕΚ και Κετσπάγια δεν ήταν πολύ… φιλική, ενώ η απομάκρυνση του Αναστασιάδη, έγινε με τέτοιο τρόπο που δεν τον λες και επαγγελματικό! Ο έμπειρος τεχνικός δεν ενημερώθηκε για την απόλυσή του από τη διοίκηση, αλλά στον αέρα του ΣΠΟΡ FM 94,6 από τους παραγωγούς. Και μάλιστα, οι Βέργης – Λιβάνιος, δεν αναφέρθηκαν σε διαρροές ή πληροφορίες, αλλά σε επίσημη ανακοίνωση! Φοβερά πράγματα…

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι συνήθως στη χώρα μας, τους τεχνικούς τους διώχνει ο πρόεδρος και όχι ο αρμόδιος τεχνικός
διευθυντής ή διευθυντής ποδοσφαίρου και μάλιστα σπάνια το συζητάει και μαζί τους! Οπότε αφενός υποτιμάται εμφανώς ο ρόλος του διευθυντή και αφετέρου ο ισχυρός άνδρας της εκάστοτε ΠΑΕ, θεωρεί εαυτόν ειδικότερο από όλους τους ειδικούς που έχει στο επιτελείο του. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Βέβαια το γεγονός ότι σε όλον τον πλανήτη περιμένουν να δουν τη δουλειά κάποιου σε βάθος χρόνου και έπειτα να την κρίνουν, ενώ στη χώρα μας όχι, καθόλου δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν. Τι ξέρουν αυτοί;
Άλλωστε η υπομονή δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό του λαού μας, σε αντίθεση με τις εύκολες και αβάσιμες κρίσεις και τη γενικότερη… ξερολίαση μας! Δεν αρμενίζουμε στραβά αδέλφια, ο γιαλός είναι στραβός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x