Επικαιρότητα

Πώς έμοιαζε ο Ευρωπαίος της Εποχής των Παγετώνων

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κατοίκου της Γηραιάς Ηπείρου πριν από δεκάδες χιλιετίες, αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, μια νέα μελέτη που βασίστηκε σε έρευνα DNA.

Καστανά μάτια και σκούρα επιδερμίδα είχαν οι Ευρωπαίοι στις απαρχές της Εποχής των Παγετώνων.

Τις άγνωστες λεπτομέρειες για τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πολύ μακρινών προγόνων μας, φέρνει στο φως μια νέα μελέτη.

Βασισμένη σε έρευνα του γενετικού τους υλικού, δίνεται, επίσης, μία εικόνα μαζικών μεταναστεύσεων που εκτείνονται σε χιλιάδες χρόνια.

Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές και ανέλυσαν 51 δείγματα DNA για να μπορέσουν να φωτίσουν περισσότερα από 40.000 έτη της προϊστορίας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια των Ευρωπαίων της πρώιμης Εποχής των Παγετώνων δείχνουν πως οι κάτοικοι της προϊστορικής Ευρώπης είχαν σκούρο δέρμα και καφέ χρώμα οφθαλμών.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ακόμη ότι τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν, για πρώτη φορά, το πολύ πριν από 14.000 χρόνια, ενώ η λευκή επιδερμίδα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο περίπου το 5.000 π.Χ.

Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μεταφέρθηκαν μετά από μαζική μετανάστευση ανθρώπων στην Ευρώπη από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια άλλη μαζική μετακίνηση που αποκαλύφθηκε από τους ίδιους ερευνητές έλαβε χώρα πριν 14.000 χρόνια, όταν, αφού έλιωσαν οι πάγοι, πληθυσμοί από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, μετανάστευσαν βορειότερα.

Και όπως παρατηρεί εύστοχα ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Ράιχ: «Στη σημερινή εποχή είμαστε μάρτυρες ενός νέου πληθυσμιακού κύκλου στην Ευρώπη, που αυτή τη φορά φαίνεται να είναι από τα ανατολικά, όχι στη Δύση…».


Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x