Επικαιρότητα

Προσφυγικό: Πάνω από 3.000 νεκροί στα νερά της Μεσογείου το 2016

Σχεδόν 250.000 άτομα πέρασαν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη μέχρι τις 24 Ιουλίου, κυρίως μέσω Ιταλίας και Ελλάδας – Αυξημένος ο αριθμός σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στοιχεία που προκαλούν τις ανθρώπινες αισθήσεις και αναδεικνύουν το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας παράλληλα στην «κοιμώμενη» Ευρώπη ότι το προσφυγικό ζήτημα κάθε άλλο παρά έχει λυθεί, έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση για τους Πρόσφυγες. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθώς γίνεται λόγος για πάνω από 3.000 νεκρούς, μεταξύ τους και εκατοντάδες παιδιά, από το ξεκίνημα του 2016, ενώ σχεδόν 250.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί εκείνοι που πέρασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω ξηράς.

Ο ακριβής αριθμός που δόθηκε έως τις 24 Ιουλίου, ήταν 249.854 πρόσφυγες και μετανάστες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πέρασε στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο μετατράπηκαν για μία ακόμη φορά σε υδάτινος τάφος για χιλιάδες ανθρώπους. Τελευταίο περιστατικό που καταγράφηκε ήταν μόλις πριν λίγα 24ωρα, όταν οι αρχές της Λιβύης εντόπισαν τις σωρούς τουλάχιστον 39 ατόμων. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.034 ανθρώπους. Παρ' ότι ο αριθμός των προσφυγικών ροών είναι ανάλογος αν και ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 30% μεγαλύτερος, καθώς πέρυσι είχαν χαθεί 1.917 ψυχές, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο υπεύθυνος Μετανάστευσης στην Ιταλία, Φλάβιο ντι Τζιάκομο, τόνισε πως καθημερινά οι ιταλικές αρχές διασώζουν εκατοντάδες ανθρώπους στη Μεσόγειο, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, καθώς τα σκάφη που τους μεταφέρουν ταξιδεύουν σε πολύ άσχημες συνθήκες.

Ακολουθεί ο συγκριτικός πίνακας με τους αριθμούς των προσφυγικών ροών...

inner

πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x